Köpeklerde Aşırı Su Tüketimi Nedenleri

Köpeklerde aşırı su tüketimi arttığında, birçok farklı neden düşünülebilir. Köpeklerin normalden fazla su tüketmesine polidipsi adı verilmektedir. Köpeklerde su tüketimi sıcak havalar ve mevsim geçişleri nedeniyle artabilir. Köpeğinizin su tüketimi arttığında hava sıcaklığına uyum sağlamaları daha kolay olmaktadır.

Köpeklerde Aşırı Su Tüketimi Nedenleri

Kan kaybı, ishal, kusma ve hızlı nefes alma gibi sorunlar nedeniyle yaşanan su kaybının telafisi için su tüketimi artabilir. Köpeklerde dehidrasyon ayrıca belirtiler gözlendiğinde mutlaka bir veteriner hekime danışmak gerekir. Kalp yetmezliği, bağırsak hastalıkları ve astım gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar su içme miktarında artışa neden olmaktadır. Köpeklerin yaş ya da kuru mama ile beslenmesi su ihtiyaçlarını değiştirebilir. Köpeğinizin aşırı egzersiz yapması, enfeksiyon ve sıcak hava gibi sebepler ile dehidrasyon yaşama riski oldukça yüksektir. Aşırı su tüketimi çeşitli hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Hastalık Nedeniyle Su Tüketimi

Köpeklerde çok fazla su ihtiyacının ortaya çıkmasına sebep olacak çeşitli hastalıklar bulunmaktadır.

  • Böbrek hastalıkları: Temel böbrek hastalıkları daha sık idrara çıkmayı ve beraberinde su ihtiyacının artmasını ortaya çıkarır. Böbrek enfeksiyonları, böbrek yetmezliği ve böbrek taşı su ihtiyacı arttırmaktadır.
  • Diyabet: İnsülin direnci veya eksikliği ile kan şekeri ortaya çıkar. Fazla şeker idrar ile atılır ve su atılım miktarı artar.
  • İshal: Vücuttaki sıvı kaybı artar ve köpek daha fazla su içme ihtiyacı duyar.
  • Pyometra: Özellikle kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde görülür. Enfeksiyona bağlı olarak rahim duvarı kalınlaşır ve rahime sıvı dolar. Dehidrasyona sebep olduğu için su tüketiminin artmasına neden olur.
  • Cushing Hastalığı: Köpeğin hipofiz ya da adrenal bezinde oluşan bir tümör ile aşırı miktarda kortizon salgılanmasıdır. Kortizon miktarının artması susuzluğu meydana getirmektedir.

Köpekler Günlük Ne Kadar Su İçmeli?

Köpeğin yaşı, ne kadar hareketli olduğu ne yediği ve büyüklüğü gibi etkenler içmesi gereken su miktarını etkilemektedir. Köpeğinizi kuru mama ile besliyorsanız, köpeğiniz yaş mamaya kıyasla kuru mama tükettiğinde daha fazla suya ihtiyaç duyacaktır. Köpeğiniz düzenli olarak bir ilaç kullanıyorsa böbreklerinin düzgün çalışabilmesi için tavsiye edilen oranlarda su tüketmelidir. Bu oran genellikle günlük en 1,5 litre su tüketimi olarak tavsiye edilir. Yavru köpekler sıvı ihtiyaçlarını anne sütünden salgılar. Bu nedenle daha az su tüketirler. Fakat anne sütü kesildikten sonra bu durumun kontrol altına alınması gerekir. Genç dönemine gelmiş köpeğinize su içme alışkanlığı kazandırmanız önemlidir. Genç bir köpeğin 2 saatte bir, yarım bardak su içmesi gerekir. Çünkü genç köpekler çok hareketlidir ve metabolizmaları çok hızlı çalışır.

Köpeklerde Aşırı Su Tüketiminin Önemi

Su, bütün organların işlevlerini yerine getirmesi için gereklidir. Kana karışan su, hücrelere besin ve oksijen taşıyarak organların çalışmasına yardımcı olmaktadır. Metabolizmasını düzenleyen tüm süreçler suya ihtiyaç duymaktadır. Köpeklerin düzenli su tüketimi sinir sisteminin düzgün çalışmasından hormonların düzenli salgılanmasına kadar tüm faaliyetlerde etkilidir.

Köpeklerin de tıpkı insanlar gibi su tüketimine dikkat etmesi gerekir. Bu nedenle köpeğinizin ne kadar su tükettiğini her zaman kontrol etmelisiniz. Köpeğinizi su içmeye teşvik etmek için su kabının her zaman temiz olduğundan emin olmalısınız. Köpekler kirli suyu içmekten hoşlanmazlar. Köpekler mama yedikten sonra su içme ihtiyacı duyarlar. Bu nedenle su kabını mama kabının yanına koymalısınız. Köpeğinizin suyunu her gün düzenli olarak değiştirmelisiniz. Sıcak havalarda köpeğinizin suyu içerisine buz küpleri atarak serinlemesini sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Dehidrasyon ve Belirtileri

Dehidrasyon, köpeğinizin aşırı susuz kalmış olmasıdır. Köpeklerin de tıpkı insanlar gibi susuz kalmaması önemlidir. Aksi halde yaşamsal problemler ile karşı karşıya kalabilirler. Diyabet sorunu ve diyabet hastalığı olan köpeklerin özellikle susuz kalması çok tehlikelidir. Dehidrasyon uzun sürdüğünde iç organlara ciddi zararlar verebilir ve organlar iflas edebilir. Dehidrasyon yaşayan köpeklerde bazı belirtiler ortaya çıkabilir;

  • Kuru burun
  • Yüksek kalp atışı
  • Ciltte esneklik kaybı,
  • İştahsızlık
  • Depresif ruh hali
  • Göz yuvalarında kuruluk ve çöküklük
  • Kuru ağız, kurumuş diş etleri

Köpeğinizde dehidrasyon belirtileri gözlemlerseniz vakit kaybetmeden bir veteriner hekime gitmelisiniz. Veterinere ulaşana kadar köpeğinize su içirmeyi denemelisiniz. Köpeğiniz suyu içmeyi reddeder ya da içemezse şırınga ile ağzına su damlatmayı deneyin.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap