Köpeklere Hayır Komutu Nasıl Öğretilir

Köpeklere hayır komutu nasıl öğretilir? Hayır komutu, vazgeçilmez bir sonlandırma sinyalidir. Örneğin, köpeğin yerden zehirli bir şey yemek ya da bir sokağa koşması için hayat kurtarıcı olabilir.

Köpeklere Hayır Komutu Nasıl Öğretilir: “Hayır” Komutunun Yapısı

İstenmeyen davranışları kesintiye uğratabilmenin ön koşulu, köpeğe hemen ardından arzu edilen bir alternatif davranış sunulmasıdır. Sahibi köpeğe elinde bir parça yiyecek gösterir ya da önündeki yere koyar. Köpek yemeği almaya çalıştığı anda, sahibi elini yemeğin üzerine koyar ve şöyle der: “Hayır”. Bunu birkaç kez tekrar ederse, köpek kısa süre sonra sorgulayarak ona bakacak, kendi inisiyatifiyle yiyeceklerden kaçacak ve oturacaktır. Tam o anda, köpek sahibi köpeğe “çok daha iyi bir yiyecek” verir.  Bu yüzden köpek, sinyalin “hayır” anlamına geldiğini öğrenmeli. Dikkatini az önce gördüğü veya yapmayı planladığı şeyden uzaklaştırmalı ve sahibine bakmalı ve ona gelmelidir. Bu sayede sahibi tarafından çok daha iyi ödüllendirilecektir.

Köpeklere Hayır Komutu Nasıl Öğretilir: “Hayır” Komutunda Görsel Sinyal

Hayır komutu kullanıldığında, köpek çoğunlukla sahibine bakmaz. Bu nedenle görsel bir sinyal çok önemli değildir. Ek olarak, sinyal her zaman ve her yerde “ulaşılabilir” olacak şekilde seçilmelidir. Bu nedenle, sahibinin ellerini çırpması veya bir kelime sinyali kullanması daha iyidir. Köpek insana baktığı zaman “Hayır” sinyalinden sonra görsel bir sinyal daha önemlidir. O zaman o arkadaşça, davetkâr bir jestle aranabilir ve ödüllendirilebilir.

Özellikle bu sinyal ile baştan itibaren farklı yerlerde ve farklı durumlarda uygulanması önemlidir. Bu şekilde köpek, insanlığınıza dikkat etmenin ve her şeyin onun yerine geçmesine izin vermenin her zaman değerli olduğunu çabucak öğrenir.

Köpeklerde Hayır Komutunun Önemi

Köpek, istenmeyen veya tehlikeli davranışları hayır komutu üzerine kesmeyi öğrenmelidir. Ancak korku ve büyük bir güven kaybı pahasına olmamalıdır. Her köpek sahibi ellerini aşağıdaki ve benzeri yöntemlerden uzak tutmalıdır:

Bir köpeğin çevresine dikkat etmediği bir anda, arkadan bir havlu atılır. Aynı zamanda ev sahibi yüksek sesle “hayır” der. Köpek elbette korkacak ve “hayır” kelimesi açıkça olumsuz bir şekilde bağlantılı olacak veya kesinlikle hemen birkaç metre kenara atlayacaktır. Sahibi köpeğine hemen arkadaşça yaklaşmalı ve geldiğinde rahat etmeli veya ödüllendirmelidir. Bu eğitimin arkasındaki teori, bu korkudan dolayı köpeğin hayatının geri kalanında “hayır” komutuna uyup uymayacağını düşünmemesi, her zaman yaptığı şeyi derhal durdurmasıdır. Bu yöntem açıkça pozitif ceza alanına giriyor ve köpeğin korkusu ile çalışıyor. Bu yöntem büyük olasılıkla köpeğin davranışını güvenilir bir şekilde kesintiye uğratmasına neden olacak olsa bile, tavsiye edilmez!

Köpeklerde Hayır Komutu Diğer Komutlarla Bağlantılıdır

Hayır komutunu kullanabilirsiniz. Zaten diğer komutlarla bağlantılı olarak eğitiliyor. Örneğin, köpeğinize oturmayı öğretirken kullanılır. Köpeğiniz komutu doğru bir şekilde yerine getirdiyse, övülecektir. Tekrar ayağa kalkmak istediği anda sert bir sesle “Hayır!” derler. Köpeğinizi asla cezalandırmamalısınız!

Köpeğiniz Gün İçinde Sizi Dinlemesi İçin Komutu Öğrenmesi İyidir

Artık dört ayaklı arkadaşınızın başka durumlarda ondan ne istediğinizi anlamasını sağlamak sizin için daha kolay olacaktır. Tekrar koltuğunuzu işgal etmeye başlar başlamaz veya terliğinizi tekrar ısırmaya başlar başlamaz, ona açık ve net bir “Hayır!” deyin! Bunu yapmayı bırakması gerektiğini anlaması gerekmektedir. Rahatsız edilmenize asla izin vermeyin. Ama sadece “Hayır!” Deyin, eğer dört ayaklı arkadaşınız hala oradaysa, aksi takdirde artık eylemini sizin emrinize bağlayamaz.

Köpeğinizin Eğitimi İçin Profesyonel Yardım Almalısınız

Bununla birlikte, hayır komutunu köpeğinize anlaşılır bir şekilde aktarmakta güçlük çekiyorsanız, uygulama sırasında hatalar ortaya çıkabilir. Ancak bu yalnızca profesyonel yardımla değerlendirilebilir. Köpeğiniz tarif edildiğinden farklı tepki veriyorsa, size tavsiye verebilecek bir köpek eğitmeni bulun.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap