Yavru Köpek Sahiplenenlerin Kaçınması Gereken Hatalar

Yavru köpek sahiplenenlerin bilmeden de olsa yaptıkları birtakım hatalar vardır. İlk defa yavru köpek büyüten kişilerin tecrübesiz oldukları için kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeye çalışılar. Bunlara bağlı olarak köpeğin gelecekteki karakterine ve sahibiyle arasındaki kurulacak bağın zarar görmesi yüksektir. Köpeklere yanlış davranmanın sonucunda istenmeye hareketler ve davranışlarda bulunabilirler. Yavru köpek sahiplenen ya da yavru köpek büyüten kişilerin dikkat etmesi gereken, kaçınmaları önemli olan birkaç davranışlardan bahsedeceğiz. İşte köpek sahiplerinin yaptığı en yaygın hatalardan bazıları.

Yavru Köpek Sahiplenenlerin Kaçınması Gereken Hatalar

İlk önce yavru köpek sahiplendiğiniz zaman evde ilk birkaç gün çok önemlidir. Yavru köpeğiniz ev ilk geldiğinde bütün ilgi onun üstünde olur. Siz ya da ailenin diğer üyeleri sürekli köpekle ilgilenmek ister. Ancak köpeğin evde ilk gününden itibaren yalnız kalması için bir düzen oluşturmalısınız. Sürekli yanında birileri görürse yavru köpekte ayrılık kaygısı gelişir. Çünkü köpekler hayatlarının her anını sahipleriyle geçiremezler. Bir müddet yalnız kalmaları gerektiği zamanlar da olacak. Yavru köpeklerde ayrılık kaygısı oluşmaması için ilk sizinle tanıştığı anlardan itibaren günün belirli saatlerinde yalnız kalmalarını sağlayın. Bu kafes sistemi olabilir. Odada oyuncaklarıyla yalnız bırakabilirsiniz. Köpeğiniz için güvenli bir alan oluşturup onu kısa süreliğine kendi başına vakit geçirmesi için zaman verin.

Yavru Köpeğiniz Her Ağladığında Yanına Gitmeyin

Köpeğinizi güvenli alanda yalnız bıraktığınızda yavru köpeğin ağlaması durumunda kesinlikle yanına gitmeyin. Aslında köpeğin ağlaması bebeklik döneminde gösterdiği annesinin onunla ilgilenmesiyle bağdaştırıyor. Çünkü anne köpekler yavruların ağladığında açsa emziriyor, bir yerleri ağrıyorsa onunla ilgileniyor. Tuvaleti gelen bebeklerin anüs bölgesini yalayarak yapmalarını sağlıyor. Köpek her ağladığında sonucunda karnının doyması, tuvaletinin yaptırılması gibi pekiştiricilerin gerçekleşmesi annesinden öğrenip geldiği için aynısını size de yapmaya çalışıyorlar.

Yavru köpeğin annesine yaptığı ağlamaların karşılığını bizden de almasını sağlarsak bunu sürekli yapmaya devam edecektir. Bunun sonucunda da evde yalnız kalamayacak sürekli ağlamasıyla sizin yanında olmasını isteyecektir. Özellikle apartman dairesinde köpek bakmak,  komşuların köpek sesinden rahatsız olmasına neden olur.

Yavru Köpeklerin Aşıları Tamamlanana Kadar Sosyalleşmesini Engellemek

Veteriner hekimler aşıları tamamlanmadan yavru köpeğin dışarı çıkmasını önermez. Özellikle köpek parkları, yürüyüşler aşısız yavru köpekleri için çok risklidir. Çünkü bağışıklık sistemi oturmayan yavru köpeklerin sokaktaki köpeklerden bulaşıcı hastalıklara yakalanabilirler. Köpeklerde kanlı ishal, köpek gençlik hastalığı çok yaygın ve ölümcül köpek bulaşıcı hastalıklarındandır. Bu riski göze almamalısınız. 2,3 ay süren köpek aşılarının tamamlanması bu süre zarfında dışarıyla bağlantısı olmayan yavruların aşıları bittikten sonra bir anda dışarısı ile bağlantı kurmakta zorlanacaktır. Bir sürü uyarıcıdan korkabiliyor, uyum problemi yaşarlar.

 Aşıları bitmeyen yavru köpeği nasıl sosyalleştirmelisiniz? Şöyle ki, her gün köpeğinizi kucağınıza alıp oturduğunuz sokak içerisinde günde 10 dakika bile olsa köpeğin çevresel dinamiklere alışmasını sağlamış olursunuz. Gözlem yapmasını, uyarıcıları tanımasını erken yaşlarda sağlayabilirsiniz. Kucağınızda hiçbir köpekle temas etmeden sokağınızda 10 dakika yürüyerek dolaşmanız yavru köpeğin dışarı tanımasına yetecektir. Bu esnada araba, motor sesleri, diğer hayvanları uzaktan görmesi, insanların farkında olması görsel ve işitsel olarak hafızasına işlenecektir. Aksi takdirde birden bire dışarıya çıkan köpek için ürkütücü ve sürdürülebilirliği zor hale gelecektir.

Köpek Mama Kabının Sürekli Dolu Tutulması

Yavru köpek besleme hatalarından biri bebeklik dönemlerin mama kabının sürekli dolu tutulması köpeğin yemek konusunda öğün kavramı oluşturamamasına yol açar. Bunu yaparak köpeğin iştahlı yemek yemesini azaltmış oluyorsunuz. Köpeğin acıktığında mamasını iştahlı bir şekilde yemesini, doyduğunda bırakması gerektiğini engellemiş olursunuz. İlerleyen yaşlarında köpek eğitimleri sırasında motivasyon hedefli mama ödüllendirmelerde köpekte oluşturulması gereken motivasyonu önlemiş oluyorsunuz.

Mama kabının sürekli dolu olması köpeğin düzensiz yemek yemesine, gidip gelip birer parça yemesine izin vermiş olursunuz. Yavru köpeklerin bağırsak hareketleri düzensiz çalışarak daha sık kaka ve çiş gibi kontrol edemeyeceğiniz tuvalet alışkanlığı edinmiş olurlar.  Yavru köpekler günde 4 öğün beslemelisiniz. 4. Ayından itibaren üç öğün mama vermelisiniz. 6-7 aydan itibaren köpeklerin günde iki öğün beslenmelerini sağlamalısınız.

Köpeğin mamasını saati geldiğinde mama kabına doldurun. Eğer hepsini yemediyse mama kabını boşaltmanız sonraki öğüne saklamalısınız. Böylece köpek öğün konusunda bir ritim haline getirecektir.

Her Duyulan Bilgiyi Köpeğin Üstünde Denenmesi

Çevreden duydukları bilgileri köpeğinin üzerinde denemeler yapmak. Bundan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Popüler olan bilgilerin her zaman mutlak bir doğruluğu yoktur. Her köpeğin karakteri aynı ırk için bile bireysel farklılıklar vardır. Mümkün olduğunca doğru bilgiler, davranış temelli bilgilere ve köpeğinize uygun kurgular içerisinde ilerlemek çok önemli.

Yavru Köpeğin Uyarılmasını Engelleme

Özellikle yavru köpeklerin daha küçük oldukları için tetiklenmeleri engelleniyor. Yavruların erken yaşlarda yeni komutlara alışık olmaları ve öğrenmeleri sağlanmalıdır. Küçük diye köpeği bir başına bırakmak doğru değil. Zaten büyüdüklerinde gerekli eğitimleri alacaklar diye öğrenme yetenekleri en yüksek olduğu dönem yavruluk dönemlerini es geçmeyin. Ufak da olsa yavru köpeğe ismini öğretmek, tuvalet alışkanlığını yönlendirmek, küçük komutlar öğretmeye çalışmak. Ayrıca tasma eğitimi vermek, oyun sırasında iletişim kurmayı sizin sözünüzü dinlemelerini öğretmelisiniz.

Yavru Köpeklere Ceza Uygulaması

Ceza sistemlerini köpeğinizin üzerinde kesinlikle uygulamamalısınız. İstenmeyen bir şey yaptığında köpeğinize sert çıkışmanız aranızın bozulmasına köpeğin sizden korkmasına ve kaçmasına sebebiyet verir. Bol ödüllü, bol motivasyonlu çalışmalar yavru köpeğinizle aranızdaki bağın sıkı olmasına size güvenmesini ve atılacak olan sağlam temellerin düzgün kurgulanmasını sağlayacaktır. Fiziksel, psikolojik kaynaklı ceza işlerimden mümkün olduğunca uzak durmalısınız.

Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklere Öğretilecek Komutlar

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap