Köpeklerde Leishmania Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde Leishmania Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde Leishmania hastalığı Leishmania cinsi Proto zoon parazitlerinden kaynaklanır. Dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak görülen köpek ve insan dâhil olmak üzere pek çok memeliyi etkileyen oldukça önemli bir hastalıktır. Tedavisi zor olduğu için muhakkak köpeğinizi bu hastalıktan korumanız, tedavi yöntemlerini eksiksiz uygulamanız gerekir.

Leishmania Nedir?

Köpeklerde Leishmania hastalığı iki ayrı tip enfeksiyon sonucu oluşur. Tek hücreli parazit protozoon Leishmania infantumdan kaynaklanan hastalık insanlara da ulaşabilir. Köpeklerde kum sinekleri ile bulaşan, parazit taşıyan vektör olan hastalık, Türkiye’nin her bölgesinde görülür. Ülkemizde görülme olasılığı yüksektir. 

Köpeklerde Leishmania Bulaşması

Köpeklerde Leishmania bulaşması bir antropot cinsi kum sineğinin kan emen dişleri ile bulaşır. Memelilerde amastigot ,promastigot şeklindeki parazitler sonucu oluşur. Vektör kum sineği kan emme sırasında amastigot şeklini alarak enfeksiyon hayvanınızın vücudunda 7 günlük sürede çoğalır ve gelişim gösterir. Bu süre içerisinde konaklama dönemi sonrasında sinek tekrar promastigot şeklinde yeni konağa aktarılacaktır. Memelilerde vücudun savunma hücrelerine giren parazit yeniden amastigot şekle dönüşerek çoğalır. Konak köpek parazitleri dahil tüm organlara yayarak enfeksiyon oluşumunu hızlandırır. Köpeklerde Leishmania hastalığıkum sinekleri olmadan kan ve cinsel yolu ile anneden bulaşır.

Köpeklerde Leishmania Belirtileri

Köpeklerde Leishmania belirtileri şunlardır:

  • Kilo kaybı
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Lenf yumrularında büyüme
  • Çok su içip çok idrar yapma
  • Kansızlık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ağız, göz burun bölgesinin solgun görünmesi    
  • Kusma
  • İshal
  • Ateş
  • Burun kanaması
  • Dalak büyümesi
  • Kas ve eklem problemleri
  • Göz hastalıkları
  • Nörolojik bozukluklar

Derideki Bulgular

Derideki bulgular ise şu şekildedir:

  • Tırnaklarda kalınlaşma
  • Papüller 
  • Nodüler dermatit
  • Tırnaklarda kalınlaşma
  • Kaşıntı
  • Tüy dökülmeleri

Köpeklerde Leishmania vücutta pek çok organ sistemini etkileyen önemli bir hastalıktır. Köpek Leishmania patolojinin çoğunda immun aracılığıyla oluşan mekanizmalar sorumlu tutulur. Köpeklerde en sık görebileceğiniz belirtiler göz anormallikleri, cilt lezyonları, burun kanamasıdır. Evcil hayvanınızda genellikle halsizlik, kilo kaybı, egzersiz intoleransı gerçekleşir. Başlıca fiziki muayene bulguları köpeklerin genellikle %80-90’ında dermal anormallikler olduğunu gösterir. Köpeklerin %62 – 90’ında lenf yumrularında büyümenin yanı sıra %16-81’inde göz hastalıkları, %20-%31’inde anormal tırnak büyümesi, %50-53’ünde dalakta büyüme görülür. Araştırılan diğer bulgulara göre böbrek hastalığına bağlı olarak çok sık su içen ve idrar yapan köpeklerin kolit kusma, kanlı dışkı gibi pek çok kas, kemik, eklem lezyonlarına bağlı olarak topallık ile karşı karşıya kaldığı ortaya çıkmıştır.

Köpeklerde Leishmania Teşhisi

Köpeklerde Leishmania teşhisi yukarıda açıklanan belirtilerin oluşması halinde veteriner hekiminiz tarafından konulur. Uzman doktorunuz kan ve idrar tahlilleri isteyerek ileri görüntüleme yöntemlerinden olan serolojik, PCR testlerine başvurur. Tam kan sayımı, idrar tahlili, biyokimyasal profil, enfeksiyon doğrulamak için pek çok spesifik test yaptırılır. Serolojik testler tanı için en çok tercih edilen analiz araçlarındandır. Yüksek antikor fitreleri, klinik hastalığı olan köpeklerin %80- 100’inde Köpeklerde Leishmania hastalığı bulunur. Hastalığın tanısı için kesin tedavi, çözüm yöntemleri uygulanır. 

Leishmania Hastalığının Evreleri Nelerdir?

Leishmania hastalığının evreleri evcil hayvanınızın muayene ve test edilmesinden sonra ortaya çıkar. 1. evrede hastalık hafif şiddetli olacak şekilde görülür. Lenf yumrularında büyüme ve papiller dermatit gibi pek çok hafif klinik bulguları gözlenir. İkinci evrede hastalık orta düzeyde şiddetlidir. 1. evrede görülen tüm bulgular bu evde de görülebilir. Ayrıca yaygın, şiddetli dermatit tablosu tırnaklarda kalınlaşmanın yanı sıra kilo kaybı, deri lezyonları, iştahsızlık, ateş ve burun kanaması gibi pek çok belirtiyi ortaya çıkabilir. 3. evrede hastalık şiddetli şekilde ortaya çıkar. 1 ve 2. evredeki bulguların yanı sıra immün kompleks lezyonlardan kaynaklanan damar yangısı, eklem yangısı, böbrek ve göz hastalık belirtileri ortaya çıkar. 4. evrede hastalık çok şiddetli şekilde görülür. Diğer evreler de görülmekte olup bu tabloya ilaveten kalp bozukluklarının yanı sıra son evrede böbrek hastalıkları da ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Leishmania Tedavisi

Köpeklerde Leishmania tedavisi için allopurinol, meglumine antimoniate, miltefosine, domperidon gibi ilaçlar kullanılır. Veteriner hekiminiz hastalığın evresini analiz ederek hastalığa en uygun ilaç kombinasyonu seçer . Bu ilaçların bir kısmının Türkiye’de satışı olmadığı için özellikle yurt dışından temin etmeniz önerilir. Ayrıca bu ilaçlara ek olarak pek çok destekleyici tedavi yöntemi de tercih edilmektedir. Alanında uzman veteriner hekiminiz köpeğinizde görülen bulgulara ek olarak çeşitli iyileştirici tedavi programları uygular. Hastalığın tedavi süreci klinik evresine bağlı olarak 6 – 12 ay sürebilir.

Tedavi Takibi

Tedavi takibi hasta köpeklerin tedaviye cevap verme süresi, köpeğin durumu ve bağışıklık seviyesine göre değişiklik gösterir. Böbrek yetmezliği olan köpeklerin böbrek şikâyeti tedavi süreci olmayanlara göre daha uzundur. İyileşme oranı da oldukça düşüktür. Köpeklerde Leishmania hastalığı tedavi aşamasında köpeklerin çoğu daha ilk aylarda dahi iyileşebilir. Bununla birlikte evcil hayvanınızın iyileşme süreci hastalığın seyrine, köpeğinizin yapısına göre değişmekte olup daha da uzun sürebilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap