Sağlıklı Köpek Nasıl Görünür? Köpeğinizin Sağlıklı Anlama

Sağlıklı köpek nasıl görünür? Köpeğe iyi bakmak ve sağlıklı olmasını sağlamak, köpek sahibinin sorumluluğudur. Köpeklerin sağlıklı bir hayat sürmesi için, doğru şekilde beslenmesi, temizlenmesi, hareket etmesi, eğitilmesi, aşılarının yapılması, yeteri kadar ilgi ve sevgi gösterilmesi gerekir. Köpekler konuşarak iletişim kuramadığı için, sahibinin köpeklerin davranış değişimlerini ve görünümünde olan farklılıkları anlamalıdır. Sağlıklı bir yavru köpek sahiplenme için köpeğinizin dış görüntüsünü inceleyebilirsiniz.

Yavru köpek sahiplenme sürecinde köpeğinizin gözlerinde ya da burnunda akıntı olması herhangi bir sağlık sorununu düşündürebilir. Bu gibi belirtiler belli sağlık sorunlarını tanımlayabilir. Her köpek farklı özelliklere sahiptir. Köpeğin normal görünümü arasındaki farkı anlayabilmek için yavru köpek sahiplenme sürecinde bir veteriner hekime danışmanız faydalı olur.

Sağlıklı Köpek Nasıl Görünür

Sağlıklı bir köpeğin cildi, esnek ve yumuşak olur. Rengi kahverengi, siyah ya da soluk pembe renklerde olabilir. Benekli bir cildin olması, hem düz renkli hem de benekli tüyleri olan köpeklerde normal kabul edilir. Köpeğinizin cildinde kızarmış bölgeler, şişkinlikler ya da yaralar olmamalıdır. Köpeğinizin vücudunda kene, pie ya da bit gibi parazitler olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Elinizi tüylerinin ters yönüne doğru sürterek pirelerin açığa çıkmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda köpeğinizin sık sık kaşınması ve cildinde küçük siyah lekeler görmeniz de pirelerin olduğuna dair işaretlerden bazılarıdır.

Uzun tüylere sahip köpeklerin cildini, vücudunun farklı yerlerini de kontrol etmelisiniz. Köpekler mevsimsel tüy dökülmeleri yaşar. Fakat bunlar zaman zaman farklılık gösterebilir. Sağlıklı bir kürkün sık ve parlak olması gerekir. Aşırı yağlanma ve kepek bulunan tüyler yeterince sağlıklı değildir.

Sağlıklı Köpeklerin Gözleri ve Kulakları Nasıl Olur?

Sağlıklı köpeklerin gözleri parlaktır. Akıntıları ve aşırı sulanma olmaz. Tüyleri ve kirpikleri gözlerine girip rahatsız etmemelidir. Uzun tüylü köpeği bulunan kişiler bu duruma özellikle dikkat etmeli ve gözlerine giren tüyleri kesmelidir. Köpeklerin göz kapaklarının pembe iç yüzünü, baş parmağınızı kullanarak aşağı ve yukarı çekerek kontrol edebilirsiniz. Bu dokuda şişlik, akıntı ya da kızarıklık olmamalıdır. Gözlerinin beyaz kısmı sarımsı görünmemelidir.

Köpeklerin kulakları açık pembe renklidir ve ince tüyler ile kaplıdır. Kulak kanallarında kahve, siyah ya da sarı renkli az miktarda akıntı olması doğaldır. Fakat bu akıntının artması bir hastalığın belirtisi olabilir. Kulaklarından kötü kokular gelmesi normal değildir.

Sağlıklı Köpeklerin Ağız ve Diş Yapısı

  • Ağız, Diş, Diş Eti

Köpeğinizin ağzını kontrol etmek için, bir yanını parmaklarınızla ve diğer yanını baş parmağınız ile tutabilirsiniz. Sağlıklı diş etlerinin dokuları sıkıdır. Siyah ya da benekli ve pembe renkte olabilir. Dişlerinin üzerinde sarı, kahverengi ya da beyaz maddeler olmamalıdır. Sağlıklı dişlere sahip köpeklerin ağzı kokmaz. Dişleri yumuşak ve beyaz renktedir. Yaşı ilerledikçe koyulaşması normaldir.

  • Diş Oluşumu

Köpekler dişsiz doğar. 20 günlük oldukları zaman ilk süt dişleri çıkmaya başlar. 6 aylık olduklarında süt dişleri dökülür ve kalıcı dişleri çıkmaya başlar.

  • Dişler

Köpeklerin ağzında toplam 42 diş bulunur. Üst çenelerinde 3 kesici, 4 ön azı, 2 azı ve 1 köpek dişi bulunur. Alt çenelerinde ise 2 tane fazla azı bulunur.

Köpeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar

Sağlıklı Köpeklerin Burnu Nasıl Olur?

Sağlıklı köpeklerin burnu nemli ve soğuk olmalıdır. Burun akıntılarının su gibi ve berrak olması gerekir. Yeşil ya da sarı renkte, kötü kokulu ve kalın akıntıları olmamalıdır. Burunları genelde siyah renkli olsa da diğer renklerde ya da benekli olmaları doğaldır. Burnu yangılı ve kırmızı renkte olmaz. Bu gibi durumlarda bir hastalık, güneşe hassasiyet ya da yaralanma ihtimali düşünülebilir.

Birçok insan, köpeklerinin burnunun sağlıklı olmalarının en iyi göstergesi olduğunu düşünür. Fakat hasta olan bir köpeğin burnu hem sıcak ve kuru hem de ıslak ve soğuk olabilir. Bu nedenle köpeğinizin ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız bir termometre yardımıyla ateşini ölçebilirsiniz. Ateşi normalden yüksekse veteriner hekiminize danışmanız en doğrusudur.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap