- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde iç parazit köpekte görülen bazı sorunlarla kendini gösterir. Köpeklerin iç paraziti genellikle köpeğin huzursuzluk yaşamasıyla ortaya çıkar. Köpeğin yaşam standartlarını düşüren parazitler özellikle yavru köpekler için tehlike oluşturur.
İç parazitler köpeklerin iç organlarına yapışarak burada beslenerek yaşarlar. Bu süreçte yavru köpeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyerek büyüme geriliği oluşturur. Yavru köpekte büyüme geriliği tespit edildiğinde büyüme geriliği olduğu belirlenir.
Köpeklerde görülen:
- Soluk diş etleri
- Halsizlik ve bitkinlik
- Kansızlık
- Büyüme geriliği
- Mide bulantısı ve kusma ile belirlenir.
Köpeklerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde iç parazit belirtileri köpeğin fiziksel değişimleri ile ortaya çıkar. Özellikle köpeklerde kansızlık oluşması ve büyümesinin durmasının nedeni iç parazitlerdir. İç parazit belirtileri:
- Karın şişliği yapar. Karın şişliği köpek sahipleri tarafından çoğu zaman kilo alma olarak yorumlanır. Ancak iç parazitler de karın şişliği yapar. Bunu anlamak için şişkinlik fark edildiğinde acil olarak veteriner desteği alınmalıdır.
- İç parazit köpeklerde sıklıkla gaz çıkarma yapar. İç parazitler karın şişliğine bağlı olarak gaz yaparlar. Oluşan bu gazı dışarı atmak için köpek kendini sıkar. Köpek sıklıkla gaz çıkarıyorsa bu büyük ihtimalle iç parazit belirtisidir.
- İç parazitler köpeklerde sindirim sistemine saldırırlar. Sindirim sisteminin bozulmasına bağlı olarak sıklıkla ishal oluşumu görülür.
- Diğer bir belirti ise kanlı ishaldir. Bu durum özellikle yavru köpeklerde görülür. Kanlı, sümüksü ve mukuslu bir ishal iç parazit belirtisidir.
- Köpeklerde aneminin en büyük sebebi iç parazittir. Köpekte kansızlık görüldüğünde bu iç parazit belirtisi olarak görülür.
- Köpeğin sıklıkla kilo kaybı yaşamasının nedeni de iç parazit olabilir. İç parazit köpeğin alınan besinlerden faydalanmasını engeller ve bu da kilo kaybı yapar.
Köpeklerde İç Parazit Türleri
Köpeklerde iç parazitler türlerine ve sınıflarına göre 5’e ayrılırlar:
Askaridler (Yuvarlak Solucanlar): Askaraidler köpeklerin bağırsaklarında serbeste bir şekilde yaşayıp hareket eden parazitlerdir. Kısmen sindirilmiş besinlerle beslenirler. Köpeklerde en çok görülen sindirim sistemi parazitidir.
Tenyalar: Köpeklerde düz, parçalı bağırsak parazitidir. Tenyalar anüs çevresinde görülebileceği gibi yeni dışkı üzerinde de hareketli halde görülürler. Pirinç tanesi büyüklüğünde olup kolaylıkla teşhis edilirler.
Kancalı Kurtlar: En küçük bağırsak paraziti türüdür. Bağırsaklarda tutunmak için kanca şeklinde bir mekanizma ile bağlanırlar. 2-3 mm uzunluğunda ve oldukça küçük yapıda oldukları için gözle teşhis edilemezler.
Kampçılı Kurtlar: Yaklaşık olarak 6mm uzunluğunda olan kancalı kurtlar kalın bağırsakta yaşamlarını sürdürürler. Köpeklerin bağırsak mekanizmasında büyük sorunlara yol açarlar.
Kalp Kurdu: Kalp kurdu iç parazitlerin içinde en tehlikeli olan türdür. Kan yoluyla bulaşan bu parazit köpeklerin kalbindeki kan damarlarında bulunurlar. Ölümcül hastalıklara da neden olabilir. Bu kurtlar köpeğin kalbinde 5 yıla kadar yaşayabilirler.
Köpeklerde İç Parazit Teşhisi Nasıl Konulur?
Köpeklerde iç parazit teşhisi köpeğin dışkısında kurt görülünce konulur. Köpekte iç parazit belirtileri ortaya çıktığında köpeğin dışkısı kontrol edilir. Dışkıda parazit gözlenirse tanı konularak tedaviye başlanır.
Köpeklerde iç parazit bazen küçük boyutta oldukları için teşhis edilemez. Bu gibi durumlarda köpeğin dışkısı veteriner yardımı ile laboratuarda incelenir. Mikroskobik inceleme sonucu kesin tanı konulacağı gibi köpeğin kusmuğuna bakılarak da tanı konulur.
Kancalı kurtlarda teşhis zor olduğu için dışkı yüzdürme tekniği ile bu sorun anlaşılır. Bu mikroskobik incelemede kurtlar suyun üzerine çıkarak görünürler.
Köpeklerde İç Parazit Tedavisi
Köpeklerde iç parazit tedavisi kurdun türüne ve yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Bu sıklığa göre veteriner hekim ilaç önerip ve ilacın dozunu ayarlar. Tedavi esnasında köpek sahibi köpeğin dışkısını takip etmelidir.
Köpeklerde iç paraziti tedavi etmek için ilaç tedavisi uygulanır. Piyasada bulunan;
- Drontal,
- Caniverm
- Tenizol
- Endopet gibi ilaçlar parazit tedavisinde etkilidir.
Kalp kurdunun tedavisi ise farklıdır. Köpeklerde kalp kurdu teşhis edildiğinde genellikle kalp ve birçok organ çoktan zarar görmüş olur. Bunun tedavisi ilaçla olabileceği gibi ameliyat gerektiren durumlar da olabilir. Bunun kararı çekilen EKO sonrası veteriner tarafından verilir.
Köpeklerde İç Parazit Bulaşması
Köpeklerde iç parazit bulaşması:
- Ağızdan
- Deri yoluyla
- Doğum öncesi annenin plasentası ile
- Anne sütü aracılığıyla bulaşabilir.
Köpeklerden insanlara da iç parazitler bulaşabilir. İç parazite neden olan pirelerden birinin yanlışlıkla yutulması ile bulaşır. Parazit yumurtalarının insanlar tarafından yutulması iç parazit sorununu ortaya çıkarır.
Özellikle kancalı kurtlarda insanları enfekte etmez. Ancak insan derisine girebilirler. Kaşıntı oluşturan bu durumdaki kurtlar yetişkin kurtlara dönüşmezler. Birkaç hafta içerisinde ölürler. Ancak bu kurtların larvaları vücutta yer değiştirirler. Bu hareketlilik gözler ve iç organların zarar görmesine neden olabilir.
Köpeklerin İç Paraziti Önleme
Köpeklerde iç paraziti önlemek için öncelikle köpek takip edilmelidir. Özellikle dışarıda köpeğin zararlı bir şekilde beslenmesi önlenmelidir. Köpeklerin farklı köpeklerin dışkılarını eşeleme veya yeme gibi huyları vardır.
Köpeklerin dışkılarında bulunan parazitler başka bir köpeğin bunu eşelemesi veya yemesi ile köpeğe bulaşır. Bunu önlemek için köpek dışarıda tasma ile gezdirilmelidir. Bunları önlemek için köpek eve alındığı anda parazit aşısı yapılmış olmalıdır.
Köpeklerin iç paraziti sorununu önleme hijyen, diğer köpeklerle iletişim kısıtlılığı ve aşı ile olur.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?