- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yavru köpeklerin kulak kesim zamanı, bazı köpek ırklarında tercih edilen bu uygulama için önemli bir kriterdir. Çünkü zamanından erken veya geç kesim yapıldığında köpeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecek sıkıntılarla karşılaşma riski vardır. Yavru köpeklerde kulak kırpma veya kulak kesimi, kulağın bir kısmı veya tümünün kesilmesi şeklinde yapılabilir. Genellikle kırpılan kulak dik duracak şekilde sarılır ve yavru köpekler yetişkinliğe geçtikten sonra dik üçgen kulaklara sahip olur. Yavru köpeklerde kulak kesimi zamanı ve bu operasyonun detayları hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Köpeklerde Kulak Kesimi
Köpeklerde kulak kırpma veya kulak kesimi, eski dönemlerde köpeğin daha iyi duyması için yapılırdı. Özellikle bekçilik konusunda başarılı olan köpek ırklarında daha iyi işitme becerisinin gelişmesi için kulaklar kırpılırdı. Ayrıca bu kulak kesme işleminin köpeklerde kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara engel olduğu inancı yaygındı. Bu konuda yapılan araştırmalar, kulağı kesik köpeklerin daha iyi duyduğuna dair çok büyük bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte köpeklerde kulak enfeksiyonunu önlemek için farklı alternatifler de mevcuttur.
Günümüzde ise yavru köpeklerin kulak kesimi daha çok estetik amaçlarla yapılmaktadır. Yavru köpeğin yetişkin olduğunda dik üçgen şeklinde kulak yapısına sahip olması için kulaklarının bir bölümü kesilir. Belirli bir standardı olmasa da köpeklerde estetik kaygılarla yapılan kulak kesimi giderek yaygınlaşmıştır. Uzman kişiler tarafından klinik ortamında yapılması gereken kulak kesiminde uzun, orta ve kısa olmak üzere 3 çeşit kesim modeli vardır.
Yavru Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir?
Yavru köpeklerde kulak kesimi bazı ırklarda estetik görünüm amaçlı yapılmaktadır. Köpeklerin kulak yapısı, ırklarına bağlı olarak farklı şekillerde ve büyüklüktedir. Fakat bazı ırklarda estetik kaygılarla kulak kesilmesi sık sık uygulanan bir operasyondur. Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yavru köpeklerde kulak kesimi yasaktır. Ancak bazı türlerde bu davranış yaygın olarak görülmektedir. Köpek sahipleri, köpeklerinin yetişkinlik döneminde daha estetik bir kulak yapısına sahip olması için henüz yavruyken kulaklarını kestirmek istemektedir. Genellikle kulak kesimi yapılan yavru köpek ırklarından bazıları şunlardır:
- Doberman Pinscher
- Boston Terrier
- Boxer
- Minyatür Pinscher
- Great Dane
- Schnauzer
- Pitbull
- Danua
- Kafkas Çoban
- Rottweiler
- Kangal
Yavru Köpeklerde Kulak Kesimi Yasal Mı?
Yavru köpeklerde kulak kesimi kanunen yasal değildir. Her ne kadar yukarıda saymış olduğumuz köpek ırklarında kulak kırpma ve kesimi yaygın bir şekilde görülse de Hayvanları Koruma Kanunu’na göre sadece estetik amaçlı yapılan bu işlemlerin yasal dayanağı yoktur. Ülkemizde hukuku sisteminde yürürlükte olan bu kanun kapsamında hayvanlara tıbbi ihtiyaç duşunda herhangi bir estetik operasyon yapılması yasaktır. Yavru köpeklerde kulak kesimi de doğal olarak yasaklanmış işlemler arasındadır. Bu tür estetik operasyonları gerçekleştiren hem veteriner hekimine hem de köpek sahibine kanunda belirtilen cezai hükümler uygulanır.
Yavru Köpeklerde Kulak Kesimi Ne Zaman Yapılır?
Yavru köpeklerde kulak kesimi zamanı belirli bir dönem aralığında yapılır. Kulaklar, köpeğin doğumdan sonra en hızlı gelişen organlarından biridir. Bu yüzden köpeğin kulaklarını kesme ihtiyacı varsa operasyonu doğru zamanda yapmak çok önemlidir. Köpek kulağı hızla geliştiği ve büyüdüğü için vaktinden geç kalındığında daha büyük sağlık sorunları yaşanabilir. Köpeklerde kulaklar ortalama olarak 7 – 8 aylıkken tam şeklini alır. Dolayısıyla vakit geçirmeden köpek henüz yavruluk dönemindeyken kulak kesim operasyonu yapılmalıdır. Uzmanlara göre yavru köpeklerde kulak kesim zamanı ortalama 2 – 3 aylık olduğu dönemdir. Bundan daha geç aylarda kulak kesimi yapılması tehlikeli olduğu için tavsiye edilmez.
Köpeklerde Kulak Kesiminin Zararları Var Mı?
Köpeklerde kulak kesimi zararları yüzünden bazı sağlık sorunları yaşanması muhtemeldir. Köpeklerin yetiştirilmesinde zorunlu olan bir uygulama olmadığı gibi estetik amaçlarla yapılan kulak kesimi yüzünden sorunlu vakalarla karşılaşılabilir. Yapılan araştırmalara göre kulak kesimi, köpeğin duymasına ekstra bir katkı sağlamamakta ve hatta kulak enfeksiyonuna yakalanma riskini düşürmemektedir. Dolayısıyla enfeksiyondan korunmak bahanesi ile kulak kesimi yapılmasına gerek yoktur.
Sırf estetik amaçlı kulak kesimi yapıldığında yavru köpekler gereksiz yere fiziksel acı ve rahatsızlık yaşarlar. Bu yoğun acı ve rahatsızlık hissi bazı köpeklerde kalıcı psikolojik travmaya neden olabilir. Genellikle kulak kepçesinin çıkarılması şeklinde yapılan kesim işlemi sonrasında köpek aksine duyma problemleri yaşayabilir. Kulağı kesilen köpeğin sahibini duymaması veya çevresindeki diğer canlılarla iletişim kurmada zorlanma riski vardır. Köpeklerde beden dilinin en önemli aracı olan kulaklar, köpeğin endişeli veya mutlu olduğunu gösterir. Kulak kepçesi çıkartılmış bir köpek duygularını ifade etmekte zorlandığı için sahibi ve diğer canlılarla iletişim kurmakta sorun yaşar.
Yavru Köpeklerde Kulak Kesilmesini Gerektiren Durumlar
Yavru köpeklerde kulak kesimleri sadece tıbbi gereksinimler altında yapılmalıdır. Yürürlükteki Hayvanları Koruma Kanunu’na göre bir köpeğin kulağını estetik amaçla kesmek suçtur. Ancak cilt kanseri, kulakta meydana gelen iyileşmeyen yaralar ve benzeri tıbbi durumlarda kulağın kesilmesi gerekebilir. Bu tür acil vakalarda veteriner hekim kontrolünde kulağın çıkarılması mümkündür. Ancak tıbbi amaçlı istisnai durumlar dışında yavru köpeklerde kulak kesimi hukuki ve etik açıdan doğru değildir.
Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Dönemi Nasıldır?