Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?

Erkek köpeklerde kısırlaştırma zamanı, köpeğin ırkına ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca kısırlaştırma zamanı dişi ve erkek köpeklere göre de değişiklik gösterir.

Köpekler genel olarak iki aylık olduktan sonra kısırlaştırma işlemi yapılır. Fakat kısırlaştırma için en uygun zaman 6 aylık oldukları zamandır. Fakat bu durum da köpeklerin ırklarına göre farklılık gösterebilir.

Büyük ırk köpekler, küçük ırklara göre daha geç olgunluğa erer. Bu nedenden dolayı büyük ırk köpeklerin kısırlaştırılması küçük ırklara göre daha geç olmalıdır. Bunun yanı sıra köpeklerin yaşam koşulları da kısırlaştırmada önemli bir rol oynar.

Erkek köpeklerin kısırlaştırılmasında, zaman ve boyut kavramları çok önemlidir. Küçük ile orta ırklar ortalama altı aylıkken kısırlaştırılırken, büyük ırkların ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Fakat yine de köpeklerin kısırlaştırılması için en doğru zamanı söyleyecek olan kişi veteriner hekimlerdir.

Veteriner hekimler her köpeği özelinde ayrı ayrı inceler. Yaşam koşulları, fiziksel ve ruhsal özellikleri, yaşları ve diğer faktörleri göz önünde bulundurur ve en doğru bilgiyi köpek sahiplerine aktarır.

Erkek köpeklerde kısırlaştırma en doğru ve sağlıklı şekilde yapılmalıdır. Bu işlem cerrahi operasyon ile veteriner kliniklerinde gerçekleştirilir.

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı öncesinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanır;

  • Kısırlaştırma ameliyatından önce köpeğin tüm aşılama işlemlerinin tamamlanmış olması gerekir
  • Kısırlaştırma ameliyatından en az iki hafta öncesine kadar, köpeğin tüm parazit aşılarının eksiksiz yapılması gerekir.
  • Kısırlaştırma ameliyatından en az 10 saat öncesine kadar köpeğin herhangi bir şey yiyip içmemiş olması gerekir.
  • Kısırlaştırma ameliyatından 6 saat öncesinde tüm sıvı alımı yasaklanmalıdır.
  • Kısırlaştırma ameliyatından önce köpeğin tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi gerekir.

Bu ameliyat ile beraber köpeklerin üremesi engellenir. Erkek köpeklerde testisler alınır ve bu sayede testosteron hormonunun salgılanması önlenmiş olur. Bu ameliyat sırasında anestezi verileceğinden dolayı yukarıda yazan maddelere dikkat edilmesi gerekir.

Ayrıca kısırlaştırma ameliyatından önce veteriner hekim tarafından köpeğin tüm muayenesi yapılır. Ameliyat esnasında oluşabilecek riskler göz önünde bulundurularak, ameliyat gerçekleştirilir.

Erkek Köpek Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

Erkek köpek kısırlaştırma operasyonu, dişi köpek kısırlaştırma operasyonuna göre çok daha kolaydır. Kısırlaştırma operasyonunda hem erkek hem de dişi köpekler anestezi altına alınır.

Kısırlaştırma ameliyatı uygun şartlar altında sadece veteriner hekim tarafından veteriner kliniklerde yapılır. Erkek köpeğin testisleri cerrahi operasyon ile tamamen alınır. Dişi köpek ile çiftleşmeye giren köpekte operasyondan sonra sperm üretimi olmaz. Bu şekilde dişi köpeğin döllenerek yavrulaması engellenir.  

Erkek köpeklerde kısırlaştırma operasyonu, dişi köpeklere göre çok daha kolay olduğu için genellikle aynı gün içinde taburcu edilir ve sahibiyle eve gönderilerek dinlenmesi sağlanır.

Köpeklerde Kısırlaşma Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpeklerde kısırlaştırma sonrasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanır;

  • Köpeğin çabuk iyileşmesi isteniyorsa, ona rahat ve konforlu bir dinlenme ortamı oluşturulmalıdır.
  • Anestezi altında olan köpeğe birden bire mama yedirilip su içirilmemelidir. Beslenme, veteriner hekimin tavsiye ettiği şekilde yapılmalıdır.
  • Operasyon bölgesi her gün kontrol edilmelidir. Bu durum enfeksiyon oluşumunu kontrol altına alacaktır.
  • Köpeklerin ameliyat edilen bölgeyi yalamamaları için Elizabeth adı verilen yakalıkların kullanılması gerekir. Bu iyileşme sürecini olumlu anlamda etkiler.
  • Kısırlaştırma ameliyatı olan köpeklerin hareketleri kısıtlanmalıdır.
  • Kısırlaştırma ameliyatından sonra en az 10 gün köpeklerin yıkanmaması gerekir. Bu iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler.
  • Ameliyat bölgesi sürekli kontrol edilmelidir. Açılma, kanama vb. gibi durumlarla karşılaşıldığı taktirde veteriner hekime danışılarak konuyla ilgili destek alınması gerekir. Tüm bunlara dikkat edildiği taktirde erkek köpeklerde kısırlaştırma işlemi ve sonrası gayet olumlu seyreder.

 Erkek köpekler operasyonun yapıldığı gün taburcu edilerek, sahipleri ile gönderilir. Dişi köpekler gibi risk teşkil etmezler ve klinikte tutulmalarına gerek yoktur.

Kısırlaştırılan Köpek Çiftleşir Mi?

Kısırlaştırılan köpeğin çiftleşmesi, mümkün olabilecek durumlar arasında gelir. Durum dişi ve erkek köpeklerde farklılık gösterir. Dişi kedilerde çiftleşmenin oluşabilmesi için kızgınlığa girilmesi gerekir. Fakat kısırlaştırma ameliyatında, kızgınlığa sebep olan hormonlar alındığından dolayı, çiftleşmeye uygun duruma gelmezler.

Erkek köpekler de ise durum çok farklıdır. Erkek köpekler çiftleşebilir. Bunun sebebi ise testosteron hormonlarının böbrek üstü bezlerden de salgılanabiliyor olmasıdır. Bu hormon ameliyat sonrasında eskisi kadar salgılanmaz fakat bazı erkek köpeklerde bu şekilde de çiftleşme gerçekleşir. Özellikle ameliyattan sonra çiftleşme isteği daha çok artar.

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Erkek köpeklerde kısırlaştırmanın faydaları şu şekilde sıralanır;

  • Erkek köpeklerde testis kanseri, oluşma olasılığı çok yüksek olan bir hastalıktır. Kısırlaştırma işlemi bu hastalığın engellenmesinde büyük rol oynar.
  • Erkek köpeklerde görülen prostat sorunları, kısırlaştırma operasyonu ile ortadan kalkar.
  • Erkek köpeklerde bir başka rastlanan hastalık ise göbek fıtığıdır. Kısırlaştırma operasyonu bu oluşumun engellenmesinde etkilidir.
  • Erkek köpekler kızgınlık dönemine girdikleri zaman aşırı saldırgan olurlar. Kısırlaştırma operasyonu köpeğinizin eskisinden çok daha sakin olmasını sağlar. Sosyal yaşantısına adaptesinin daha sağlıklı olmasında etkilidir.
  • Kısırlaştırılan erkek köpekler, kısırlaştırılmayan köpeklere göre hem daha uzun hem de daha kaliteli ve düzgün bir yaşam sürerler.

Erkek köpeklerde kısırlaştırma operasyonu her açıdan onlar için önemlidir.  Sadece dişi köpeklerin kısırlaştırılması gerektiği düşüncesi yanlış olup, sağlık açısından erkek köpeklerin de kısırlaştırılması gerektiği bilinmelidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Rahim İltihabı Nasıl Geçer?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap