- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeğin kulak enfeksiyonları, köpek sahiplerinin bazen anlamadığı bir durumdur. Köpeklerde en yaygın hastalıklardan birisi de kulak enfeksiyonlarıdır. Köpeklerde kulak enfeksiyonları köpeklerin yaşam standartlarını olumsuz yönde etkiler Bunun sebebi ise bu enfeksiyonların ağrılı ve acılı geçmesidir.
Bir köpekte kulak enfeksiyonundan şüpheleniliyorsa, enfeksiyon olup olmadığını anlamak için hareketleri incelenmelidir. Köpeklerde kulak enfeksiyonu görüldüğü durumlarda kulakları bir yere sürtme ihtiyacı ve baş sallama meydana gelir.
Bunun yanı sıra kulakta hiç olmayan bir koku oluşur, kızarıklık ve şişkinlikte görülür. Köpeklerdeki kulak iltihaplarının çoğu kulak akarları yüzünden meydana gelir. Bunu anlamanın en sağlıklı yolu bir veteriner hekim kontrolünden geçmektir. Veteriner hekim kulaklardan bir numune alacak ve burada hangi mikroorganizmaların olduğunu mikroskop altında inceleme yaparak belirleyecektir.
Yapılan bu incelemeler sonucunda, kulaklarda enfeksiyon oluşumuna neden olan mikroorganizmalar bulunacaktır. Bu organizmaların çeşidine göre kullanılacak olan ilaçlar ve tedavi yöntemleri farklılık gösterir. Bu tedavi yöntemlerine karar verecek olan kişi veteriner hekimdir. Veteriner hekim uygun tedavi yöntemini seçerek, kullanılacak olan ilaçları kendisi reçete eder. Bu şekilde köpeklerdeki kulak enfeksiyonları için tedavi süreci başlar.
Köpeklerde Kulak Akıntısı Nedenleri Nelerdir?
Köpeğinizin kulak akıntısı nedenleri, hemen hemen her köpek için aynı sonucu doğurur. Köpeklerde görülen kulak akıntısının nedenleri şu şekilde;
Kulak Uyuzu: Bu durum kaşıntı ile doğru orantılıdır. Kaşıntının yanı sıra siyah ya da kahverengi akıntı görülür.
Yabancı Cisim: Köpeklerin kulaklarına zaman zaman yabancı cisimler kaçar. Bu yabancı cisimlerden en çok karşılaşılan, pisi pisi otu olarak bilinir. Bu bitki kulağa girdikten sonra, kulak zarına kadar ilerler. Çok tehlikelidir ve kulak zarında yırtık oluşturma riski vardır. Bunun yanı sıra köpeklerin kulak bölgesindeki tüyleri, kulak zarına yaklaştığı zaman, vücut tarafından yabancı cisim olarak algılanır ve vücut tepki oluşturur. Kulaktaki yabancı cisim ağrı oluşturacağından dolayı, köpeklerde sürekli olarak baş sallama hatta ayaklarıyla kulaktaki yabancı cismi çıkarmaya yönelik davranışlar görülür. Yabancı cismin kulaktaki hareketleri yaralara, bu yaralarda enfeksiyon ve akıntılara sebep olur.
Hormon Değişiklikleri: Vücuttaki hormon değişiklikleri de köpeklerde kulak iltihabı ve akıntısına sebep olur.
Duyarlılık Reaksiyonları: Vücut farklı olaylara, aşırı duyarlılık gösterir. Mesela alerjik durumlar bunlardan biridir. Bu durum dış kulakta yanmaya sebep olur. Dış kulak yangını ise her iki kulaktan da iltihaplı akıntı gelmesine neden olur.
Bunların dışında endokrinpatiler, keratinizasyon bozuklukları ve kitleler kulak akıntısı oluşturur.
Bazı köpek ırkları kulak enfeksiyonlarına daha çok yatkındır. Bunlar Alman Çoban Köpeği, Cocker, Miniature Poodle, ve Shar Pei’dir.
Ayrıca köpeklerde kulak akıntısına sebep olan diğer erkenler nem ve yağış miktarının fazla olmasıdır. Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında köpeklerdeki kulak akıntısı ve iltihabı daha çok görülür.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonun Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde kulak enfeksiyonunun belirtileri, genellikle her köpekte aynıdır. Görülen bu belirtiler şunlardır;
- Çok fazla kafa sallama
- Sık sık kulaklarını kaşıma
- Yüz bölgesini ve kulaklarını zemine, mobilyalara vb. yerlere sürtme
- Çok sıcak, kızarık ve şişmiş kulaklar
- Kulaklara dokunulduğunda sesler çıkarma ya da sızlanma
- Kulaklarda koku meydana gelmesi
- Kulak kanalındaki pas renginde ya da kahverengi şeklinde görülen akıntı
- Kulak ya da yüzde kabuklanmalar
- İşitme kaybı ya da sağırlık, köpeklerde kulak enfeksiyonun belirtileridir.
Köpeklerin en çok kulak enfeksiyonuna yakalandığı yaş aralığı 3-6 yaş aralığıdır ve genç köpeklerde daha çok görülür.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?
Köpeklerde kulak enfeksiyonu tedavisi için yapılması gerekenler birden fazladır ve uğraş ister.
Tedavinin birden çok şekli vardır. Köpekler kulak enfeksiyonu tedavisi döneminde, çok hassas bakılmalı ve yedikleri mamaya kadar birçok duruma özen gösterilmeli.
Kulak Kanalı Temizliği: Köpeklerde kulak temizliği sadece hastalık döneminde değil, her dönemde yapılması gereken bir durumdur. Fakat bu dönemde veteriner kontrolünde daha düzenli yapılması gerekir. Muayenelerin düzgün yapılabilmesi için kulak kanalının içerisinde biriken enfeksiyon akıntılarının temizlenmesi gerekir. Kulak kanalındaki sulu enfeksiyonu uzaklaştırmak için kulak çubuklarından destek alınması gerekir. Fakat kulak çubuğunun kulak içine sokulmaması gerekir. Aksi halde pislikler kulak zarına itilir.
Topikal Tedavi: Akut oluşumlarının büyük bir kısmı topikal tedavi ile gerçekleşir. Bu tedavide öncelik kulak kanalını kurutmaktır. Topkial tedavide enfeksiyon türüne göre antibiyotik tedavisi uygulanır. Topikal antibiyotikler hastalıkta daha büyük etki sağlar. Bu antibiyotikler köpeklerde kulak enfeksiyonları tedavisinde kaşıntıya ve ağrıya olumlu etki sağlayacaktır.
Sistemik Tedavi: Bu tedavi, kulak kanalında oluşan yaralar, kulak zarının yırtılması, orta kulak iltihabı, ateş ve iştah kesikliği durumlarında, topikal tedavinin uygulanamadığı durumlarda kullanılır.
Operatif Tedavi: Şiş kulak kanalının açılamadığı ve patalojik değişikliklerin oluştuğu durumlarda kullanılan tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde antibiyotiklerin yetersiz kalması sebebiyle, operasyon yapılır.
Köpeklerin Kulağına İlaç Nasıl Uygulanır?
Köpeğin kulağına ilaç uygulamak için, öncelikle el hijyenine özen gösterilmesi gerekir. Köpeklerin kulakları için damlalar önerilir. Köpeğin kafası tutularak parmaklar çenesinin altına iyice kenetlenir. Pamuklu bir bez yardımıyla kulaklar temizlenir. Çok fazla derine inilmemesi gerekir. Bu işlem kulaklara zarar verir. Temizleme yapıldıktan sonra veterinerin reçete ettiği ilaçlar önerilen miktarda kulağa damlatılır. İlaç damlatıldıktan sonra dışarıya akmaması için bir süre köpeğin kafasını oynatması engellenmelidir. Köpeğin kulak enfeksiyonunu gidermek için ilaçların önerilen miktarda ve düzenli bir şekilde kullanılması önerilir.
Köpeklerin Kulak Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Köpeklerin kulak sağlığı için yapılması gerekenler, aslında çok basittir. Bunlar aşağıdaki şekilde;
- Sürekli olarak kulaklar kontrol edilmeli yabancı cisim olup olmadığı gözlemlenmelidir.
- Köpeklerin kulaklarına 15 günde bir gerekli bakımlar yapılmalıdır.
- Köpeklerin kulakları sürekli temiz ve kuru tutulmalı, ıslanması önlenmelidir.
- Köpeklerin kulakları temizlenirken baskı yapılmamalı, zararlı temizleyiciler kullanılmamalıdır.
- Köpeklerin kulağında herhangi bir akıntı görüldüğünde zaman kaybetmeden veteriner kliniğe götürülmelidir.
- Köpeğe tanı konulması durumunda, tedavisi aksatılmadan yapılmalıdır.
Bu yöntemler uygulanarak köpeklerde kulak enfeksiyonları önlenmiş, mevcut enfeksiyonlarda azaltılmış olur.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kulak Akıntısı Nasıl Geçer?