- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Uyuza neden olan birçok farklı bakteri olabilmektedir. Köpeklerde sıklıkla karşılaşılan bu durum, tedavi sürecinin geçirilmesi ile köpeklerin derisinin yüzeyinde ciddi enfeksiyonların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Genel olarak köpeklerdeki uyuzun tedavisi, uyuzun hangi bakteriden kaynaklandığına göre değişebilmektedir. Çoğunlukla aynı yöntemler kullanılsa da bazı uyuz tedavilerinde oral yolla ilaçlar kullanılırken, bazı uyuz türlerinde ise, enjeksiyon yöntemleri tercih edilebilir. Genel olarak köpekte uyuz tedavisi için şu yöntemler tercih edilmektedir;
- Köpeklere özel ilaçlı banyo seanslarının yapılması,
- Püskürtme sistemine sahip ilaçların kullanılması,
- Köpeklere ağız yolu ile verilen tabletlerin kullanılması,
- Köpeklere enjekte edilecek ilaçların kullanılması
Köpekte Uyuz Tedavi Süreci Nasıl Olmalıdır?
Köpeklerde uyuz hastalığının tedavisi, köpeklerin belli başlı özelliklerine göre değişmektedir. Genel olarak uyuz hastalığı tedavi edilebilir bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak erken fark edilen uyuzun tedavi süreci ile geç fark edilen uyuz hastalığının tedavi süreci oldukça farklıdır. Uyuza yakalanan köpeğin genç olması, bağışıklık sisteminin güçlü olması ve uyuz hastalığının erken bir evrede fark edilmesi, bu hastalığın tedavisinin bir ya da iki ay içerisinde tamamlanabilmesini sağlamaktadır. Ancak, yaşlı köpeklerin uyuza yakalanması, köpeklerin zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olması, uyuzun köpeklerin bacak bölgelerine kadar yayılması bu tedavi sürecinin oldukça zorlayıcı ve uzun olmasına neden olmaktadır. Bu aşamada, köpek sahiplerinin köpeklerini düzenli olarak kontrol etmesi, düzenli veteriner ziyaretlerini yaptırması ve köpeklerinin sağlıklı bir beslenme programına sahip olmalarını sağlaması büyük bir önem taşımaktadır.
Köpekte Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Sıklıkla karşılaşılan uyuz hastalığı, köpeklerin fiziksel olarak bazı değişimler yaşamasına neden olmaktadır. Köpek sahipleri tarafında, bakımı üstlenilen köpeklerin iyi bir şekilde tanınması, davranışlarının ve alışkanlıklarının iyi bir şekilde takip edilmesi, uyuz ve farklı hastalıkların erken evrelerde teşhis edilmesini sağlamaktadır. Köpek sahiplerinin sorumlu davranışlarının neticesinde, köpeklerin ciddi sağlık sorunları yaşamasının önüne geçilebilmektedir. Köpeklerdeki uyuzun belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
- Uyuz olan köpeklerin deri yüzeyinde kızarıklıklar meydana gelmeye başlamaktadır.
- Köpeklerin normalden fazla kaşınması, uyuz hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.
- Tüylerde döküntülerin meydana gelmesi de uyuz nedeni ile meydana gelen kaşıntılardan oluşabilmektedir.
- Köpeklerin derisinde yaraların ve kabuklanmaların gözlemlenmesi.
- Köpeklerin derisinde kötü kokuların oluşmaya başlaması.
- Köpeklerin derisinin renginin, normal rengine göre daha mat bir renk alması.
Uyuz Hastalığının Bulaşma Yolları Nelerdir?
Bulaşıcı bir hastalık olan uyuz, köpeklerde olabildiği gibi insanlarda da meydana gelebilmektedir. Uyuz hastalığının bulaşma yolları arasında, köpeklerin uyuz hastalığına sahip başka bir köpek ile temas etmesi ilk sıralarda yer almaktadır. Bunun yanı sıra, köpeklerin dışarıda gezdirilmesi sırasında başka kaplardan su içmesi ya da yemek yemesi de uyuz hastalığının bulaşmasına neden olabilmektedir. Mevcut kaplardan uyuz hastalığına sahip olan bir başka köpeğin beslenmesi, salya yolu ile sağlıklı köpeklerin de uyuz hastalığına yakalanmasına neden olabilmektedir. Ayrıca, köpeklerin evde bakılan başka canlılar ile ortak eşyaları kullanması, aynı taraklar ile taranması gibi durumlar da uyuz hastalığının bulaşmasına neden olmaktadır.
Sarkoptik Uyuz Nedir?
Uyuz çeşitlerinden olan sarkoptik, köpeklerde en sık karşılaşılan türlerden birisidir. Köpeklerin derisinin altına yerleşen bu parazitler, deri içerisindeki ve deri üzerindeki maddeler ile beslenerek hayatta kalırlar. Sarkoptik, zoonotik bir uyuz türü olan hayvanlardan insanlara geçebilmektedir. Aşırı kaşınma olarak semptom gösteren bu uyuz türü genellikle köpeklerin göbek ve bacak bölgelerinde meydana gelmektedir. Veteriner hekimler tarafından incelenen örnekler ile tam teşhis konulabilen bu uyuz türü, veteriner hekimlerin önerdiği ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir.
Demodektik Uyuz Nedir?
Sık karşılaşılan demodektik uyuz türü, köpeklerin düşük bağışıklık sistemine sahip olduğu dönemlerde meydana gelmektedir. Demodektik uyuz, köpeklerin kıl köklerinde yaşayan bir parazit türüdür. Bu uyuz türü genel olarak, on iki aylık ve on sekiz aylıktan küçük köpeklerde sıklıkla meydana gelmektedir. Bu uyuz türünün yetişkin köpeklerde meydana gelmesi de karşılaşılan bir durumdur. Ancak bu durumun esas neden, köpeklerin bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Aynı zamanda bu uyuz türü, yaşlı köpeklerde de sıklıkla görülebilmektedir. Dermodektik uyuz, diğer canlılara bulaşma özelliğine sahip değildir. Çoğunlukla tüy dökülmesi olarak kendini belli eden bu uyuz türü, veteriner hekimlerin gerekli incelemeleri ile net bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Veteriner hekimlerin ön göreceği ilaçların kullanımı ile de bu uyuz türünün tedavisi kısa sürede tamamlanmaktadır.
Köpekler Uyuz Hastalığına Karşı Nasıl Korunmalıdır?
Uyuz hastalığı genel olarak köpeklerin bağışıklık sisteminin düşmesi ile meydana gelmektedir. Köpeklerin uyuza karşı korunması için deri bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Düzenli olarak köpeklerin taranması ve gerekli görülmedikçe yıkanmasından kaçınılması gerekmektedir. Köpeklerin düzenli beslenmesi ve gerekli vitamin desteklerini alması da uyuz hastalığına karşı koruma sağlamaktadır. Bunların yanı sıra, köpeklerin hijyenik olmayan ortamlardan uzak tutulması, bakım ürün ve eşyalarının kendilerine özel olması ve gerekli aşılamalarının zamanında yaptırılması da uyuz hastalığına karşı korumanın elde edilmesinde önemli olan unsurlardır.
Ayrıca Bakınız: Köpekteki Bit Nasıl Temizlenir?