Terk Edilmiş Köpek Sahiplenmek

Terk edilmiş köpek sahiplenmek ömür boyu atlatamayacakları kadar ciddi bir travma yaşar. Köpekler insanlara olan bağlılıkları ile bilinen canlılardır. Sahiplerinden ayrılmaları ve terk edilmeleri derin bir acı duymalarına neden olmaktadır. Her yıl binlerce köpek çeşitli nedenlerle barınaklara, sokaklara ve hatta ormanlara bırakılmaktadır. Bazı terk edilen köpekler yemeden içmeden kesilerek yavaş yavaş ölmektedir. Terk edilen köpekler sahiplenildiğinde hem terk edilen köpeğe hem de barınakta yerini alacak köpeğe gelecek verilir.

Terk Edilmiş Köpek Sahiplenmek

Barınaklarda ya da sokaklarda sahiplenilmeyi bekleyen onlarca terk edilen köpek bulunmaktadır. Terk edilen köpekler yaşı, ırkı ve rengi ayırt edilmeksizin bırakılmaktadır. Terk edilmiş bir köpek sahiplenmeyi düşündüğünüzde onlarla ilgilenen kurum ile görüşmeli ve ön yargısız bir şekilde o köpeği tanımaya çalışmalısınız.

Köpeklerin Terk Edilme Nedenleri

Köpekleri terk etmek ile ilgili bilinen en yaygın yanlış ise, insanların köpekleri bir sebep için bırakıyor olmasıdır. Köpeklerinin kötü davranışları, sağlık sorunları ya da sadece kötü bir ırk olmaları sebep olarak gösterilmektedir. Fakat sokaklarda birçok safkan, yavru ve eşsiz özelliklere sahip köpekleri görebilmek mümkün. İnsanların köpeklerini bırakma sebepleri neredeyse tüm dünyada benzerlik göstermektedir;

  • Başka bir ülkeye ya da şehire taşınmak
  • Tıbbi ihtiyaçlarının maliyeti
  • Ev sahiplerinin köpek istememesi
  • Mama ve bakım maliyeti
  • Zaman yetersizliği
  • Eşyalara zarar vermeleri
  • Evdeki diğer hayvanlar ile anlaşamamaları
  • Evde çok sayıda hayvan olması
  • Köpeklerin sahiplerine agresif davranması
  • Köpek sahibinin hastalanması ya da ölmesi
  • Kişisel sorunlar
  • Hamilelik ve doğum

Köpeklerde Terk Edilmenin Sonuçları

Terk edilen köpeklerin acısı üç aşamadan oluşmaktadır.

  1. Protesto (ağlama, havlama)
  2. Umutsuzluk
  3. Ayrılma

Terk edilmiş köpeklerde stres hormonu olarak tanımlanan kortizol seviyesi ciddi düzeyde artar. Aşırı stres köpeklerin bağışıklıklarının zayıflamasına yol açar. Bu nedenle özellikle birçok bakterinin ve virüsün fazla olduğu barınaklarda köpeklerin kolayca hastalanması doğaldır. Terk edilen köpeklerin fiziksel durumları kısa süre içerisinde bozulabilmektedir. Köpekler terk edilmenin ardından aşırı tüy dökmeye başlar ve tüyleri cansızlaşır. Mide ülseri gibi birçok problem ile karşı karşıya kalabilirler.

Köpekler terk edilmenin ardından sadece ruhsal değil aynı zamanda fiziksel olarak da olumsuz etkilenirler. Terk edilen köpekler insanlara ve hatta diğer hayvanlara karşı olan güven duygularını kaybederler. Kimseye güven duyamayan köpekler beraberinde korku hissini de yaşarlar. Köpeğini sokağa atmak yerine sahiplendirmeyi seçen kişiler iyi birer insan olduklarını düşünebilir. Fakat sahibiyle bağ kurmuş bir köpek için sahiplenilmek terk edilmek ile aynı duyguları yaşatmaktadır. Köpekler için her insan onun için aynı değildir.

Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Giderme

Köpeğinizin ayrılık kaygısı yaşadığını dşünüyorsanız kısa süre içerisinde bir etoloğu ziyaret edebilirsiniz. Etolog, hayvaların davranışlarında uzmanlaşmış profesyonellerdir. Köpeğinizin ayrılık kaygısı için çeşitli tedavi yöntemleri önerir. Köpekler duygularını yoğun bir şekilde yaşayan özel canlılardır. Bu nedenle ayrılık kaygısını, korkuyu ve üzüntüyü çok daha fazla şekilde deneyimlemektedir. Köpeğinizin davranışlarını değiştirmek tedavinin önceliğidir. Ayrıca ödüller, ilgi ve şefkat göstermeniz de olumlu pekiştirmeyi sağlayacaktır.

İyi alışkanlıklar kazandırmanız mümkündür. Fakat daha ağır vakalar içi antidepresan ilaçlar önerilebilir. Bu çözümün son çare olduğu unutmamak gerekir. Önemli olan köpeğinizin davranış alışkanlıklarını değiştirmektir. Köpeğiniz için alternatif terapi yöntemlerini de diyebilirsiiz. Bach çiçekleri, akupunktur ve homeopati yöntemleri köpeğiniz üzerinde etkili olur. Her tedavi yönteminde veteriner hekiminizden yardım almayı ihmal etmemelisiniz. Köpeklerin davranışsal terapilere iyi yanıtlar vermeleri olasıdır. Köpeklerin daha hassas canlılar olmaları, duygusal ve davranışsal sorunların tedavisi kolaylaşır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap