Köpekler Neden Kusar? Köpeklerde Kusma Sebepleri

Köpekler neden kusar? Köpeklerin zaman zaman korkulacak bir durum ortada olmadan kusma davranışı göstermesi mümkündür. Bunun en temel sebebi de aslında köpeklerin midelerinin sindirimine uygun olmayan, rahatsız edici gıdaları tüketmesidir. Bunun sonucunda köpeklerin kusması mümkündür. Ayrıca köpekler belli sağlık sorunları nedeniyle de kusma davranışı gösterebilmektedirler. Peki, köpekler neden kusar?

Köpekler Neden Kusar?

Köpeklerin kusmasının pek çok sebebi olabilir. Köpekler çeşitli rahatsızlıklardan dolayı da kusabilir farklı durumlara ve yedikleri yiyeceklere bağlı olarak da kusabilirler. Bu nedenle de her zaman köpeklerin kusmasının bir hastalık olduğunu düşüncesini oluşturmaması gerekir. Köpekler midelerinde meydana gelen anlık bir durumdan dolayı da kusabilirler ancak bu durum hasta olmalarını gerektirmez.

Köpeklerde Mide Rahatsızlıkları

Köpekler gastrit, ülser gibi çeşitli mide rahatsızlıkları nedeniyle kusabilirler. Bu nedenle de köpeklerin kusması eğer farklı belirtiler ile beraber görülüyorsa veteriner kontrolü sırasında bunları dile getirmek gerekir.

Köpeklerin Hızlı ve Aşırı Beslenmesi

Köpekler eğer yemeklerini çok hızlı şekilde yerse tıpkı insanlarda olduğu gibi mide bulantısı yaşamaları mümkündür. Çok hızlı şekilde yemek yendiği zaman köpeklerin tıpkı insanlarda olduğu gibi anlık problemler yaşaması mümkündür. Hızlı şekilde yemek yemenin yanı sıra çok fazla yemek yemek de ayrıca köpeklerin kusmasına neden olabilmektedir.

Köpeklerde Yanlış Yemek Verilmesi

Köpekler her yemeği yememelidir. Tıpkı diğer hayvanlarda da olduğu gibi köpeklerde de pek çok besini yememelidir ancak yine de meraklı halleri sebebiyle yememeleri gereken yemekleri yiyebilirler. Bu durumda da sindirim sistemleri bir tepki olarak kusar. Yani aslında bir çeşit rahatsızlık belirtisi gösterir. Örneğin çikolata köpekler için zararlı olan ve yenmemesi gereken bir yiyecektir. Bu yiyeceği yiyen köpeklerin de kusma davranışı göstermesi mümkündür.

Köpeklerde Güneş Çarpması

Köpeklerde güneş çarpması durumuna sıklıkla rastlanmaktadır. Yaz aylarında özellikle de saatler boyu güneş altında kalan köpeklerde, soğuk iklim köpeklerinde ve zaten rahatsız olan köpeklerde güneş çarpmasına bağlı olarak kusma durumunun görülmesi olasıdır.

Köpeklerde Bağırsak Parazitleri

Köpeklerde aşılamanın doğru zamanda yapılmaması ya da hiç yapılmamasına bağlı olarak ve ayrıca farklı pek çok sebepten dolayı da bağırsak parazitlerinin olması mümkündür. Bağırsak parazitlerinin de belirtilerinden biri kusmadır. Kusma görüldüğü zaman bağırsak parazitlerinin etkisi anlaşabilmektedir.

Köpeğinizin Kusma Durumunda Ne Yapmalı?

Köpeklerin kusması her zaman olumsuz bir durum olduğu ya da bir hastalık olabileceği anlamına gelmez çünkü köpekler de tıpkı insanlar gibi anlık olarak pek çok nedenden dolayı kusabilirler ancak başka herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyebilirler. Bu durumda da sakin davranmak ve veterinere haber vermek gerekir. Köpeğin durumu ile ilgili bilgilendirme yaptıktan sonra eğer veteriner gerekli görürse muayene edilmesini sağlamak gerekir.

Kusma durumu özellikle de köpeklerin çok hızlı, çok fazla ya da yanlış şeyleri yemesinden kaynaklanır. Köpekler de pek çok evcil hayvan gibi buldukları farklı şeyleri meraklı şekilde yeme eğilimi içindedirler. Bu kimi zaman bir kağıt parçası, kimi zaman bir çamaşır, bazen de takı ürünü olabilir. Köpeğin bu tür ürünleri yemesi ile oldukça tehlikelidir. Bu nedenle de kusma davranışı gösterebilirler. Köpeğinizin yanlış bir şey yediğinden şüphe ediyorsanız ya da kusma ile beraber farklı belirtiler olduğunu da görüyorsanız veterinere haber vermeniz ve konu ile ilgili bilgi almanın yanı sıra veteriner kontrolüne götürmeniz de önemlidir.

Köpeğinizin Kusmasını Kontrol Etme

Köpeklerin kusmalarında bir problem olup olmadığını anlamak için kusmukları kontrol edilebilir. Bu kontrol sayesinde kusmanın neden gerçekleştiğini de anlamak mümkün olacaktır. Örneğin kusmuk henüz sindirilmemiş besinler içeriyorsa, köpeğinizi yediği herhangi bir yiyecek rahatsız etmiştir. Bu durumda herhangi bir problem yoktur çünkü köpeğiniz zaten yediğini kustuğu için problemden kurtulmuş olacaktır.

Kusmuk eğer kanlı ile ya da kusmanın yanı sıra köpeğinizde ishal, titreme benzeri sorunlar da meydana geliyorsa veteriner ile iletişime geçmek ve vakit kaybetmeden kontrole götürmek gerekir. Bu noktada aradan uzun saatler geçmesi köpeğinizin bir rahatsızlığı varsa bu durumun ilerlemesine neden olacaktır. Bu sebeple de kusma sonrasında destek almak oldukça önemlidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap