- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yavru köpeklerde parazit tedavisi ilaç ile yapılır. Yavru köpeklerde parazit türü birbirinden farklı olduğu için tedavisi de farklıdır. Kalp kurtları tedavisinde ameliyat da gerekebilir. Ancak zor ve tehlikelidir. Bunun yerine ilaç tedavisi da uygulanabilir.
İlaçlar ile bağırsaklara yapışan kurtların dökülmesi sağlanabilir. Bu da kurtların bulunduğu alan, yaşları ve sayılarına göre değişiklik gösterir. Yavru köpek eve alınmadan önce veterinerin belirlediği ölçüde parazit ilacı almalıdır.
Yavru Köpeklerde Parazit Türleri
Köpeklerde parazit türleri 5 sınıfta ele alınır. Bunlar:
Askaraidler (yuvarlak kurtlar):
Köpeklerin bağırsaklarına giren ve burada serbest bir şekilde dolaşan bu kurtlar sindirilmiş bağırsak içeriğiyle beslenir. Sindirim sistemi paraziti olan askaraidler en sık görülen kurtlardır. Şekil olarak yuvarlak ve boru şeklinde oldukları için bu isimle anılırlar. Askaraidlerin bazı türleri ciddi hastalıklar oluşturarak insanlara da bulaşma riski gösterir.
Yavru köpekler için büyük sorun oluşturan askaraidler bulaşma tehlikesi de gösterir. Büyüme geriliği gösteren yavru köpeklerde askaraid olma ihtimali yüksektir. Yavru köpeğin midesindeki sindirilmiş besinlerle beslenerek köpeğin bundan faydalanmasının önüne geçerler ve böylece büyüme geriliği yaşanır.
Köpeklerde Kancalı Kurtlar
Kancalı kurtlar bağırsaklarda tutunmak için kanca tarzında bir parça kullandıkları için bu ismi almışlardır. Ağızlarıyla bağırsaklara tutunurlar. Ancak o kadar küçüklerdir ki çıplak gözle kancalı kurtları görmek zordur. 2-3 cm uzunluğundadırlar.
Kancalı kurtların bulaşma riski vardır. Ağız yoluyla, deri temasıyla, doğum olmadan annenin plasentası ile ve anne sütü aracılığı ile bulaşma riski gösterir. Bu kurtlar sindirim sorunları ile beraber anemiye de neden olurlar.
Kanın pıhtılaşmasını önleyerek bağırsak duvarına yapışır ve kan ile beslenirler. Bu da kanama ve anemi oluşturur. Anemi oluştuğunu anlamak için de diş etlerinde solukluk ve halsizlik belirtileri görülür. Bununla beraber aşırı kilo kaybı, ishalde kan, mat ve kuru tüylerin yanında büyüme geriliği de görülebilir. Mikroskobik inceleme ile teşhis edilirler.
Köpeklerde Tenyalar
Yavru köpeklerde tenyalar düz, parçalı bağırsak paraziti olarak bilinir. Anüs etrafındaki kılların arasında veya yeni gelmiş dışkının üst kısımlarında görülür. Pirinç tanesi veya salatalık tohumu boyutunda hareketli olarak ortaya çıkarlar.
Yavru köpeklerde parazit olan tenyalar bulaşıcı olan parazitlerdir. Yavru köpeklerde önemli sorunlara neden olan tenyalar yüksek miktarda oluştuğunda şu sorunlara neden olur.
- Bağırsak tıkanıklığı ve buna bağlı sindirim sistemi hastalıkları
- Büyüme geriliği
- Kansızlık (anemi) oluşturan tenyalar çıplak gözle teşhis edilir. Bu parazitler teşhis edildiğinde yavru köpeğin yaşamsal fonksiyonlarını tehlikeye atmaması açısından hızlı bir şekilde tedaviye gidilmelidir. Bazı tenya türleri insanlara bulaşma eğilimi de gösterir. Bu bakımdan erken tanı ve tedavisi önemlidir.
Köpeklerde Kamçılı Kurtlar
Bağırsak kurdu olarak bilinen kampçılı kurtlar 6 mm uzunluğundadır. Yavru köpeklerin kalın bağırsağında yaşamlarını devam ettirirler. Köpeğin yaşam standardını düşüren bu kurtlar kanlı ishal, iştah ve kilo kaybı ve genel sinir ve halsizliğe neden olur.
Her türlü ısı ve etkene karşı dirençli olan bu kurtlar bağırsaklarda 5 yıla kadar yaşayabilir. İlk yumurtlamadan sonra enfektif bir hal alır ve 10 gün içerisinde başka bir köpeğe bulaşabilirler. Köpek tarafından yutulduktan sonra yumurtadan çıkarak alt bağırsağa yerleşir ve yaşamaya başlar.
Mikroskobik inceleme ile teşhis edilirler. Teşhisi zor bir parazit olduğu için birden fazla kes dışkı örneği istenebilir. İnsanlara bulaşmazlar.
Köpeklerde Kalp Kurdu
Yavru köpeklerde ölümcül olan bu kurtlar ciddiye alınmalıdır. Kan yoluyla bulaşan bir tür parazittir. 15-36 cm uzunluğunda ve 3 cm genişliğinde olup 5 yıla kadar yaşayabilirler. Dişileri sürekli yavru üreterek milyonlarca parazitin kan dolaşımının küçük damarlarına yerleşmesine neden olur.
Sivrisinekler aracılığı ile köpeklere taşınırlar. 1 yaşından küçük köpeklerde nadir olarak görülür. Daha çok 2 ile 8 yaş aralığında görülür. Kalp damarlarını tıkar ve kalp kapakçıklarının işlevlerini yapmasına engel olarak ölümcül sonuçlar doğurur.
Köpeklerde Parazitlerin Bulaşması
Köpeklerde parazit bulaşması dikkat edilmediği takdirde kaçınılmazdır. Özellikle köpeğin dışarıda kontrol altında tutulması gerekir. Köpeğin bir başka köpeğin dışkısını eşelemesi veya yemesi ile bu parazitler bulaşabilir. Bunu önlemek için köpeğin beslenmesi kontrol edilmelidir.
Köpeklerde Parazit Belirtileri
Yavru köpeklerde parazitin belirtileri köpeğin biyolojik rahatsızlığıyla ortaya çıkar. Parazit köpeğin yaşam koşullarını kötüye götürdüğü için belirtiler saptandığı an tıbbi destek alınmalıdır. Bu belirtiler şunlardır:
- Karında şişkinlik
- Karında ağrı
- Aşırı gaz oluşması
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Kanlı ishal
- Büyüme geriliği
- Kansızlık (anemi)
- İştah ve kilo kaybı gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Köpeklerde Parazit Tedavisi
Yavru köpekte oluşan paraziti tedavi etmek için öncelikle bu rahatsızlığa neden olan parazitin türünün ne olduğu anlaşılır. Parazitin türü veterinerin vereceği ilacın içeriği ve kullanılma sıklığını da belirler.
Köpekte oluşan parazitin türünü öğrenmek için dışkısı takip edilmelidir. Dışkısı çıplak gözle kontrol edilerek içerisinde bulunan parazitlerin türü öğrenilir. Veteriner hekime bu doğrultuda verile bilgi ile ilaç alınır. Bu ilaçlar
- Drontal
- Caniverm
- Tenizol
- Endopet’tir. Hap şeklinde olan bu ilaçlar köpeğin midesinin bulanmasına ve kusmasına neden olur. Bunu önlemek için ilaç verilmeden önce köpeğin tok olmasına dikkat edilmelidir.
Köpeklerde Parazitleri Önleme
Yavru köpeklerde paraziti önlemek için oluşmasını beklemeden her köpeğe parazit ilacı verilmelidir. Ancak yavrularda yan etki oluşturabileceği için veteriner kontrolünde ilaçlar verilmelidir.
İnsanlara veya diğer köpeklere bulaşmasını önlemek için açık alanda yapılan dışkı bekletmeden atılmalıdır. Yavru köpeklerde parazit bu şekilde önlenebilir.