Köpeklerde Şecere: Şecereli Köpek Nereden Alınır?

Köpeklerde şecere belgesi, köpeğin ebeveynlerinin en az 3 kuşağının kayıt altına alınmış olduğunu göstermektedir. Türkiye’de KIF, Dünya genelinde ise FCI ve ABD’de ise AKC gibi kurumlar köpeklere şecere düzenlemek ile görevlidir. Köpeklerde şecere belgesi her platform içerisinde itibar görmelerini sağlamaktadır.

Köpeklerde şecere belgesi sayesinde arka bahçe yetiştiricisi diye tabir edilen yetiştiricilerin köpekleri aile içi çiftleştirmelerinin önüne geçilmektedir. Bu belge sayesinde köpekler tek tek kayıt altına alınmakta ve izlenmektedir. Bu sayede hayvan sağlığı ve bakımı kontrol altına alınmaktadır. Bir köpek ırkının garantisi onun soy kütüğü belgesi yani şeceresidir. Köpeğin aşılarının tam olması, pasaportlu olması, mikro çipli olması ya puppycard’a sahip olması ırk garantisi sağlamamaktadır. Bu nedenle köpek sahiplenmeden önce mutlaka şecere belgesini talep etmelisiniz. Aynı zamanda federasyon kayıt numarasını ve değerlendirme formlarını da görmeyi isteyebilirsiniz.

Köpeklerde Şecere Nasıl Olur?

Tüm köpekler şecere belgesi alabilir ve bu sayede çiftleşmeleri kontrol altına alınabilir. Köpeklerin şecere belgeleri doğdukları ülkede verilmektedir. Türkiye’de doğan köpekler KIF’tan şecere belgelerinin kontrol edilmesi istenir ve böylece çiftleşme anlaşması ile yavrulamalarına izin verilmektedir. Köpeklerin cinsi ya da yaşı şecere belgesini etkilememektedir. Tüm köpek ırkları için aynı şecere işlemleri uygulanmaktadır.

Köpeğinizi kayıt ettirmek istediğinizde çipli ya da çipsiz şeceneklerinden birini seçebilirsiniz. Köpeğinize şecere başvurusu yapmak istediğinizde iki iki seçenekte de 125 TL ödemeniz gerekecektir. Köpeğinizin şecere alması için anne ve babasının ırk değerlendirmesinden iyi bir not alması gerekmektedir. Yarışmada ya da yarışma dışında görevli hakem tarafından değerlendirilmemiş köpekler şecereli kabul edilmemektedir. Federasyon kayıt yetkilileri köpeğinizi 2 defa daha ziyaret eder ve sonunda mikroçip takarlar.

Köpek Şecere Çeşitleri Nelerdir?

3 çeşit köpek şeceresi bulunmaktadır; A tipi köpek şeceresi, B tipi ve köpek şeceresi ve export köpek şeceresi.

  1. Köpeklerde A Tipi Şecere: Köpeğinizin en az 3 kuşak soy ağacını gösteren bir belgedir. A class-klass olarak da adlandırılmaktadır. Anne, baba ve onların da anne, baba, anneanne ve dedelerinin kayıtlarını içermektedir. Ayrıca tüm dünyadaki başarı ünvanları da kayıtlarda yer almaktadır.
  • B Tipi Şecere: Eğer köpeğin 3 kuşak öncesi ebeveynlerini gösteren bir belgesi yoksa fakat köpek ırk standartlarını taşıyorsa B tipi denilen belge verilmektedir. Belge içerisinde 3 kuşak bilgileri değil, sadece kendi bilgileri bulunmaktadır. 3 kuşak sonrası yavrular şeceredeki boş yerleri doldurarak A tipi şecere almaya hak kazanabilirler. İlk defa kayıt olacak köpeklere B tipi şecere verilmektedir.
  • Export Şecere: Köpeğin yurtdışında sahiplendirilmesi durumunda ilgili ülkenin köpek federasyonu tarafından ezport şecere düzenlenmektedir. Köpeğin gittiği ülkenin federasyonu da köpeği kayıt altına alır ve yrel şecere düzenlenir. Yurtdışına köpek sahiplendirirken ya da yurtdışından köpek sahiplenirken mutlaka export şecere çıkartmalısınız.

Köpeklere Şecere Neden Olmalıdır?

Köpeklere şecere belgesi çıkartmanın birçok faydası bulunmaktadır. Şecere sistemi sayesinde aile içi çiftleşmelerin önüne geçilmektedir. Bu sayede genetik sorunlar ve bu sorunların yeni nesillere aktarılması engellenmektedir. Zararlı genlerin yayılması ciddi mental ve bedensel sorunlara yol açmaktadır.

Zaman içerisinde ırkın yaşam gücü yitirilir. Şeceresi belli olan köpek belli kurallar ve kontroller altında üretilmektedir. Şecere sayesinde hayvan hakları kolayca uygulanabilir ve bakımının sağlandığı belgelenmiş olmaktadır. Şecereli köpeklerin dört ya da beş nesil geri gidildiğinde ortak atalara sahip oldukları kanıtlanmaktadır. Köpeklerde şecerenin sadece ırkı saf tutmak ve güzelleştirmek adına oluşturulmaz. Aynı zamanda ırkın sağlıklı bebeklerinin dünyaya gelmesi de sağlanmaktadır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap