Köpeklerde Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Cushing sendromu glukortikoid hormonunun kanda aşırı salgılanması sonucu ortaya çıkar. Vakaların %80 – 85’ini hipofiz tümörü, adrenokortikozteroid bezi tümörleri oluşturur. Genellikle bu hastalık sonucunda 6 yaşından büyük köpekler edal olarak 11 yaşında görünür. İştahta azalma, tüy dökülmesi, kas güçsüzlüğü, ciltte hiperpigmentasyon, karında şişkinlik, poliürü, polidipsi, komedon, pyoderma gibi belirtilere sahiptir. Laboratuvar çalışmalarında homogram ve biyokimyasal parametrelere göre farklı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Hastalık tedavi edilmediğinde diyabetin yanı sıra idrar yolu enfeksiyonu hypertansiyon gibi köpeğinizin yaşamını tehdit eden pek çok hastalıkla sonuçlanabilir. Adrenal oluşumlarda adrenal bezi cerrahi operasyon ile rahatlıkla tedavi edilir. Hipofiz bezi kaynaklı olan hastalıklarda medikal tedaviye başvurulur.

Köpeklerde Cushing Sendromu

Köpeklerde Cushing sendromu genellikle evcil hayvanınızın orta ve ileri yaşlarında kendisini gösterir. Evcil hayvanınızın Cushing sendromuna sahip olduğunu şu belirtilerden anlayabilirsiniz:

  • Köpeklerde iştah artışı
  • Hızlı hızlı nefes alma
  • Yorgunluk
  • Hareketsizlik
  • Köpeklerde her zamankinden çok susama isteği  
  • İdrar sıklığı
  • Evde idrar kazaları
  • Tüyde dökülme
  • Tüylerin yavaş uzaması
  • Deride incelme
  • Yorgunluk
  • Hareketsizlik
  • Enfeksiyon

Köpeklerde Cushing Sendromu 

Köpeklerde Cushing sendromu evcil hayvanınızın hayatını tehlikeye sokan, belirtilerinin görülmesi halinde muhakkak uzman hekiminize başvurmanız gereken ciddi bir hastalıktır. Böbrek üstü bezleri, adrenal bezler çok fazla kortizol hormon ürettiğinde oluşur. Tıptaki adı hiperadrenokortizim olan Cushing sendromu adrenal bezlerin böbreklerin yakın yerlerinde ortaya çıkar. Vücudun fonksiyonlarını düzene sokan, hormonların salgılanmasına yardım eden kortizol hormonu normal şekilde salgılanmadığında köpeğiniz için tehlike oluşturan Cushing sendromuna neden olur.

Köpeklerde Cushing Sendromunun Nedeni Nelerdir?

Köpeklerde Cushing sendromuna neden olan faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Hipofiz bezi tümörü
  • Aadrenal bezi tümörü
  • Uzun süreli steroid kullanımı

Köpeklerde Cushing sendromu oluşumunun önündeki en büyük neden kortizol hormonudur. Kortizol hormonu köpeğinizin kilo kontrolünde enfeksiyonlarla olan savaşlarında, kan şekeri düzenlenmesinde, strese verdiği tepkilerde görev yapan önemli bir hormondur. Köpeklerde Cushing sendromu, hastalığın nedenleri çeşitlilik göstermekte olup tedavi sürecinin değerlendirilmesi, köpeğinizin hayatı kalitesinin artırılması, doğru teşhisin konulması için oldukça önem taşır.

Hipofiz Bezi Tümörü 

Hipofiz bezi tümörü iyi huylu ve kötü huylu olarak ortaya çıkar. Tümörün varlığı halinde adrenal bezler ACHT hormonunu daha fazla üretir. Hipofiz bezi ACHT ürettiğinde kortizar üretimini de tetikler. Hipofiz bezi tümörü mikroskobik ya da büyük yapıda olabilir. Tümörün büyük yapıda olmasına bağlı olarak Cushing sendromi belirtileri de değişkenlik gösterecektir. Adrenal bezin aktivitesi kontrol edilebilir yapıda ise Cushing hastalığına yakalanan köpekler ilaçlarını veteriner hekim gözetimi altında alarak kısa sürede iyileşebilir. Bu köpekler uzun yıllar normal hayatına geri dönebilir. Hipofiz tümörünün büyümesi halinde beyin etkilenerek nörolojik pek çok etkiyi ortaya çıkar. Evcil hayvanınızın yaklaşık %15’inin ilaçlara daha az olumlu tepki verdiği görülmüştür.  

Adrenal Bezi Tümörü

Adrenal bezi tümörü iyi huylu ve kötü huylu olma özelliğine göre köpeğinizde farklı etkilere yol açar . Tümör iyi huyluysa hastalığın tedavisi cerrahi yöntemlerle yaptırılabilir. Kötü huylu tümör cerrahi seçenekler arasında değerlendirilirken elde edilen olumlu sonuçlar garantili değildir.

Cushing sendromunun türleri yukarıda belirtilen nedenlere göre belirlenmiştir. Hipofiz bezi kaynaklı olan Cushing sendromu, adrenal bez kaynaklı Cushing sendromu hastalığın iki ayrı türe sahip olduğunu gösterir. Tüm bunlara ek olarak farklı hastalık türleri de hastalığın oluşumunu hızlandırabilir.

Uzun Süreli Steroid Kullanımı 

Uzun süreli steroid kullanımı köpeğiniz hastalandığında veteriner hekiminizin kontrolünde verilen, önerilen ilaçlardandır. Düzenli kullanımı öngörülen hekiminizin kontrolünde verilen ilaçlar viral ya da enjeksiyon oluşumunu önler.  Cushing sendromunun nedenleri yukarıda belirtilenlerle sınırlı değildir. Fazla köpek ırklarında bu hastalığın görülme riski daha yüksektir. Poodle ,Terrier, Boxer, Boston, Beagle, dacshund gibi köpeklerde Cushing sendromu ileri yaşlarda görülebilir.

Köpeklerde Cushing Sendromu Teşhisi

Köpeklerde Cushing sendrom teşhisi için %100 etkin bir yöntem yoktur. Veteriner hekiminiz teşhis aşamasında köpeğinizi muayene ederek farklı pek çok test sonuçlarına ihtiyaç duyar. Adrenal bezlerin kortizol üretimini tetikleyen ACHT testinin yanı sıra karın bölgesinde ultrasyon görüntülerini inceler. Köpeğinizin vücudunun kortizola verdiği tepkiyi ölçmek için ise IDDS testlerinden yararlanır.

Köpeklerde Cushing Sendrom Tedavisi

Köpeklerde Cushing sendrom tedavisi hastalığa neden olan temel faktörlerin belirlenerek köpeğinizin genel sağlık durumunu iyileştirilmesinde oldukça etkilidir. Köpeğe özel planlanan tedavi yöntemleri tümörlerin iyi ya da kötü huylu olmalarına göre değişir. Hastalığın nedeni böbrek üstü bezlerindeki tümör oluşumundan kaynaklandıysa genellikle cerrahi seçeneklere başvurulur. Adrenal bezlerde oluşan tümörün kötü huylu olması kanserli hücrelerin vücudun diğer bölgelerine yayılmasına neden olur. Bu durumda cerrahi tedavi yöntemi uygulanmaz.

İlaç kullanımı ile hastalığın yarattığı olumsuz etkileri minimum seviyeye indirebilir; köpeğinizin aktif yaşamına dönerek keyifli, rahat hareket etmesine yardım edebilirsiniz. Cushing hastalığı hipofiz bezindeki tümörlerden kaynaklı ise ameliyat yöntemi uygulanmaz. Bu durumda genellikle ilaç tedavisine başvurulur. Geçmiş dönemde kullanılan steroid grubu ilaçlardan kaynaklanan köpeklerde Cushing sendromu hastalığından kurtulmak için uzman hekiminiz ilaç kullanımını durdurabilir. Seriot grubu ilaçlar hemen değil kademeli şekilde kesilmelidir. Bu durumda köpeğiniz farklı yan etkilerden kurtularak adrenal bezleri eski, sağlıklı, işlevsel çalışmasına devam edecektir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Astım Belirtileri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap