- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde uyuz hastalığı, köpeğin bakımıyla ve diğer evcil hayvanlar ile olan ilişkilerine göre gerçekleşebilir. Köpeklerin hayatları boyunca çeşitli hastalıklar ile karşılaşma olanakları fazla olsa da aslında en korunmasız olanları yavru köpeklerdir. Bu nedenle özellikle yavru köpeklerde uyuz hastalığına karşı tedbirler alınması önerilmektir.
Köpeğinizin cilt hastalıklarına doğrudan maruz kalmaması, düzenli beslenmeleri ve veteriner kontrollerinin aksatılmaması önemlidir. Yavru köpeklerin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için uyuz hastalığının zararlarını daha çok yaşamaktadırlar. Köpeğinizi uyuz hastalığından korumak adına bu hastalığın nasıl bulaştığını, nedenlerini ve belirtisini iyi bilerek tedavisini aksatmamalısınız.
Yavru Köpeklerde Uyuz Nasıl Bulaşır?
Köpeklerde uyuz çok sık rastlanılan köpek cilt hastalıkları arasındadır. Genellikle sokak köpeklerinde daha sık karşılaşılır. Fakat ev içerisinde yaşayan köpeklerin de uyuz oldukları sıklıkla görülmektedir. Köpeklerde uyuz, parazitlerin deri altına ve kıl foliküllerine yerleşmesi ile oluşmaktadır.
Yeterli sayıya ulaşamadıklarında herhangi bir probleme neden olmazlar. Bu parazitler demodex, notodres, cheyletiella, otodectes ve sarcoptes olarak bilinmektedir. Köpeklerde en sık karşılaşılan ise demodex parazitidir. Yavru köpeklerde uyuz hastalığının meydana gelmesinin sebebi ise temas ettiği diğer köpekler olabilmektedir. Bu nedenle köpeğinizi bilmediğiniz yerlerde gezdirmemeli ve diğer köpeklerle temasını en aza indirgemelisiniz.
Yavru Köpeklerde Uyuz Nedenleri Nelerdir?
Demodeks uyuzu neredeyse her mevsim ortaya çıkabilen bir deri hastalığı nedenidir. Özellikle 2 ila 12 aylık yavru köpeklerde daha sık görülmektedir. Yeni doğmuş yavru köpekler bu parazit, direkt anneleri ile temas sonucu da alabilirler. Köpeklerde uyuz hastalığının meydana gelmesinde ki temel nedenler;
- Kötü tüy bakımı
- Dengesiz beslenme
- Gereksiz yere sık sık yıkama
- Ciddi enfeksiyon hastalıkları
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Sokak hayvanları ile yakın temas
- Dışarıdan eve dönüldüğünde köpeğin temizlenmemesi
Yavru Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir?
- Hızlı kilo kaybı
- Yoğun kaşıntı
- Tüy dökülmesi
- Ciltte kötü koku ve pullanma
- Yemek yememe
- Kızarıklık ve deri iltihabı
- Kulak çevresinde kabuklanma ve pullanma
- Ciltte küçük yumrular oluşması
- Ağır vakalarda görme ya da işitme kaybı
- Hasar sebebiyle cildin kalınlaşması
- Derinin zaman içerisinde gri renge dönmesi
Yavru Köpeklerde Uyuz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Köpeğizin uyuz hastalığından muzdarip olduğunu düşünüyorsanız kısa süre içerisinde bir veteriner hekimden yardım almalısınız. Veteriner hekim, köpeğinizin cildinden bir örnek alıp mikroskop ile inceleyerek kesin teşhisi koyacaktır. Çünkü bu sayede mikroskopla varolan parazitleri görmesi mümkündür.
Parazitlerin mikroskop üzerinde görülmediği zamanlarda, köpeğin cildinde ki lezyon ve belirtiler incelenebilir. Köpeğinizin uyuz probleminin kısa sürede teşhis edilmesi büyük önem taşımaktadır. Köpeğinizin uyuz olduğunu öğrendiyseniz, evdeki diğer köpeklerin ve aile üyelerinin de uyuz hastalığına yakalanmış olma ihtimalini göz ardı etmemelisiniz. Belirtiler ortaya çıkmasa dahi tedavilerinin aksatılmaması önemlidir.
Uyuz hastalığı sonucunda bazı köpeklerin tüylerinin kırpılması gerekebilmektedir. Aynı şekilde ilaç ve iğne tedavisi de uygulanabilmektedir. Enfeksiyon ciddi boyutlara ulaştıysa köpeğinizin hastanede kalması dahi gerekebilir.
Köpeklerde Uyuz Tedavisi Sonrası Dikkat Edilecekler
Uyuz hastalığı tedavi edilse dahi 6 hafta boyunca etkilerini göstermeye devam edebilir. Bu süre içerisinde veteriner hekiminiz ile iletişimde kalmalısınız. Özellikle tedavi boyunca yaşanan yan etkiler hakkında veteriner hekiminizi bilgilendirmeniz önemlidir.
Köpeğinizin daha önce kullandığı yatağı atmanız faydalı olacaktır. Evin her alanını sıcak su ve temizleyici ürünler ile dezenfekte etmeniz gerekmektedir. Köpeğinizin sağlığı yerine gelene kadar evde ki diğer eşyalar ile temas etmesi engellenmelidir. Ailenin diğer üyelerinden uzak kalması ve beslenme düzenine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Bu şartlar sağlandığında köpeğiniz kısa süre içerisinde eski sağlığına kavuşabilir.