Köpeklerde Kulak Akıntısı Nasıl Geçer?

Köpeklerde Kulak Akıntısı Nasıl Geçer

Köpeklerde kulak akıntısı nedenleri ve tedavisi, çok kapsamlı bir konu olup, köpek sahibi birçok kişi tarafından merak konusu haline gelmiştir.

Köpekler hisleri güçlü, duyguları yoğun hayvanlardır. Başlarına gelen olumsuz bir durumu ya da olayı çok güzel bir şekilde beden dilleriyle ifade ederler. Bu özellikleri hastalandıkları zaman da, hastalıklarına çare bulunmasını sağlar.

Her ne kadar ‘’ağzı var, dili yok’’ sözü onlar için çok uygun olsa da, dilleri olmadan dertlerini anlatabilen nadir hayvanlardır. Köpekler de tıpkı insanlar gibi zaman zaman hastalanır. Vücutları her ne kadar bu hastalıklara dirençli ve dayanıklı olsa da, onların acı ve ağrı çekmesini engellemez.

Köpekler bu tarz hastalıklı dönemlerde, sahiplerinin ilgisine ve şefkatine daha çok ihtiyaç duyar. Sürekli olarak sevilmek ve ilgilenilmek isterler. Çünkü sevginin iyileştiremeyeceği hiçbir şey yoktur.

Köpekler bu dönemde aşırı ilgi gördükleri durumlarda, kendilerini güvende hissederler ve iyileşme süreçleri bir o kadar hızlı olur.

Köpeklerde meydana gelen rahatsız edici, hastalıklardan biri de kulak akıntısıdır. Köpeklerde kulak akıntısı, enfeksiyonel ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aksi taktirde kulak ve işitme kayıplarına sebep olur.

Bu tarz bir durumla karşılaşmak istemeyen köpek sahipleri, hastalıktan şüphelendikleri ya da hastalık bulgularıyla karşılaştıkları anda, biran önce en yakın veteriner kliniği ziyaret etmeli ve destek almalıdır. Hastalık için uygun olan en iyi tedavi yöntemi için veteriner hekim destek verecektir.

Köpeklerde Kulak Akıntısı Nedenleri Nelerdir?

Köpekte kulak akıntısı nedenleri, şu şekilde sıralanır;

Köpeklerde Kulak Akarları: Kulak akarları küçük olmalarına rağmen köpekler için büyük problem teşkil eder. Kulak akarı olan köpeklerde siyah bir akıntı olur. Kulak akarlarının birçok tedavisi bulunur ve bu tedavi yöntemlerini uzman veteriner hekim belirler.

Köpeklerde Dış Kulak Enfeksiyonu: Köpeklerin kulağında enfeksiyon olduğunu, sarı veya kırmızı bir akıntının olması durumu ile anlarız. Enfeksiyon oluşumunun sebepleri alerjiler, kulak akarları, polipler, çok fazla banyo ve aşırı yüzmedir. Köpeklerde kulak iltihabı olduğunun diğer belirtileri; kulakta ağrı, kötü koku, Kulakların çok sıcak olması ve köpeğin sürekli kafa sağlamasıdır. Dış kulak enfeksiyonunun tedavisinde antibiyotik ilaçlar, bazı losyonlar, solüsyonlar ve kulak kurutucu malzemeler kullanılır. Bunların dışında olan kronik konular için ise ameliyat gerekir. Dış kulak enfeksiyonlarında tedavi, hastalık daha kötü hale gelmeden hemen yapılmalıdır. Aksi halde hastalık ilerler ve köpekte duyma kaybı meydana gelir.

Köpeklerde İç Kulak ya da Orta Kulak Enfeksiyonu: Dış kulak iltihabı tedavi edilmediği durumlarda ağrılı bir şekilde iç ve orta kulak enfeksiyonuna neden olur. Köpek bu problem ile veterinere götürülmüşse, veteriner hekim tarafından kulağı temizlenir ve ilaçlarla tedavi edilir. Hastalık ilerlemiş ve enfeksiyon ciddi duruma gelmişse ameliyat gerekir. İç kulak ve orta kulak iltihabı çok ağrılı ve acılı bir iltihaptır. enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik kullanımı yapılır.

Köpeklerde Kulak Akıntısı Belirtileri Nelerdir?

Köpekte kulak akıntısı belirtileri, köpek sahiplerini korkutan bir konu olsa da, zamanında müdahale edilen durumlar için endişelenmeye gerek yoktur. Köpeklerde görülen kulak akıntısı belirtileri şöyledir;

  • Köpeklerin kulaklarında ağır ve kötü koku oluşumu
  • Yemek yememe
  • Mutsuzluk, halsizlik ve ateş
  • Kafasını sürekli eğmesi ve dengesini kaybetmesi
  • Kulakta kızarıklık ve dokunulduğu zaman kaçmak isteme durumu
  • Sürekli olarak kafasını sağa sola sallaması
  • Kulağı ellendiği zaman acı çekercesine uluma
  • Davranışlarında agresiflik görülmesi, köpeklerde görülen kulak akıntısının belirtileridir.

Bu belirtilerin görülmesi halinde, hiç vakit kaybetmeden veteriner kliniğine gidilmelidir. Aksi halde köpeğin kulağında kalıcı duyu kaybı yaşanır.

Köpeklerde Kulak Akıntısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Köpekte kulak akıntısı tedavi yöntemleri, hastalığın boyutuna ve kulak akıntısının durumuna göre değişiklik gösterir. Köpeklerde kulak enfeksiyonundan ve buna bağlı olarak kulak akıntısından şüphelenildiği zaman anında veterinere gidilmelidir. Hastalığın kronik hale gelerek daha çok ilerlememesi için bir an önce müdahale edilmesi gerekir.

Veteriner hekiminiz ilk önce enfeksiyonundan hangi nedenden dolayı kaynaklandığını bulacak ve daha sonrasında gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Veteriner tedavisi bittikten sonra, evde kullanılmak üzere damla verebilir.

Bu damlanın sürekli olarak yanınızda bulunması, tedavi esnasında köpeğin ürkmesini engeller. Köpeğin kulağını onu ürkütmeden ve canını yakmadan kaldırmak ve daha sonrasında içini güzelce temizlemek gerekir. Bu işlem yapılırken asla kulağın çok derin noktalarına inilmemelidir. Çünkü bu durum kulak içerisindeki pisliklerin kulak içine itilmesine ve kulak akıntılarının çoğalarak enfeksiyona dönüşmesine sebep olur.

Köpeğin kafası sabit tutularak, veteriner hekimin uygun gördüğü kadar damla kulağa damlatılmalıdır. İlaç kullanımı yapıldıktan sonra köpeğin kafasını oynatmaması gerekir. Aksi halde kulak içine damlatılan damla, kulak dışına akarak etki etmez. Bu şekilde köpeklerde kulak akıntısı tedavi edilir.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonları Nasıl Önlenir?

Köpekte kulak enfeksiyonlarını önlemek için, şu yollar izlenir;

  • Köpeklerin kulakları sürekli olarak kontrol edilmeli ve kir, koku ve yabancı madde varsa veteriner hekime kontrol ettirilmelidir.
  • Köpeklerin kulakları devamlı hijyenik ve kuru tutulmalıdır.
  • Kulaklar temizlenirken asla baskı yapılmamalı, ve kulak temizliği esnasında bilinmeyen, zararlı ürünler kullanılmamalıdır.
  • Kulak akıntısı ile karşı karşıya gelinen durumlarda acil olarak veteriner hekime gidilmelidir.
  • Köpeklerin bağışıklıklarının güçlendirilmesi gerekir. Bu yüzden beslenmelerine çok özen gösterilmelidir.

Köpeklerde Kulak Akıntısı İlaçları Nelerdir?

Köpekte lerde kulak akıntısı ilaçları, veteriner hekimin reçete ettiği ilaçlardır. Asla rastgele ilaç kullanımı yapılmamalıdır. Kulak iltihabının durumuna göre antibiyotik ilaçlar, pomadlar, kremler, solüsyonlar ve damlalar reçete edilebilir. Buna ek olarak veteriner kliniklerinde bulunan sağlıklı kulak temizleme ürünleri kullanılarak ilaç tedavisine destek verilir. İlaçların düzgün kullanılması köpeklerde kulak akıntısı sorununun kısa sürede tedavi edilmesini sağlar.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Epilepsi Nedenleri ve Tedavisi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap