- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yavru köpek ne sıklıkla veterinere gitmeli? Yavru köpekler anne sütünü 2 ay alır. Bu süre sonrasında artık yavru köpeklerin aşılarını olma zamanı gelmiş olur. Yavru köpeğin ilk veteriner ziyareti 6 haftalık olduklarında yapılır. Veteriner hekimlerin önermiş olduğu bu süre yavru köpeğinizin veterinere gitmesi için en doğru zamandır. Anne sütünü bırakan yavrular artık hastalıklara karşı savunmasızdırlar. Bu nedenle aşılarının yapılması ve hastalıklara karşı bağışıklığının gerçekleşmesi açısından çok önemli. Aşıları tamamlandıktan sonra köpekler ne sıklıkla veterinere götürülür sorusunun cevabı da yılda en az 2 kere götürülmesi rutin aşılarının yaptırılması gerekiyor.
Yavru Köpeklerin Veteriner Ziyareti
Bir köpek yavrusunun sağlıklı olması için yapacaklarınızdan biri de düzenlim veteriner ziyaretleridir. Bu ziyaretlerde yavrunun parazit kontrolleri, bağışıklık sistemi, olası hastalıkları önleme konusunda dikkat edilmesi açısından yapılmalıdır. Yavru köpek aşıları, hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için eksiksiz yapılması gerekir.
Yavru köpeklerin olması gereken aşılar vardır. 6-8 haftalık arasında bu aşıların mutlaka yapılması gerekiyor. Distemper virüsü, parvovirüs ve adenovirüslere karşı savunmasız olmaması için gerekli köpek karma aşılarının yapılması önemli… 16 haftalık olana kadar her bir 3-4 haftada aşılarının yapılması için veteriner ziyaretini yapmalısınız.
Yavru Köpeğin Gelişimi
Köpeğinizin sağlıklı gelişimini sağlamak ve kontrol etmek veteriner hekiminize teslim etmelisiniz. Veteriner hekiminiz gerekiyorsa bazı takviyeler, probiyotik ve vitamin desteği önerebilecek. Eğitim, egzersiz, yavru köpeklerin günde kaç öğün mama yemesi gerekiyor bunların takibini de yapacaktır. Köpeğin aşıları tamamlandıktan sonra dilerseniz kısırlaştırabilirsiniz. Eğer kısırlaştırma işlemini yaptıysanız ya da sonra yapacaksanız köpeğin durumuna göre veteriner kliniğine senede 2 defa gelmeniz yeterli olacaktır.
Yeni Doğan Yavru Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpekler yavruyken hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı oldukça savunmazdır. Bu yüzden onlarla daha yakından ilgilenmekte fayda var. Yeni doğan yavru bir köpeğinizin düzenli muayenelerden geçmesi önemli. Köpeklerde kusma, ishal, yemek yememe gibi davranışların 2 günden uzun sürüyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz.
Yetişkin Köpeklerin Veteriner Ziyareti
1-7 yaş aralığında olan yetişkin bir köpeğin senelik rutin muayene için veteriner ziyaretine ihtiyaç duyacaktır. Köpeğinizin sağlığı son derece iyi ise herhangi bir destekleyici aşıya ihtiyacı yoksa eğer yılda bir kez götürmeniz yeterli. Bu ziyarette öncelikle fiziki muayeneden geçmesi gerekiyor. Köpeğin ideal kilosunun kontrolü, herhangi bir kist gibi yumruların olup olmadığının testini yapmak için elle fiziki bir genel muayene eder. Diş kontrolü, eklem sağlığı, kal ve akciğerlerin dinlenmesi de bu fiziki kontrollerinin içindedir. Bağırsak parazitleri, kancalı kurtlar ve solucanların testi için dışkı kontrolü yapabilir. İç-dış parazitleri varsa da bunların yapılmasını sağlar.
Yetişkin köpeklerin veteriner ziyaretinde yıllık kontrol sırasında ihtiyacı olan destekleyici aşılar da yapacaktır. Aşılara ek bir de köpeklerde kalp kurdu hastalığının testi de yapılabilir. Köpeğinizin altta yatan herhangi bir sağlık sorunu bulunuyorsa gerekli testlerin ve tedaviler için erken önlem alınmış olacaktır.
Köpeğimi Ne Zaman Veterinere Götürmeliyim?
Aşılar ve rutin kontroller için götürdüğümüz yavrularımızı bazı hastalık belirtileri gördüğünüzde vakit kaybetmeden götürmelisiniz. Böylece hastalık daha çok ilerlemeden ve diğer bölgelere yayılmadan önlem alınmış olacaktır.
- Köpeğiniz yürürken topallıyor mu?
- Nöbet ve titreme geçirmesi,
- Sürekli uyku halinde olması,
- Gözleri kızarık mı?
- Şiddetli kusma ve ishal,
- Nefes nefese kalması,
- İdrarda kan,
- İştahı kesilmesi yemek yemeyi reddetmesi,
Yukarıdaki belirtiler 24 saatten fazla sürüyorsa en yakın veteriner kliniğine gitmeniz çok önemli. Köpeğimi ne zaman veterinere götürmeliyim diyorsanız bu belirtilere çok dikkat edin.