Köpeklerde İdrar Kokusu Nasıl Giderilir

Köpeklerde idrar kokusu son derece rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Her zamankinden farklı olarak kokunun daha ağır ve kötü olduğunu düşünüyorsanız çeşitli sorunlardan şüphelenebilirsiniz. Bu noktada veteriner hekiminize danışmanız faydalı olacaktır. Köpekler ile yaşamak keyifli ve mutluluk verici olsa da aynı zamanda özveri gerektirmektedir. Köpekler de tıpkı insanlar gibi çeşitli sağlık problemleri yaşayabilir. Onların insanlardan farkı ise sorunlarını konuşarak ifade edememeleri.

Bu noktada köpek sahiplerinin köpeklerini yakından takip etmeleri ve sağlık sorunu yaşadıklarını anladığında tedavilerini sağlamaları gerekir. Köpeklerde çiş kokusu birçok farklı hastalığı işaret edebilir. Köpeklerde idrar kokusu kendilerine has olabilir. Yedikleri ya da içtikleri besinlerden dolayı da idrar kokusunda farklılık olabilir. Bir süre takip edilmesi ve farklılıkların gözlemlenmesi önerilmektedir.

Köpeklerde İdrar Kokusu Nedenleri

  • Böbreklerin Piyelonefriti

Piyelonefrit köpeklerin pelvis kısmında meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyondur. İdrarın aşırı kokmasına neden olabilir. Enfeksiyon genellikle kan veya böbrek taşları, idrar akışının bozulmasına sebep olan tıkanıkları ortaya çıkarır. Köpeğinizin idrarı aşırı kokuyorsa, sıklıkla idrara çıkıyorsa ve idrar sırasında ağrı çekiyorsa enfeksiyon varlığından şüphelenebilirsiniz. Köpeğinizi vakit geçmeden bir veteriner hekime götürmelisiniz.

  • Köpeklerde Şeker Hastalığı/Diyabet

Şeker hastalığı veya diğer ismiyle diyabet köpeklerle sıklıkla karşılaşılan hastalıklardan biridir. Özellikle kilolu köpeklerde görülme riski daha yüksektir. En önemli belirtisi kokulu idrar yapmasıdır. Köpeklerde diyabet erken teşhis edilirse tedavisi kontrol altına alınabilir. Bu sebeple eğer köpeğinizin idrarı ağır kokmaya başladıysa, aşırı su içiyor ve sık sık idrar yapıyorsa vakit kaybetmeden veterinerinize danışmanız gerekir. Köpeğiniz şeker hastasıysa erken tanı ve tedavi ile sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.

Köpeklerde İdrar Kokusu Nasıl Giderilir?

1) Kokunun kaynağını bulun. Rahatsız edici kokunun izini sürmelisiniz. Havayı kokladığınızda amonyak kokusunu takip edebilir ve köpeğinizin idrarını nereye yaptığını veya bulaştırdığını tespit edebilirsiniz.

2) Islaklığı alın. Temizliğe başlamadan önce fazla sıvıyı kuru bir havlu bağıt veya gazete yardımıyla almanız gerekir.

3) Doğru deterjanı kullanın. Köpeklerin idrarını temizlemek için özel olarak formüle edilen deterjanlar bulunmaktadır. Bu deterjanlardan birini tercih ederek bölgenin üstüne enzimatik deterjanı uygulamalısınız. Deterjanın içindeki enzimlerin köpeğinizin idrarını ayrıştıracaktır.

4) Islaklığın üstünü örtün. Deterjan idrarı ayrıştırırken aile fertlerinin ıslaklığa oturmaması ya da yaklaşmaması için üzerini alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz. Alüminyum folyo sayesinde köpeğiniz bölgeye yaklaştığında hışırdayacak ve tekrar bölgesini işaretlemesini önleyeceksiniz.

5) Kurumaya bırakın. Kullanım talimatlarına uygun olarak yeterli süre beklediğinizde kağıt havlu ile alanı kurulamalı ve alüminyum folyoya sararak kurumasına izin vermelisiniz.

Halıdan Köpek İdrar Kokusu Nasıl Çıkar?

Köpeklerin halının üzerine idrar yapması, halının dokusal özelliği sebebi ile üzerine fazla sinebilir. Kısa süre içerisinde doğru şekilde müdahale edilmezse idrar kokusu hem halıya hem de bulunulan ortama sinebilir. Bu durum hem köpek sahibini rahatsız eder hem de köpeğiniz koku nedeniyle aynı durumu tekrarlayabilir. Bu nedenle köpeğiniz halıya idrarını yaptığında kurumasına izin verilmeden müdahale edilmesi çok önemlidir. Müdahale seçeneklerinden en bilineni soda kullanmaktadır. Halı üzerindeki köpek idrarının üzerine soda dökülerek sünger yardımıyla hafifçe bastırılarak silinebilir. Halıdaki nemi alabilmek için kuru bir kağıt havlu ya da bez ile hafifçe bastırılabilir. Daha sonrasında idrar kokusunu baskılamak için oda parfümü bölgeye sıkılabilir.

Köpeklerde Kronik Sorunlarla Başa Çıkmak için: Olumlu Pekiştirme

Tuvalet eğitimi sırasında problem yaşanması ya da daha büyük köpeklerde görülen idrar kaçırma davranışı tıbbi veya davranışsal sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonları köpeklerde bu gibi problemlere neden olabilecek etkenlerden bir tanesidir. Bu sebeple kronik bir problem karşısında olası tanı ve tedavi planı için geç kalmamanız gerekir. Köpekler bazen mesanelerinin kontrolünü sağlayamaz ve tuvalet kazaları yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda sabırlı davranılması en önemlisidir. Hem yavru hem de yetişkin köpeklerde olumlu pekiştirme kullanmalısınız.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap