Köpeklerde Vestibüler Hastalıklar

Köpeklerde vestibüler hastalıklar tıpkı insanlardaki vertigo rahatsızlığı gibi her şeyin döndüğünü hissettiren bir durum olarak ifade edilmektedir. Köpeklerde vestibüler hastalıklar daha çok ileriki yaşlarda görülür ve aniden meydana gelir. Aynı şekilde birkaç hafta içerisinde de geçmesi beklenir. Köpeklerde vestibüler sistem dengenin korunmasını sağlamaktadır. Dengeyi kontrol eder ve oldukça önemli bir sistemdir. İç ve orta kulaktaki çevresel bileşenler ve beyindeki bileşenler vestibüler sistemi meydana getirmektedir. Dengeyi sağlayan sensörler iç kulak içerisinde bulunur. Dengenin kontrolü hem köpeğin hareketine ve başının pozisyonuna hem de gözlerin pozisyonuna bağlıdır. Köpeğin denge sensörleri hareket etme ya da durma sürecindeki konumu algılar ve beyne elektrik sinyalleri gönderir.

Köpeklerde Vestibüler Hastalıklar Belirtileri

Köpeklerde vestibüler hastalıklar genellikle aniden çıkan denge kaybı, başın eğimli durması, oryantasyon bozukluğu ve düzensiz göz hareketleri ile kendini göstermektedir. Köpeklerin ayakta duramaması ifadesi genellikle vestibüler sendromu işaret eder. Başın eğimli durması, bir kulağın diğer kulaktan daha aşağıda durması olarak ifade edilmektedir. Gözde düzensiz seyreden hareketler ise nistagmus olarak adlandırılmaktadır.

Aynı zamanda göz küresinin aşağı yukarı ya da iki yana doğru düzensiz hareketi şeklinde ifade edilir. Vestibüler hastalıkları olan köpeklerde yalpalama net bir şekilde görülmektedir. Köpek düz bir şekilde gitmek istese de sola ya da sağa doğru kayan bir çizgide ilerler. Denge merkezi ile beynin kusmayı belirleyen bölgesinin çok yakın olması nedeniyle vestibüler hastalıklar ile mide bulantısı görülmektedir. Vestibüler sisteme etki eden hastalıklar, yüzdeki kasların sarkmasına, yüz felcine ve işitme kaybına neden olabilir. Aynı zamanda halsizlik, iştahsızlık ve görme kayıpları da meydana gelebilir.

  • Ayakta durma ya da yürümede isteksizlik veya yetersizlik
  • Ataksi (baş dönmesi, denge kaybı, sarhoşluk hissi)
  • Bir tarafa düşmek
  • Baş eğme (genellikle sadece bir tarafa)
  • Nistagmus (hızlı istemsiz göz hareketleri olarak tanımlanır)
  • Bulantı veya kusma
  • Horner sendromu (sadece bir gözü etkileyen ve işaretlerin bir kombinasyonu)
  • Yüz sarkması ya da felç

Köpeklerde Vestibüler Hastalıklar Teşhisi

Köpeğinizde vestibüler hastalık belirtisi olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir veteriner hekime gitmelisiniz. Köpeğiniz ayakta duramayacak kadar vestibüler sendrom belirtileri gösteriyorsa mutlaka dikkate almalısınız. Çünkü bu sendroma sebep olan hastalıkların tedavi edilmesi önemlidir. Vestibüler hastalıkları olan birçok köpekte kulak zarı, kulak kanalı, iç ya da orta kulak iltihabı görülmeyebilir. Bu sebeple röntgen, MR ya datomografi yöntemleri ile beyin sorunları ya da enfeksiyonları tespiti yapılabilir. Omuriliği ve beyni çevreleyen sıvıdan örnek alınması vestibüler hastalıkların tanısında kullanılan yöntemler arasında bulunmaktadır.

Köpeklerde Vestibüler Hastalıklar Tedavisi

Köpeklerde vestibüler hastalıkların tedavisinde eğer doğru tanı koyulursa altta yatan sebebe göre farklılık göstermektedir. Altta yatan sebeplerin nedeni doğru teşhis edilirse tedavi için olumlu etkisi olacaktır. Enfeksiyona bağlı vestibüler hastalıklarda genellikle antibiyotik tedavileri tercih edilir.

Tümöre bağlı olarak gelişen sendromlarda tümörün sinirlere baskı uygulamasını engelleyecek tedavi yolları üzerinde durulur. Altta yatan sebep tedavinin bütün seyrini değiştirse de tanı ve tedavi sürecinde köpeğinizin yaşam kalitesini arttıracak tedaviler uygulanır. Şiddetli seyreden vakalarda köpeğiniz kendi başına yemek yiyip içemeyeceği için destekleyici takviyelere başvurulabilir. Köpeğiniz dengesini ciddi oranda kaybetmiş ve bu durum sebebiyle panik halindeyse sakinleştirici ilaçlar kullanmayı deneyebilirsiniz. Tüm bu ilaçların veteriner kontrolünde kullanılması son derece hayatidir. Aksi halde köpeğinize fayda yerine zarar verebilirsiniz. Vestibüler hastalıkların neden olabileceği mide bulantıları için de çeşitli ilaçları kullanabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap