Köpekler Neden Ulur

Köpekler neden ulur? Köpeklerin uluması sık karşılaşılan durumlardan biridir. Köpeğin yaşı, cinsi ve karakterinden bağımsız olarak uluma davranışı görülebilir. Bazı köpekler sık sık ve fazla bazıları ise az uluyabilir. Köpeklerin uluması altında yatan nedenler hakkında kesin bir şey söylenemese de köpekler için ulumasın havlama gibi atalarından kalma bir iletişim yöntemi olduğu düşünülmektedir.

Köpekler Neden Ulur

Köpeklerin uluması dikkat çekmek ve insanları tehlikeye karşı korumak amaçlı meydana gelmektedir. Aynı zamanda diğer köpekler ile iletişim kurmak için de uluyabilirler. Tüm bunlar potansiyel sebeplerden bazılarıdır ve genellikle spesifik zaman dilimlerinde ve durumlarda etki göstermektedir. Bazı durumlarda ise uluma davranışı kronik hale gelerek ve endişe kaynağına neden olur.

Köpeklerde Uluma Nedenleri

  • İlgi çekme isteği: Köpekler ilgi çekmek istediklerinde uluyabilir. Deneyimlerinde insanların ulumaya hızlı tepki göstermeleri bu davranışı alışkanlık haline getirmelerine neden olur. Köpekler uluduğunda onlarla ilgilenmek köpekler için olumlu bir tepki haline gelirek ve amaçlarına ulaşmak amacıyla ulumayı tercih ederler.
  • Bölge korumacılığı: Uluma davranışı içgüdüsel bir iletişim yoludur. Birçok köpek sahip oldukları alanı bildirmek için ulur. Hem yabancılara hem de diğer canlılara uyarı niteliğinde yüksek sesle uluyabilirler.
  • Ayrılık kaygısı: Köpekler insanlar ile sıkı bağlar kurabilen canlılardır. Güçlü bağ kurdukları sahipleri onları evde yalnız bıraktığında ayrılık kaygısı yaşayabilirler. Ayrılık kaygısı ile gösterdikleri davranış bozukluklarından biri de ulumadır.
  • Sağlık sorunları: Ortada belli bir neden yokken uluyan bir köpeğin bir problemi olduğunu düşünebilirsiniz. Muhtemel sağlık sorunları nedeniyle köpekler ulur. Ek belirtiler görüldüğü taktirde köpeğinizi en kısa sürede veteriner hekime götürmelisiniz.
  • Yüksek seslere tepki: Köpeklerin duyuları oldukça gelişmiştir ve ambulans, siren ve yüksek sesli müzik gibi seslere tepki olarak uluyabilirler. Ses ortadan kaldırıldığı zaman köpeğiniz de ulumayı da bırakacaktır.

Yavru Köpekler Neden Ulur?

Uluma yalnızca yetişkin köpeklere has bir iletişim yolu değildir. Yavru köpeklerde de uluma davranışı sıklıkla görülür. Yavrular susadıklarında, acıktıklarında, yalnız kaldıklarında, ilgi görmek istediklerinde ya da tuvalet ihtiyaçları geldiğinde uluma davranışını tekrarlayabilirler.

Yavru köpekler ihtiyaçlarını anlatmak için uludukları için ihtiyaçlarının giderilmesi halinde ulumaları sonlanır. Köpekler uludukları zaman pozitif şekilde yaklaşmak ulumanın kalıcı bir hale gelmesine neden olur. Aynı şekilde uluma karşısında sert tepkiler vermek ve bağırmakta sağlıklı bir davranış değildir. Köpek sahiplerinin merak ettiği bir diğer konu ise köpeklerin neden ezan okunduğunda uluduğudur. Bu soruya kesin bir yanıt vermek mümkün olmasa da muhtemel sebebi köpeklerin yüksek seslere uluma ile yanıt vermesidir. Ezan okunduğu sırada köpekler yüksek perdeli sesler duyar ve uluyarak tetikte olduklarını anlatmak isterler.

Köpeklerde Uluma Nasıl Önlenir?

Köpeklerin uluma davranışı rahatsızlık verici boyutlara geldiğinde hem onlarla yaşayan hem de çevredeki insanlar için problem olur. Köpeklerde uluma davranışının azaltılması için öncelikle köpeğin neden uluduğu bilinmelidir. Her köpeğin aynı neden ile ulumadığı için iyi bir şekilde gözlemlenmeleri önemlidir.

  • Köpeklerdeki uluma davranışı yüksek ses ile tetikleniyorsa ses kaynağının ortadan kaldırılması gerekir. Yinede belirli sesler karşısında uluduklarını fark ediyorsanız en etkili yol o sese karşı köpeğinizi duyarsızlaştırmanızdır. Bunun için sesi düşük gürültülü şekilde uygulamalı ve devamlı dinletilmelidir. Köpeğiniz bir süre sonra sese duyarsızlaşır ve o sesi duyduğunda ulumaktan vazgeçer.
  • Ayrılık sebebiyle uluyan köpeğiniz için ayrılık kaygısını ortadan kaldırmayı hedeflemelisiniz. Köpeğiniz ile güvenli bağlar kurmanız önemlidir. Bu konu hakkında köpek davranış uzmanlarından yardım alabilirsiniz.
  • İlgi çekme amacıyla uluyan köpeğinize ilgi göstermemeniz önemlidir. Ulumayı bıraktığında yanına gitmeli ve sadece ulumadığı zamanlarda onunla oynamalısınız. Aksi halde ilginizi çekmek için uluma davranışını arttırmayı tercih edecektir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap