Uzun Tüylü Köpek Tüy ve Deri Bakımı

Uzun tüylü köpek bakımı diğer köpeklere kıyasla daha zor kabul edilmektedir. Fakat köpek dostlarımızın daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmesini sağlamak sahiplerine düşen görevlerin aksatılmaması ile sağlanmaktadır. Köpeklerin bakımları ve gerekli kontrollerini aksatmadan yapmak onları yaşayacakları negatif durumlardan uzak tutar ve yaşayabilecekleri hastalıkların riskini azaltır. Özellikle uzun tüyleri olan köpeklerin bakımları sayesinde tüylerinde oluşabilecek mikrop ve bazı deri hastalıklarının engellenmesi sağlanabilir. Böylece köpeğiniz hem daha sağlıklı olacak hem de daha iyi hissedecektir. Köpeğinizin cinsine ve türüne bağlı olarak uygulanacak bakım ve sıklık dereceleri değişmektedir. Bazı köpekler uzun tüyleri ile bazıları ise karmaşık ve kıvırcık tüyleri bulunmaktadır. Uzun tüylü köpek bakımı dikkat edilmesi gereken bazı noktalar gerçekleştirildiğinde kolay bir hadiseye dönüşebilir.

Uzun Tüylü Köpek Tüy ve Deri Bakımı

Köpek postları, köpekleri dış etkenlere karşı korurken ayrıca onlara güzellik de katmaktadır. Köpeklerin tüylerinin kısa olması, orta uzunlukta ya da uzun tüylü olmaları çeşitli bakım teknikleri gerektirmektedir. Fakat her tüy uzunluğu için tüy ve deri bakımının gerekli olduğu tartışılmaz bir konudur. Yine de uzun tüylü köpek cinslerinin daha büyük ve dikkatli bir bakım gerektirdiği bilinmektedir. Özellikle köpeklerin tüy değiştirme zamanlarında bu bakımın özenli yapılması gerekir.

  • Köpeğinizi fırçalamaya baş kısmından başlayıp orta sertlikte bir tarak ile köpeğinizin gerisine doğru sıkıca sıvazlayarak tarayabilirsiniz.
  • Sırt bölgesini taradıktan sonra göğüs ve yan kısımları ayak kısımlarına varana dek sıralar halinde fırçalanabilir.
  • Ardından kıllar çıkış yönünün tam tersine bir defa daha fırçalanabilir.
  • Bu hareketler sayesinde hem kıl dipleri güçlenir hem de deriye masaj yapmış olursunuz.
  • Deri altına yerleşmiş olan toz ve zararlı çoğu madde kabartılır.
  • İkinci aşamada ıslattığınız bir pamuk parçası ile köpeğinizin tüylerini çıkış yönünde bastırarak silebilirsiniz.
  • Karın, bacak arası ve göğüs kısmını iyice temizlemelisiniz.
  • Bu arada köpeğinizin derisinde kene ve pire gibi zararlı parazitlerin olup olmadığını araştırabilirsiniz.

Uzun Tüylü Köpekler için Tarak Seçimi

Köpeklerin sık sık taranması önemlidir. Uzun tüylü köpekleri tararken uzun ve sert kıllı fırçalar seçmek daha verimli olacaktır. Bu şekilde köpeğin sık ve uzun tüylerinin arasına girmek mümkün olur. Tüylerinin arasına derinlemesine girerek tüylerin temizlenmesi, havalanması ve düzenlemesi sağlanmaktadır. Diş aralıklı taraklar ve tel fırçalardan yararlanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Kaniş gibi tüyleri sert ve kıvırcık olan köpek cinslerinin bakımında tel fırçalar ve taraklar kullanılmalıdır.

Uzun tüylü köpeklerde Tüylerinin Kısaltılması

Kıvırcık ve uzun tüylü köpek dostlarınızın zaman zaman derilerinin ve vücutlarının havalandırılmaya ihtiyacı vardır. Sadece köpeğinizi tarayarak ya da banyo yaptırarak gerekli ferahlığı sağlayamayabilirsiniz. Köpeklerinizi tıraş etmeniz onu rahatlatacaktır. Fakat köpeğinizin bu işlem sonrası duygusal değişimler yaşamamasına dikkat etmelisiniz. Eğer köpeğiniz bundan hoşlanmıyorsa asla zorlamamalı ve tıraş işlemini sonlandırmalısınız. Köpeğinizin hoşuna gitse de sık sık tıraş edilmeleri de pek önerilen bir durum değildir.

Köpeğinizin uzayan tüyleri göz çevresine gelerek görmesine engel oluyorsa tüylerini kısaltmak tercih edilmelidir. Ayrıca köpeklerin popo çevresinde ki tüylerde dışkı kalması mikrop ve bakterilerin köpeğinizin vücuduna yayılabileceğinden düzenli kısaltılması faydalıdır.

Köpek Kulübesinin Temizliği

Özellikle uzun tüylü köpek kulübelerinin sık sık temizlenmesi sağlıklı olacaktır. Köpek kulübelerinin uzun süreli bakımsızlığı oldukça sağlıksız ve kirli bir alan oluşturacaktır. Köpek kulübesinin bakımını rutin haline getirmek köpeğinize fayda sağlayacaktır.

Köpeğinizin kulübesini her gün temizlemeye özen göstermelisiniz. Köpek minderlerinin her gün havalandırılması önemlidir. Gerekli durumlarda minderlerin değiştirilmesi tercih edilebilir. Özellikle uzun tüylü köpekler kulübenin içerisinde daha fazla tüy dökecek ve parazit oranı yüksek olacaktır. Kulübenin süpürülmesi tüy artıklarını ve döküntülerin temizlenmesini sağlayacaktır.

Uzun tüylü köpek cinslerinde parazit oluşumu bakım yetersizliği sebebi ile daha çok görünmektedir. Bu nedenle 10-15 gün arayla parazit ilaçlaması yapabilirsiniz. Köpek kulübesinin içi kadar çevresinin temizliğine de önem verilmelidir. İçerisinden çıkarılan döküntü ve tüy artıklarının bir çukura gömülmesi oluşabilecek parazitleri engellemektedir. Köpek kulübesinin zaman içerisinde çürüme ve çatlama gibi arızalar oluşturabilir. Rutubet ve su geçiren bir kulübe asalaklar için eşsiz bir yuva haline gelecektir. Bu sebeple kulübenin bakımını aksatmamalı ve rutubet almasını engellemelisiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap