Cocker Spaniel Köpek Irklarında Kulak Problemi

Cocker Spaniel cinsi köpeklerinde oldukça sık rastlanan kulak problemini ele almadan önce bu köpeklerimizi biraz tanıyalım. Cocker Spaniel cinsi köpeklerimiz özellikle İngiltere de kuş avcılığında sahiplerine eşlik etmektedir. Bu yönüyle oldukça önem ve değer verilmektedir. Kuş avcılığı İngiltere de bir gelenek olduğu için bu pati dostumuzda bu geleneğin önemli bir parçası haline gelmiştir.

Bu cins köpeklerde oldukça sık rastlanan durumun kulak sağırlığı olduğunu söylemiştik. Irkın genetik yatkınlığından kaynaklı bir hastalıktır. Bu hastalığında belirli dereceleri olmasına rağmen doğuştan da bu hastalığa maruz kalabilmekte. Bu ırkın köpeklerinde özellikle kulak için yapılabilecekler önceden profesyonel olarak araştırılıp öğrenilmelidir.

Cocker Spaniel Farklı sağırlık dereceleri

Cocker Spaniel cinsinde İletken Sağırlık Sorunu:

Köpeğinizin iç kulağına ulaşması gereken ses dalgaları ulaşamamaktadır. Bu durum köpeğinizin kulağında boğuk ses ve tınılar şeklinde duymasına sağlamaktadır. Kulak kanalında oluşan balmumu veya enfeksiyonlar sebebiyet vermektedir.

Cocker Spaniel Sensörinal sağırlık

Bu sağırlık türü bir darbe sonucu başlayabilir.  Özellikle kulakları oldukça hassas olan Cocker Spanieller için önem arz etmekte. Baş kısmına özellikle şiddeti önemli değil bir hasar almamasına özen göstermelisiniz.

Cocker Spaniel’de Doguştan Sağırlık

Cocker Spaniel ırkı için oldukça sık rastlanan durumlardan biridir. Bu hayatındaki herhangi bir zamanda başlayabilirken yaşlılık dönemlerin de oluşabilmekte.

Cocker Spaniel’de Kalıtsal Sağırlık

Ebeveynlerinden kaynaklı sağırlık durumu. Bunun öncesinde alınabilecek önlemler vardır. Özellikle bu cins sahibi olmak isteyenler çiftleştirmeden önce anne ve baba olacak köpekleri için gerekli testleri yaptırarak hastalık oluşma riskini en aza indirmeye çalışmaktadırlar.

Son olarak Cocker Spaniel ırkı için kulak rahatsızlığı çoğunluk kalıtsal bir hastalıktır. Kulaklarının şekli yapısı ile duyum oranları oldukça azdır ya da daha sonrasında bu oldukça azalarak sağırlığa kadar gitmektedir. Bu türün üremesi ve çoğalması öncesi yapılan testler ile daha sağlıklı yavrular elde edilmeye çalışılmaktadır. Bu rahatsızlığın olmasına rağmen bir can olması bizler için bir şey değiştirmemekte ve sahiplenen ebeveyn pet sahipleri bu tarz durumları ve bundan kaynaklanacak durumları göz önüne almışlardır.

Cocker Spaniel’de Kulak Sorunu Belirtileri

Cocker Spaniel köpek dostunuzun kulak sorunu oldukça önemli olduğu ve bu türde ıldukça yaygın olduğunu biliyoruz. Peki, bu problemin belirtileri nelerdir diye merak ettiğiniz de şunlara dikkat etmelisiniz.

İlk olarak köpeğiniz kulaklarını gün içinde durmadan kaşımaya başlaması rahatsız olduğunu göstermeye başlayacaktır.

Enfeksiyon kapmaya başlayan kulak kötü kokmaya başlayacaktır. Kulaklarını kokladığınızda kötü koku aldığınızda veteriner kontrolü yapmalısınız.

Köpeğinizin kulak çevresindeki kıllarında akıntı kaynaklı yağlanma ve parlak görüntü oluşması bir diğer belirtidir. Bu belirti kulak içerisinde balmumu oluşumunun başladığının göstergesidir.

Balmumu oluşumu köpeğinizi rahatsız etmeye başlayacağı için kafasını yan gezmeye başlayacaktır ya da kafasını sürekli bir şeylerin arasına almaya başlaması bu durumdan rahatsız olduğunu gösterecektir.

Ayrıca kulak yapısındaki gerçekleşen bu hastalık köpeğiniz de denge kaybına neden olacaktır. Dengesini sağlayamadan sendeleyerek yürümeye başlaması da bir diğer belirti olacaktır.

Cocker Spaniel’de Veteriner Kontrolü Ne Zaman Olmalı

Cocker Spaniel köpekler dediğimiz gibi sahiplenen pati ebeveynleri bu türün doğumundan önce anne ve babanın sağlık kontrolü gerçekleştirildikten sonra çoğalması sağlanmaktadır. Ancak böyle bir durumun içerisinde değilseniz doğumundan hemen sonra veteriner kontrolü gerçekleştirilmeli. Böylece köpeğinizin işitme algısının hangi derece de olduğunu öğrenebilirsiniz.

Enfeksiyon kapmaya başlayan kulak genellikle mantar veya bakteriyel kaynaklı olduğu için dışarda geçirdiğiniz zamanlar sonrasında kulak temizliğini ve gözlemini yapınız. Zamanla yukarda saydığımız belirtilerin başlaması ile vakit kaybetmeden veteriner kontrolü gerçekleştirebilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap