Köpek Sahiplenmenin Sorumlulukları Nelerdir?

Köpek sahiplenmek verilebilecek en önemli ve ciddi kararlardan biri. Köpek sahiplenmenin bir heves ya da merak sebebiyle gerçekleşemeyecek kadar ciddi bir karar olduğunun farkındalığı kazanılmalıdır. Bir barınaktan ya da sokaktan köpek sahiplenmek için birçok farklı konunun değerlendirilmesi gerekiyor.

Köpek Sahiplenmenin Sorumlulukları Nelerdir?

Kesin olarak karar verildikten sonra hayatınıza yeni dostunuzu dahil edebilirsiniz. Yavru köpek sahiplenme hem zor hem de hayatınızı değiştirecek bir karar olur. Köpekler sahipleri ile özel bir bağ kurarlar ve onların da hayatları bu şekilde anlam kazanır. Köpek sahiplenme güzel bir karar olsa da öncesinde köpeğiniz için belli hazırlıklar yapmalısınız. Köpekler de tıpkı insanlar gibi belli şeylere ihtiyaç duyarlar. Konforlu bir hayat sürmeleri için bazı şartların karşılanması gereklidir.

Köpeğiniz İçin Uygun Bir Yaşam Alanı Oluşturmak

Köpek sahiplenme öncesinde onu apartmanda mı yoksa bahçeli bir evde mi bakacağınızı bilmelisiniz. Bazı köpekler apartman hayatına kolayca ayak uydurabilirken bazı köpekler mutlaka bir bahçeye ihtiyaç duyarlar ve apartman hayatı onlar için problemli olur. Bazı köpekler çok hareketli ve aktif olabilirler. Bu nedenle köpeğinizi yaşam koşullarınıza uygun şekilde seçmelisiniz. Eğer köpeğinizi bir apartmanda besleyecekseniz çok sık havlamaması komşuluk ilişkileriniz için önemlidir.

Sürekli havlayan köpek ırkı apartman hayatı için uygun değildir. Bu nedenle çok sık havlamayan köpek cinslerini araştırabilirsiniz. Evinizin köpeğinizi besleyeceğiniz kadar geniş olması gerekir. Köpeğinize bir oda ya da evin bir köşesini vermelisiniz. Bu alanda hem yiyeceğini yiyip hem de tuvaletini yapacaktır. Aynı zamanda uyuması için de kendine ait bir alanı olmalıdır.

İlk Defa Köpek Besleyecekler İçin En Uygun Köpek Irkları

  • Bichon Frise: Apartmanda yaşayan ve çocuklu aileler için ideal bir köpek ırkıdır. Eğitimi kolay bir köpektir. Farklı yaşam tarzlarına kolayca uyum sağlaması ile bilinmektedir.
  • Cavalier King Charles Spaniel: İlk defa köpek sahiplenecekseniz Cavalier King köpeği ile uyumlu bir birliktelik yaşayabilirsiniz. Enerji seviyesi orta düzeydedir. Temel eğitimlere kısa sürede pozitif yanıt vermektedir.
  • Golden Retriever: Aileler için en uygun köpek cinslerinin başında gelmektedir. Eğitim süreçlerini başarı ile tamamlar ve apartman hayatına başarı ile adapte olur.
  • Labrador Retriever: Meşhur herkesçe tercih edilen köpek cinslerinden biridir. Çocuklarla arası çok iyidir ve çevresine kısa sürede uyum sağlar. Bakımı genel anlamda daha zahmetsiz bir köpektir.
  • Pomerian: Tüm aile bireyleri ile iyi anlaşır ve sahibi ile özel bir bağ kurar. Günlük yoğun egzersiz ihtiyaçları bulunmaz.

Köpekler Düzenli Bakıma İhtiyaç Duyar

Köpeğinizin sağlıklı beslenmesi ve yeterli düzeyde egzersiz yapması önemlidir. Köpeklerin bakımları hakkında en önemli aşama ise tüylerinin düzenli olarak taranmasıdır. Köpekler kendi tüy temizliklerini yapamazlar. Ciltlerinin hava alması ve cilt yağlarının dengeli yayılması için haftada en az 1 ya da 2 defa taranmaları önemlidir. Köpeklerin diş ve ağız sağlığı oldukça önemlidir ve düzenli şekilde kontrol edilmelidir. Köpeğinize yavruluğundan itibaren köpek diş macunlarına alıştırırsanız, diş bakımı konusunda zorlanmazsınız. Köpeğinizin kulak temizliği de enfeksiyonlardan korunması için önemlidir. Köpeğin ırksal özelliği, aktivite düzeyi ve yaşam koşulları kulak temizleme sıklığını değiştirebilir.

Köpek Sahiplenmek Sabır ve Anlayış Gerektirir

Her köpek tıpkı insanlarda olduğu gibi eşsizdir. Her köpeğin birbirinden farklı karakterleri bulunmaktadır. İnat etmeleri, kavrama yetenekleri ve eğitime verdikleri cevaplar değişebilir. Özellikle yavru köpeğinize ayrıca sabırlı ve anlayışlı olmanız gerekir. Köpeklerin tuvalet alışkanlığı kazanması uzun süren bir süreçtir. Yavru köpeklerin enerjilerini atmak için eşyalara zarar vermeleri sık karşılaşılan bir durumdur. Kurallara uyum sağlamaları ve verdiğiniz eğitim aşamalarını iyi öğrenmeleri pozitif pekiştirmeye dayalıdır.

Eğitim süreci içerisindeyken istemediğiniz davranışlar sergilemeleri sabırla ve pozitif şekilde karşılanmalıdır. Köpeğinizin zaman içerisinde değişeceğini unutmamalısınız. Köpeğinize sert ve anlayışsız davranmanız köpeğinizin sizden korkmasına neden olabilir.  Bazı köpekler ise eve ilk geldiklerinde kendisini yabancı hissedebilir ve aile üyelerine mesafeli olabilir. Zaman içerisinde kurulan bağın derinleşmesi sevgi yumağına dönüşmesini sağlayacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap