Yavru Köpek Isırması Nasıl Engellenir?

Yavru köpek ısırması saldırganlık belirtisi olarak görünse de aslında çok normal bir durumdur. Yavru köpek ısırması onun büyüme sürecinin bir parçasıdır. Köpeğinizin ısırmasını engellemek ya da en aza indirmek için öncelikle ısırma nedenini öğrenmelisiniz. Birçok insan köpeklerin sadece ısırmak istediği için ısırdığını düşünmektedir. Fakat köpekler, bir neden olmadığı sürece saldırganlaşmaz. Özellikle kendilerini stres altında hisseden köpeklerde saldırganlık ve ısırma daha sık görülür. Bu nedenle onun stresten uzak kalması ya da baş edebilmesini öğretmek gerekir. Ancak bu şekilde saldırgan bir köpek olmasını önleyebilirsiniz. İlk defa köpek sahiplenme yapanların ısırmaların ilk başlarda tehlikeli ve can yakıcı olmasa da yetişkinlik döneminde ısırma alışkanlığı size büyük zorluklar yaşatabilir.

Yavru Köpeklerin Isırma Nedenleri

Köpeklerde en sık karşılaşılan ısırma nedeni, stresli durumlardır. Köpeğinizin ısırması bir hırlama ve kızgınlık ile birlikte ortaya çıkıyorsa muhtemelen stres altında hissediyordur. Köpeğinizin stres altındayken ısırması tamamen içgüdüsel bir harekettir. Bu durumda köpeğinize güven duygusunu hissettirmeniz önemlidir. Onu rahat hissettiği bir ortama ya da yatağına taşımanız, güvende hissetmesini sağlamanız yeterli olacaktır. Köpeklerin ısırmasına neden olan bir neden ise büyümeleridir.

Yavru köpek sahiplenme yaptığınızda göreceksiniz ki köpekler oldukça meraklı canlılardır. Bu nedenle merak ettikleri her şeyi koklayarak ağızlarına alabilir ve hatta çiğneyebilirler. Elinizi de aynı şekilde merak edip ağzı ile tutmak isteyebilirler. Fakat sivri ve keskin dişleri elinizin yaralanmasına neden olabilir. Köpeklerin yeni diş çıkarması da ısırmaları için bir sebeptir. Köpeklerin yeni çıkan dişleri aşırı kaşınır ve kaşıntıyı geçirmek için bir şeyi ısırmaya ihtiyaç duyarlar. Aynı bebeklerde olduğu gibi köpeklerde huzursuz olurlar ve ellerine geçen her şeyi kaşıntılarını gidermek için ağızlarına götürürler.

Yavru Köpek Isırması Nasıl Engellenir?

  • Yavru köpeğinize öğrettiğiniz her şeyin, yetişkin olduğunda onun için normal davranış haline geleceğini unutmamalısınız. Bu nedenle yavruyken oynadığınız oyunlarda, onu bir olgun köpek olarak da düşünmeye çalışın ve davranışının kabul edilip edilemeyeceğine karar verin. Köpeğiniz oyun esnasında size hırlarsa ya da oyuncağı tuttuğunuz elinizi ısırmaya çalışırsa o an oyunu durdurun ve oyuncağı ona vermeyin. Böylece oyunun neden bittiğini ve hangi davranışının yanlış olduğunu kısa sürede anlayacaktır.
  • Köpeğiniz dişinin kaşıntısı nedeniyle ısırma eğilimi gösteriyorsa, ona diş bakım oyuncakları alabilirsiniz. Ödül mamaları ve çiğneme çubukları da işinize yaracaktır.
  • Köpekler sadece ilgi çekmek için ve onunla oynamanız için sizi ısırabilir. Köpeklerin enerjilerini atabilmeleri için oyun oynamaları ve günlük olarak dışarı çıkmaları gerekir. Eğer dışarı çıkarma imkânınız yoksa diş ipi oyuncakları ile evde zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.
  • Yavru köpeğinizi okşadığınızda ellerinizi ısırma olasılığı bulunmaktadır. Bunu oyun oynamak için yaptığı unutulmamalı ve bir oyuncağını her zaman yanınızda hazır bulundurmalısınız. Elinizi yumruk yaparak ısırmasını engellemeli ve ardından oyuncağını vermelisiniz. Oyuncağı ile oynamayı bir yumruk ile oynamaktan daha eğlenceli bulacaktır.

Yavru Köpeğiniz ve Diğer İnsanlar

Yavru köpeklerin gözünde farklı büyüklüklerde, yaşlarda ve biçimlerde görünen insanlar oldukça kafa karıştırıcı ve korkutucu olabilir. Bu nedenle küçük yaştan itibaren, mümkün oldukça fazla insanla karşılaşması ve sosyalleşmesi önemlidir. Böylece yabancı insanlar ona daha az tuhaf gelir ve daha sakin olmayı öğrenir.

Yeni tanıştığı kişilerin köpeğinize coşkulu sevgi gösterileri yapmamaları da önemlidir. Aksi halde köpeğiniz çok heyecanlanabilir. Yeni insanlarla tanıştığında kendini güvende hissetmesi gereklidir. Köpek sahiplenme sonrası yavrunuzun çocuklarla tanışması da gerekir. Çocukların köpeklerden çekinmesi köpeğiniz için de endişe verici olabilir. Köpeğinizi bir okulun çevresinde gezdirmek iyi bir yöntem olabilir. Böylece tanışma süreleri daha kısa olacak ve köpeğiniz dinlenmek için zaman bulacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap