Köpeklerde Kaşınma Nedenleri Köpekler Neden Kaşınır?

Köpeklerde kaşınma, hemen her köpeğin sık sık yaptığı bir eylemdir. Köpeğinizi kimi zaman derisi parçalanacak kadar sert şekilde kaşınırken görmeniz mümkündür. Bunun nedeni kimi zaman parazitler, alerjiler ya da kullanılan bakım ürünleri olabilir. Ayrıca çeşitli cilt rahatsızlıkları nedeniyle de köpeğinizin kaşınması mümkündür. Bu durumda veteriner desteği almak ve gerekli tedavinin uygulanmasını sağlamak gerekir. Ancak alerji ya da kullanılan bakım ürünleri nedeniyle kaşıntı oluştuğu zaman kullanılan ürünlerin ve mamaların değiştirilmesi yeterli olabilir. Bunun için de veteriner tarafından bir alerji testi uygulanması mümkündür. Peki, köpekler neden kaşınır?

Köpekler Neden Kaşınır?

Köpekler farklı nedenlere bağlı şekilde kaşınabilir. Genellikle bir rahatsızlığın belirtisi olarak kaşınma görülmesi mümkündür. Ancak kimi zaman alerjilerin de kaşıntı nedeni olması olasıdır. Bu nedenle de köpeğinizin herhangi bir cilt rahatsızlığı olmadığından eminseniz alerji olduğunu düşünebilirsiniz. Bunun için köpeğinizde yoğun kaşıntı gördüğünüzde veteriner desteği almanız en iyisi olacaktır. Köpeklerin kaşıntısı özellikle de yaz aylarında artar ancak bu kimi zaman tüylerinin çok uzun olmasından dolayı da olabilir. Bu durumda köpeğinizin tıraş edilmesi kaşıntısının giderilmesini sağlayacaktır. Ancak kaşıntının farklı nedenleri olabileceği de unutulmamalıdır.

Köpeklerde Kaşınma: Parazitler Kaşıntı Nedeni

Köpeğinizde görülen kaşıntının nedeni parazitler olabilir. Bu nedenle de köpeğinizde kaşıntı olduğunu fark ettiğiniz zaman bunun parazit kaynaklı olmasına karşın veteriner desteği almanız gereklidir. Dış parazitler kimi zaman dışarıdan gözlemlenebilir. Bunu anlamak için bir parazit tarağı kullanmanız mümkündür. Parazit olduğunu fark ettiğiniz zaman köpeğinizin durumdan olumsuz şekilde etkilenmemesi için tedavisinin sağlanması gerekir.

Parazit aşılarının düzenli şekilde yapılması, köpeklerin iç ve dış parazitlerden etkili şekilde korunmasında önemlidir. Köpeğinizin parazit aşılarını yaptırmazsanız iç ve dış parazitlerin görülme ihtimali de artacaktır. Bu nedenle de köpek aşı takvimine uygun olacak şekilde köpeğinizin düzenli olarak aşılanması şarttır. Ayrıca tüy ve cilt bakımının da doğru ürünler ile düzenli şekilde yapılması gerekir.

Köpeğinizin Alerjisi Olabilir

Köpeklerin kimi zaman yedikleri yiyeceklere kimi zaman da kullanılan bakım ürünlerine alerjisi olabilmektedir. Bu nedenle de son zamanlarda farklı bir yiyecek yedirdiyseniz ya da bakımında farklı bir ürün kullandıysanız kaşıntısının nedeni bu olabilir. Veterineriniz tarafından yapılacak olan alerji testleri ile alerji etkenlerinin saptanması mümkündür. Bu testler yetişkinlik döneminde de uygulanabilir. Bu sayede köpeğinizin hangi etkenlere alerjisi olduğunu görebilirsiniz.

Köpeklerin alerjisi olan belli besinler bulunur. Bunlar kafein, çikolata, çeşitli meyve ve sebzeler olabilir. Ancak yine de bakım ürünlerine karşı alerji olması da mümkündür. Yeni kullanmaya başladığınız bir bakım yağı, krem ya da şampuan köpeğinizde alerji nedeni olmuş olabilir. Bunun yanı sıra insanlarda olduğu gibi köpeklerde polen ve toza karşı alerji görülebilir. Bunun tespit edilmesi ise veteriner tarafından sağlanabilir. Köpeğinizde aşırı kaşınma durumu gözlemlerseniz alerji testlerinin yapılması gereklidir.

Köpeklerde Kaşınma: Çeşitli Rahatsızlıklardan Dolayı Kaşınma

Mantar, atopik dermatit, uyuz ve benzeri farklı rahatsızlıklar köpeklerin kaşınmasına neden olabilir. Bu rahatsızlıkların tespit edilmesi veteriner tarafından sağlanır. Cilt rahatsızlıklarının pek çoğunda kaşıntı görülmesi olasıdır. Bu durumda kaşıntının yoğun olduğunu gördüğünüz zaman köpeğinizin yara oluşturmaması ya da yaraları daha da derin hale getirmemesi için veterinere başvurarak destek almanız önemlidir.

Köpekler bazı durumlarda ağrıyan bölgelerini kaşıma eğilimi de gösterebilirler. Örneğin kas spazmı ya da eklemlerde ağrı olduğu zaman bölgeyi kaşırlar ve ağrıyı yatıştırmaya çalışırlar. Tek bir noktayı özellikle kaşıdıklarını gördüğünüz zaman hareketlerinden bir problem olup olmadığını anlamanız mümkündür. Bu durumda köpeğinizi kontrole götürerek mevcut sorunun açıklığa kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap