Köpeklerin Hoşlanmadığı Kokular Nelerdir?

Köpeklerin Hoşlanmadığı Kokular Nelerdir?

Köpeklerin sevmediği kokular genellikle kimyasal içerikli olan ürünlerdir. Köpeklerin hoşlanmadığı kokular azdır.  Ancak az olan bu kokulardan da oldukça rahatsızdırlar. Köpekler insanlarla olan yaşamlarında oldukça uyumlu olan hayvanlardır. Köpekler için rahatsızlık oluşturan kötü kokular köpek sahipleri tarafından bilinmelidir.

Köpeklerin burnu yeterince hassas olduğu için her kokuyu rahatlıkla alabilirler. Avcı köpekler bu özellikleri sayesinde ufacık bir kokuyu bile kısa sürede teşhis edebilirler. Ufak bir kokuyu yoğun olarak hissettikleri için sevmedikleri kokular onlarda çile çektirici bir hal alır.

Köpeklerde Koku Hassasiyeti

Köpeklerin koku hassasiyetleri insanlarınkinden oldukça farklı ve yüksektir. Köpeklerin sevdiği kokular insanlarınkinden farklıdır. Çiçek ve yeşillik kokularından hoşlanan insanların aksine köpekler çiçek kokularını sevmezler.

Köpeklerin mutlu ve huzurlu olması adına köpeklerin sevmediği kokulara maruz kalmamaları gerekir. Köpekler sevmedikleri kokuları koklamak zorunda bırakıldığında huysuzlaşarak sahibini rahatsız eder.

Köpeklerin koku algıları insanlarınkinden 40 kat daha güçlüdür. İnsanlar ve diğer canlılar bir ortamda sadece bir koku alırken köpekler birden çok kokuyu alabilecek bir koku yapısına sahiptir.

Köpekler Hangi Kokulardan Hoşlanmaz?

Köpekler çiçek ve yeşillik gibi kokulardan hoşlanmaz. Köpekler çoğu konuda uyumlu hayvanlar olsa da koku konusunda son derece tahammülsüzdür. Sevmedikleri kokuya genel olarak tepki veren köpeklerin hangi kokuyu sevmedikleri bu şekilde kolaylıkla ortaya çıkar.

Köpeklerin sevmediği kokular:

  • Turunçgiller
  • Sirke kokusu
  • Deterjan kokusu
  • Çamaşır suyu kokusu
  • Köpek sağlığında kullanılan temizleyiciler
  • Parfüm ve kolonya kokuları
  • Acı biber kokusu
  • Amonyak kokusu
  • Naftalin kokusu gibi kokulardan rahatsız olan köpeklerin bu kokuların olduğu ortamlarda kalmamaları gerekir. Köpeklerin sevmediği kokuların onlardan bayağı uzak olması gerekir. Köpekler gelişkin koku yetenekleri sayesinde bu kokuları çok uzaktan da alabilirler.

Köpekleri Uzaklaştırmak İçin Ne Kullanılabilir?

Köpekleri uzaklaştırmak için sevmedikleri kokulardan yardım alınabilir. Köpekler uyumlu oldukları kadar da meraklı hayvanlardır. Bu merakları yüzünden her yere girme ve keşfetme eğilimi gösterirler.

Girmemeleri gereken yere giren köpeklere turunçgil veya kimyasal gibi kokular koklatıldığında ortamdan uzaklaştıkları görülür. İnsanlar tarafından çok sevilen gül kokusu gibi kokular köpekler tarafından bir işkence olarak görülür. Gül kokusu ile de köpek kolaylıkla uzaklaştırılabilir.

Köpeklerin Sevmedikleri Kokuların Zararları?

Köpeklerin sevmediği kokular zararlıdır. Normal şartlarda bu kokular insanlar ve diğer canlılar tarafından risk oluşturmasa da köpeklerin burunlarına zarar verir. Köpek sevmediği bir kokuya uzun bir süre maruz kalırsa burun dokusunda hasar oluşur.

Köpeğin burun dokusunda hasar oluşmasıyla köpek huysuzlaşarak sahibine zor anlar yaşatır. Bu bakımdan köpeğinin hem ruh hem de fiziksel sağlığını düşünen köpek sahipleri köpeklerinin sevdiği kokuları ortamlarında bulundurmalıdır.

Köpeklerin hoşlanmadığı kokular kimyasal oldukları için insan sağlığında zararlıdır. İnsanlar bu kokulardan çok fazla rahatsız olmasa da kimyasal maddelerin insan hayatı üzerinde olumsuz biyolojik etkileri vardır.

Köpeklerin Koku Hassasiyetinin Olmasının Faydaları

Köpeklerdeki koku hassasiyeti özellikle güvenlik anlamında kullanılır. Polis ve askerlerle işbirliği içinde olarak takip etmeleri gereken kokuları takip edebilirler. Köpeklerin sadık ve güçlü bir iletişime sahip olması onların insanlarla iyi ilişkiler kurmalarında etkilidir.

Avlanma konusunda da usta olan köpekler bu ustalıklarının büyük bir kısmını gelişmiş burunlarına borçludur. Avı koku yetenekleri sayesinde çok uzaklardan da teşhis ederek avlanmayı eğlenceli hale getirirler.

Köpeklerin Sevmediği Kokular ve Özellikleri

Köpekler sevmedikleri kokulardan kaçma eğilimindedir. Bu kokular içerikleri itibarıyla köpeklerin burun yapısına hasar veren özelliktedir. Bunlar:

Köpekler kimyasal içerikli kokulardan büyük rahatsızlık duyar. Bu kimyasallardan da en önemlileri deterjanlardır. Kimyasal içerdikleri için köpeklerin burun ve nefes borularının tahriş olmasına neden olur.

Özellikle herkes için sorun olan çamaşır suyu ve kokulu el sabunları köpeklerin burunlarında tahrişlik yapar ve sürekli hapşırmalarına neden olur. Deterjanlara alerjisi de olabilen köpekler kimyasal içerikli bütün temizlik malzemelerinin kokusundan rahatsız olur.

Köpekler için bu ürünlerin sadece kokusu değil kendisi de zararlıdır. En çok da temizlik malzemeleri köpekler tarafından yalandığında köpeği zehirleyebilir. Bu zehirlenme sonucu büyük sorunlar çıkabilirken köpeğin ölmesi de söz konusu olabilir.

İnsanlar için odlukça güzel koku yayan mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyvelerin kokuları ve kabuklarından çıkan kokular köpeklerin genizlerini rahatsız eder. İnsan sağlığında önemli yeri olan sirke köpekler için dayanılması en zor kokulardan biridir.

Kullanılan sirkenin sağlıklı olması veya katkı madde içermemesi durumu değiştirmez. Sirke kokusu köpeklerin nefes borularını rahatsız eder. Bu nedenle köpeğin gireceği alanda asla sirke kullanımı olmamalıdır.

Köpek Zehirlenmelerine Karşı Köpek Sahiplerinin Uygulaması Gerekenler

Naftalin ve amonyak içeren ürünler de köpekler için büyük sorun teşkil eder. Evde temizlik amacıyla kullanılan her türlü çamaşır suyu ve deterjan köpeği rahatsız eder.

Köpek kokudan rahatsız olmasa da bulundukları ortamda ciddi kimyasal kokular varsa köpek derhal dışarı çıkarılmalıdır. Temiz hava alması sağlanmalıdır. Aksi takdirde köpek farkında olmasa bile zehirlenebilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için köpek evde yokken temizlik yapılmalıdır.

Köpek sahiplenen kişiler turunçgillerin köpeği rahatsız etmesinden dolayı bu meyvelerden uzak kalmak zorunda değildir. Bunun aksine sadece bu kokuların köpeğe ulaşmamasını sağlamalıdır. Köpeklerin hoşlanmadığı kokular köpek sahipleri tarafından tespit edilmeli ve köpeğe bu doğrultuda muamele edilmelidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Çene Basıncı Ne Kadar?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap