Köpekle Yurt Dışı Seyahati Nasıl Yapılır

Köpekle yurt dışı seyahati yapmak karışık bir hal gibi gelebilir. Çünkü gideceğiniz ülkeye göre birtakım prosedürler vardır. Çünkü her ülkenin kendine göre belirlediği kurallar vardır. Örneğin bazı ülkeler seyahat belgesi, aşı karnesi ve mutlaka aşı karnesinde geçen kişiyle beraber seyahatinin gerçekleşmesi istenmektedir.

Avrupa Birliğine Bağlı Ülkelere Köpekle Seyahat Etme Kuralları

Avrupa ülkelerine seyahat edecekseniz mutlaka köpeğinize 3 ay öncesinden yapılmış kuduz testini görmek istiyorlar. Kuduz testini yaptırdığınız köpeğinize ertesi gün yolculuğa çıkamazsınız. Minimum 3 ay geçmesi gerekiyor. Bu yüzden uçak biletinizi de ona göre almanızı tavsiye ederiz. Bununla kalmayıp diğer aşılarının tam olduğunu gösteren aşı karnesi, seyahat belgesi gibi temel prosedürlerinin de olması gerekmektedir.

Amerika şu anda Türkiye’den köpek kabul etmemektedir. Ya Avrupa üzerinden ya da Kanada üzerinden Amerika’ya gitmeniz mümkündür. Gideceğiniz ülkenin internet sitesinden mutlaka evcil hayvan kabul mevzuatını inceleyin. Eğer kafanıza takılan sorular olursa yine o ülkeye ait information sayfalarından iletişim numarası ya da mail ile bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Hangi Hava Yolu İle Gideceğiniz Önemli

Köpeğinizin rezervasyon işlemlerini öncesinde yapmanız çok önemli. Bazı hava yolu şirketleri köpeklerin cinsine göre kabul ediyor. Örneğin Türk Hava Yolları basık burunlu köpekleri kabul etmemektedir. Köpeğiniz pug, French Bulldog, İngiliz Bulldog, Boxer, chow chow gibi basık buruna sahip ırkların uçmasını kabul etmemektedir. Yolculuk gününden önce köpeğin uçuş bilgilerini ayarlamanız gerekiyor. Bunun nedeni Türk Hava Yolları 48 saate kadar onay vermiyor. Çünkü uçuşta başka bir kedi, köpek ya da cenaze varsa o uçuşa evcil hayvan kabul etmemektedir.

Köpeğin Uçakla Seyahati İçin Gerekli Belgeleri

İlk önce pet karnesi olması gerekmektedir. Uçuş öncesi köpeğinizin mikroçipini kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Daha önce çip taktırılması sorun yaratabiliyor. Bazı veteriner kontrollerinde istenmeden mikroçip yerinden oynatılıp geriye düşürebiliyorlar. O yüzden çıkış öncesi çip kontrolü yapılması gerekmektedir. Mikroçip numarasının pasaporttaki ile bire bir doğru olması gerekiyor. Özellikle tüm aşılarının yapılmış ve karneye işlenmesi önemli. Özellikle kuduz aşısını yaptırmanız en çok dikkat ettikleri şeylerden biridir.

Uçuştan 2-3 gün önce iç-dış parazit kontrolünün yapılmış olması yeterlidir. Özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri bu duruma çok dikkat etmektedirler. Parazit kontrollerinin yapıldığına dair pasaportlarına da işlenmeleri gerekir. Yine Kuzey Avrupa ülkeleri Türk markası iç-dış parazitlerini kabul etmemektedir. Uluslar arası markanın iç-dış parazit aşısını kullanmanız iyi olacaktır. Köpeğin aşı karnesinde seyahate uygun olduğunun belirtildiği sayfanın da doldurulması gerekiyor.

Pet pasaportunda yer alan klinik muayenesi başlıklı sayfanın, sağlıklı olduğuna dair bilgilerin doldurulması ve kaşelenmesi…  Diğer doldurulması gereken sayfa da Yasallaştırma sayfasındır. Yani Legalizasyon kısmının veteriner hekim tarafından eksiksiz doldurulup, kaşe ve imza atılması gerekiyor.

Köpekle seyahat sırasında Amerika, Kanada ve Avrupa ülkeleri için sağlık raporunu mutlaka hazırlamalısınız. Belgenin hem Türkçe hem de İngilizce versiyonlarının hazırlanmalıdır. Bu sayede köpeğin hiçbir hastalığı olmadığı, gayet sağlıklı, parazit kontrollerinin yapıldığına dair imzalı bir belge vermiş olacaksınız. Eğer köpek kısırlaştırıldıysa yine bunu gösteren belgeyi de seyahat evrakları arasında yerleştirmelisiniz.

Köpeğinizle Yurtdışına Uçuş Öncesi Tarım Bakanlığı’ndan Gerekli İzinler Alınmalı

Uçuştan 48 saat önce Tarım Bakanlığı’ndan çıkış belgesi onayı almanız gerekmektedir. Bunun içinde yukarıda belirtilen evrakların, pet pasaportu ile hangi ilde ikamet ediyorsanız il tarımına gidip ordaki yetkililere teslim ediyorsunuz. Köpeğin yurtdışına çıkışı için hologramlı sticker içeren bir kâğıt verilecektir. Bu da yurt dışına çıkışında herhangi bir sorun olmadığını gösterir. Bu belgeyi teslim alacak kişi köpekle seyahat edecek kişi olmalıdır.  Yanınızda kendi kimliğiniz ve köpeğinizin kimliği ile beraber gitmelisiniz.

Tarım Bakanlığı’nda görevli hangi ülkeye gideceğinize dair uçuş bilginizi görmek isteyecektir. Bunun nedeni buradan alacağınız kâğıtta gidilecek ülke de belirtilmiş olacak. Köpekle kim seyahat edecek bu bilgilere de ulaşmak için.

Köpeğin Ağırlığına Göre Ekstra Ücret Ödeyebilirsiniz

8 kilo altı köpekler kabin içinde seyahat edebiliyorlar. Bunu öncesinde bildirmeniz gerekçesiyle. 8 kilo üzeri köpekler ise mutlaka uçağın kargo bölümünde taşıma çantasının içinde seyahat etmektedirler. Havaalanında köpeklerin ağırlığı tartılmaktadır. Kilosuna göre köpeğe ücret ödenmektedir. Nereye uçacağınıza göre bu oran değişmektedir. Amerika, Kanada ya da Avrupa ülkeleri gibi nereye uçacaksanız farklı ücret tarifeleri ile karşılaşacağınızı unutmayın. Köpeğinizin uçuş ücreti her zaman havaalanında yapılmaktadır. Rezervasyonu önceden telefon ile yapabiliyorsunuz. Fakat köpeğin kilo ölçümü havaalanında yapıldığı için kilosuna göre ücret belirlenir. Sonrasında sizin ödemeyi orda gişede yapmanız beklenir.

Köpeğin Box Eğitimi Mutlaka Olmalı

Boxa alışmayan bir köpek uzun uçuşlarda kesinlikle stres yaşacaktır. Bunun olmaması için yurt dışına çıkmadan bir iki ay öncesinde köpeğe box eğitimi verilmesi gerekir. Mutlaka köpeğin box içinde yemek yemeğe alışması orda vakit geçirmesi için alıştırmalar yapın. Boxa giriş çıkış yaparken size zorluk çıkarmaması ve içeride huzursuzluk yaşamaması adına önemlidir.

Köpekle Havaalanına Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler

6-8 saat öncesinden köpeğin aç bırakılması önemlidir. Karnı tok olan bir köpek yolculuk sırasında midesi bulanması ve kusma gibi kötü sonuçlara sebebiyet verebilir. Uçağın kargo kısmında kimse olmadığı için solunum sıkıntısı yaşayan köpek nefes alamadığı için hayati tehlike yaşayabilir. Bu nedenle minimum 8 saat önce son yemeğini yemeli. 2 saat önce de çok olmamak kaydıyla suyunu içmelidir.

Köpeğinizi boxa koyarken boynunda tasma ya da kayış olmamalıdır. Oyuncak da koymamalısınız. Uzun süre boxta kalacağı için köpeğin stresten oyuncağı ya da kayışı parçalayarak kendine zarar vermesini önlemek için koymamalısınız.

Çiş ve kaka ihtiyaçlarını havaalanına girmeden önce yaptırmalısınız. 8 saat aç kalacağı için tuvalet ihtiyacı da o denli az olacaktır.  Bazı köpekler tuvaletlerini tutamayabilirler. Bunun için de boxa bir ızgara yerleştirin. Bu ızgara idrarı plastiğe geçirerek köpeğin ıslak zemin üzerinde seyahat etmesinin de önüne geçilmiş olur. Ayrıca köpek tuvalet pedi de yerleştirebilirsiniz.

Önemli!! Köpeğinizin bulunduğu taşıma kabının üzerine canlı hayvan stickeri yapıştırın. Ayrıca başka bir box ile karışmaması için adınız-soyadınızı da belirtmeyi ihmal etmeyin.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap