Köpeklerde Şişkinlik: Köpeklerde Karın Şişliği

Köpeklerde şişkinlik GDV (Gastrik dilatasyon volvulusu) olarak bilinmektedir. Köpeklerin tüm yaşamını etkileyebilen ciddi bir problemdir. Aynı zamanda derin göğüslü ve irin cins köpeklerin şişkinliğe daha duyarlı olduğu bilinmektedir. Köpeklerde şişkinlik hızlı bir şekilde ilerleyebildiği gibi göz ardı edilmemesi gereken bir problemdir.

Köpeklerde Şişkinlik: Köpeklerde Karın Şişliği

Köpeklerin mide genişlemesi veya şişkinliği; mide sıvı, gaz ya da yiyecekler ile dolduğunda ortaya çıkan ciddi ağrılı bir durumdur. Yavru köpeklerde şişkinlik meydana geldiğinde, mide bükülebilir ve bu nedenle hem giriş hem de çıkış tıkanabilir. Midede oluşan bükülme mideye giden kan akışını da engelleyerek doku hasarlarına neden olabilir. Bazı durumlarda dalak mide ile birlikte dönebilir. Ciddi oranda şişen bir mide, kanı vücudun arkasından kalbe taşıyan damarlara baskı yapabilmektedir. Kalbe giden kan akışı azalır ve tedavisi sağlanmazsa ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Köpeklerde Şişkinlik Nedenleri

Köpeklerde şişkinlik probleminin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Midede biriken hava midenin genişlemesine ve midenin bükülmesine neden olmaktadır. Havanın birikerek kıvrılmaya neden olup olmadığını ya da midenin bükülüp sonra havanın oluşup oluşmadığı bilinmemektedir. Köpeklerde şişkinliğe neden olan bazı durumlar ise;

  • Mide torsiyonu: Özellikle yaz aylarında görülmektedir. Bir anda aşırı su içen köpeklerde mide torsiyonu görülebilmektedir. Özellikle büyük ırk köpeklerin etkilenmesi oranı daha yüksektir.
  • İç parazitler: İç ve dış parazitler özellikle yavru köpekler için ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. İç parazitlerin en önemli belirtisi karın şişkinliğidir. Bu nedenle köpeklerin düzenli olarak aşılanmaların önemlidir.

Köpeklerde Şişkinlik Belirtileri

  • Şişkin karın
  • Öğürme
  • Karın ağrısı
  • Aşırı salya
  • Huzursuzluk
  • Nefes almada zorluk
  • Letarji
  • Çöküş
  • Mukoza zarlarının soluklaşması
  • Ölüm

Şişmiş, şişkin ve sert karın: Şişkinlik problemi yaşayan köpeklerin midesi büyür ve bu durum fark edilmez. Hastalığın erken aşamalarında şişlik görülmese de köpeğinizin karnına nazikçe dokunduğunuzda köpeğinizin acı çektiğini anlayabilirsiniz.

Karın ağrısı: Köpeğiniz ağrı nedeniyle uluyabilir ya da sızlanabilir. Köpeğiniz rahatsız görünür ve uzanmakta zorlandığı için çoğu zaman ayakta durmayı tercih eder. Köpeğinizin sırtının kambur olduğunu fark edebilirsiniz. Köpeğinizin huzursuzlanması en erken belirtilerinden biridir.

Öğürme: Şişkinlik yaşayan köpekler hiçbir şey yemeden kusmaya çalışabilir. Köpeğiniz kustuğunda az miktarda su ya da kalın tükürükler görebilirsiniz. Köpeğiniz öksürmeye ya da öğürmeye çalışabilir.

Aşırı salya: Köpeğiniz şişkinlik problemi yaşıyorsa dudak şapırdatması ile aşırı tükürüğe sahip olabilmektedir. Köpeğiniz mide bulantısı hissederken tükürüğün mideye girememesi görülmektedir.

Mukoza zarlarının soluklaşması: Köpeklerin diş eti renginin canlı olması dolaşım sistemlerinin ne kadar sağlıklı olduğunun bir işaretidir. Köpeğinizin üst dudağını çekerek diş etlerini inceleyebilirsiniz. Pembe olması gerekn mukoza zarı şok durumlarında soluklaşır.

Collapse: Köpeklerde şişkinlik sorununun en geç işaretidir. Köpeklerde birçok rahatsızlık, çökmeye neden ve kısa süre içerisinde tedavi sağlanmalı.

Nefes almada zorluk: Büyüyen mide diyaframı iterek akciğerlerin genişlemesine neden olan alanın alanın azalmasını sağlar. Bu sayede solunum genel anlamda hızlı ve sığ olur. Şişkinlik nedeniyle ortaya çıkan ağrı köpeğinizde solunum değişikliklerine neden olur. 

Köpeklerde Şişkinlik Tedavi Yolları

Köpekler için ciddi sorunlara neden olan GDV, kısa süre içerisinde acil müdahale gerektirmektedir. Köpeklerde GDV evde tedavi edilememektedir. Bu nedenle en yakın veteriner hekime gitmeniz ve yardım almanız gereklidir. Köpeğinizin şişkinlik problemini belirlemek için bir röntgen çekilecektir. Ardından köpeğinize şok tedavisi uygulanabilir. Şok tedavisi IV kateterin yerleştirilmesi ile köpeğinize oksijen, sıvı ve ilaç verilmesidir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizi dengede tutarken aynı zamanda midesini sıkıştırmaya çalışır. Köpeğinizin ağzından bir mide tüpü geçirilmesi denenebilir. Midenin açılması için deriden mideye doğru geniş bir iğne sokulur.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap