Köpeklerde Diyabet Nedenleri ve Belirtileri

Köpeklerde diyabet ciddiye alınması gereken bir durumdur. Köpek dostlarımızın da bizlerin yakalandığı bazı hastalıklara yakalandığını söylemiştik. Bunlardan biri de diyabet hastalığı. Diyabet, pankreas organlarının yeterli çalışmaması sonucu vücut için gerekli olan insülin üretememesinden kaynaklanır. Sağlıklı çalışan bir pankreas kandaki glikozu dengelemeye yardımcı olan bir hormonu ve ince bağırsakta sindirime yardımcı enzimlerin üretimini sağlar.

Pati dostlarımızın bu hastalığa yakalandıklarında bazı belirtiler gösterirler. Bu belirtilerin yanında sizlerle bu hastalıktan önce ve sonrasında nelere dikkat etmemiz gerektiğini de öğreneceğiz.

Köpeklerde Diyabet Nedenleri

Köpek dostlarımızın sağlığı için onları düzenli olarak gözlemlemek gerekli durumlarda da veteriner kontrolünü yaptırmamız gerekmektedir. Bu gözlemleriniz de köpeğinizin çok sık idrara çıktığını gözlemleyebilirsiniz. Aşırı yemek yeme ve su içemeye başlaması da belirtiler arasındadır.

Cilt, burun da kuruluk, ani kilo kaybı, gıda alımından sonra kusma, cilt ve kürkte bozulmalar gözlemleyebileceğiniz belirtiler arasındadır.

Obezite ve diyabet hastalığında da birbirlerini tetikleyen durumlar vardır. Aşırı kilo durumu köpeğiniz de diyabet hastalığına yol açabilir.

Katarakt oluşumu sebebi ile de görme kaybı da diyabet belirtisi ya da sonucu olarak söyleyebiliriz.

Köpeklerde Diyabet türleri

Köpeklerde iki tür diyabet vardır. Tip 1 ve tip 2 olmak üzere.

Tip 1: pankreas zarar görmüş veya iflas etmiş olabilir. Bu durumda pankreas yeterli miktarda insülin üretemiyordur. Bu tip diyabet rahatsızlığında köpeğinize dışardan insülin takviyesi alması gerekir. Buna ek olarak veterineriniz köpeğiniz için önereceği beslenme düzeni değişikliğini yapmanız gerekmektedir.

Tip 2: bu tip diyabette pankreas insülin üretir fakat vücudun insüline karşı yüksek düzeyde direnci vardır. Bunun sonucunda vücutta şeker üretimi gerçekleşmez. Glikozun hücreden geçişi sağlanamamaktadır.

Bu tip diyabette genellikle yaşlanma döneminde ki köpeklerde ve obezite köpeklerde daha sık rastlanmaktadır.

Birde bunlara ek olarak görülen gebelik diyabeti vardır. Gebelik diyabeti geçici bir durumdur. Zaten gebelik süreci birçok konu da dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun iççin gebelikte veteriner kontrolü ve dikkat edilmemesi gerekenler oldukça önemlidir.

Köpeklerde Diyabet Dikkat Etmemiz Gerekenler

Diyabet öncesi ve sonrası için alacağımız önlemler daha az yıpratıcı geçmesinin önüne geçecektir.

Pati dostlarınızın egzersiz yapması düzenli olarak koşması ve yürüyüşler de bulunması biyolojik olarak daha sağlam olmasını sağlayacaktır.

Besin ve beslenme düzeni de oldukça önem arz etmekte. Veteriner önerisinde zaman zaman köpeğiniz için diyetler uygulayabilirsiniz. Bu diyetlerde su tüketimi oldukça önemlidir. Köpeğinizi bunu teşvik etmelisiniz.

Köpeğinizin Kilo Kontrolü Çok Önemli

Kilo kontrolü en önemli belirti olduğu için bizler için köpeğinizin ideal kilosunda olmasına özen göstermelisiniz. Diyabette kandaki değerler oldukça önem taşıdığı için karbonhidrat dikkat etmeniz gereken önemli bir besindir. Karbonhidrat diyabetin düşmanı diyebiliriz. Düşük karbonhidrat oranına sahip diyabet köpekler için üretilen mamaları tercih edebilirsiniz. Ve diğer dikkat edilmesi gereken önemli husus diyabet öncesi ve sonrası için düzenli veteriner kontrolü.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap