Köpekler İçin Çikolata Sakıncalı Mı?

Köpekler için çikolata sakıncalı mı? Evet, köpekler için çikolata ölümcül olabilecek derecede sakıncalıdır. Bu sebeple de köpeklerin çikolata tüketmemesine dikkat etmek gerekir. Meraklı dostunuz hiç beklemediğiniz bir anda onlarca çikolatayı midesine indirmiş olabilir. Bu durumda yediği çikolatanın miktarına göre veterinere haber vermek ve konu hakkında destek almak gerekir.

Köpeklerde Çikolatanın Etkileri Nelerdir?

Köpeklerin çikolata yemesi farklı durumlarda etkilerini değiştirebilir. Örneğin köpeğin büyüklüğü, yaşı, sahip olduğu hastalıklar gibi farklı pek çok durum köpeklerin çikolatadan zehirlenmesi gibi durumları etkiler.

Büyük bir köpek ile küçük bir köpek eşit miktarda çikolata yediyse küçük köpekler büyük ölçüde belirtiler gösterirken büyük köpekte hiçbir sorun gözlemlenmeyebilir. Ancak bu köpekler için çikolatanın zararlı olmadığı ya da büyük köpeklerin çikolataya karşı bağışıklığı olduğu anlamına gelmez.

Köpeğin az miktarda çikolata yemesi büyük ihtimalle yalnızca midesini rahatsız edecektir. İshal, gaz çıkarma, kusma gibi problemlerin de görülmesi mümkündür. Eğer köpek çok miktarda çikolata tükettiyse kalp ritminde düzensiz ve hızlı atışların görülmesi, kas titremesi, iç kanamaların meydana gelmesi ve kalp krizi riski de görülmektedir. Bu durumda çok miktarda çikolata tükettiği düşünülen köpeklerin en kısa zaman içinde veterinere götürülmesi şarttır.

Çikolata Köpekleri Neden Etkiler?

Çikolatanın içeriğinde yer alan teobromin, köpeklerde zehirlenme benzeri bir duruma neden olur. Teobromin zehirlenmesinin ortaya çıkması için bir parça çikolata yeterli değildir. Örneğin yarım tablet çikolata yemi olan bir köpekte elbette ki bu zehirlenmenin meydana gelmesi olasıdır ancak küçük bir parça çikolata yiyen köpekte bu tür bir zehirlenmenin meydana gelme olasılığı oldukça düşüktür.

Fazla miktarda çikolata tüketmiş bir köpekte ise teobromin zehirlenmesi görülecektir ve bu zehirlenme de aslında öncelikli olarak hiperaktivite ile kendini gösterecektir. Köpeğin fazla hareketli olması, ishal olması, karın ağrısı çekmesi, kas titremesi görülmesi ve yüksek miktarda çikolata tüketimine bağlı olarak iç kanamaların ve hatta kalp krizlerin dahi görülmesi mümkündür.

Köpeklerde Çikolata Tüketimi Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Fazla miktarda çikolata tüketmemiş bir köpek çikolatadan çok fazla etkilenmeyeceği için aslında telaşlanmaya gerek yoktur. Ancak yine de çikolata tüketiminden sonraki ilk iki saat içinde köpeğin kusmasını sağlamak, ishal ve benzeri basit belirtilerin de köpeğinizi rahatsız etmesini engeller. Bu sayede herhangi bir zehirlenme belirtisi görülmeden de köpeğinizin rahatlaması mümkündür.

Eğer köpeğiniz yüksek miktarda çikolata tükettiyse zehirlenme olasılığı da oldukça yüksektir. Bu sebeple de aslında köpeğinizi en kısa sürede veterinere götürmeniz gerekir. Köpeğinizin zehirlenme, kalp krizi geçirme ya da farklı problemlerle karşılaşma riskine karşı ilk bir saat içinde veterinere ulaşmak ve gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamak gereklidir.

Köpeklerde Hangi Çikolata Daha Zararlı?

Teobromin düzeyinin bitter çikolatada daha yoğun olduğu bilinmektedir. Sütlü ve beyaz çikolatada ise bu miktar çok daha azdır. Bu sebeple de köpeğiniz az miktarda sütlü veya beyaz çikolata yediği zaman yalnızca kusmasını sağlamak yeterli olacaktır ancak bitter çikolata bunlara göre daha tehlikeli olabileceği için vakit kaybetmeden veterinere gitmek gereklidir. Yapılacak olan uygulamanın gecikmesi demek köpeğinizin de hayatının riske atılması anlamına gelebilir.

Meraklı köpeğinizin sizin yediğiniz yemekleri ve içeceklerinizi tatma ya da en azından koklama huyu olabilir. Bu özellikle de yavru köpeklerde oldukça normaldir. Ancak köpeğinizin sizden izinsiz yemeğinizden yememesi gerekir çünkü her yemek köpeğiniz için zararsız değildir. Köpeklere zararlı olacak farklı pek çok yemek, yiyecek ve besin mevcuttur. Köpeğinizi bunlardan uzak tutmak ve izinsiz yemeklerinizi yemesine göz yummamak gerekir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap