- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerin evde yalnız kalması davranışlarda negatif etkiye ya da en kötüsü sağlık sorunlarına sebep olabilir. Maalesef ki köpeğinizi her gittiğiniz yere götürmeniz mümkün olmaz. Bu nedenle köpeğiniz evde yalnız kaldığında iyi olduğundan emin olmak istersiniz. Köpeklerin evde yalnız kalması farklı sonuçlara neden olabilir. Çünkü her köpek eşsizdir ve birbirinden farklı ihtiyaçları bulunur.
Köpeklerin evde yalnız kalması
Veteriner hekimler ve köpek eğitmenleri köpeklerin en fazla 6 ila 8 saat arasında yalnız kalabileceğini söylemektedir. Bu süre köpeğin yaşına, eğitimine, sağlık durumuna ve diğer birçok unsura göre farklılık gösterebilir. Özellikle yavru ve yaşlı köpeklerin evde yalnız kalması daha farklı sonuçlara neden olabilir. Çünkü onlar diğer köpeklerden daha savunmasızdır ve özel bir ilgiye ihtiyaç duyarlar.
Evden Ayrılırken Köpeğiniz İçin Yapmanız Gerekenler
- Köpeğinizin mamasını ve suyunu vermeyi unutmamalısınız. Aksi halde siz gelene kadar aç ya da susuz kalabilirler.
- Köpeğinize zarar verme ihtimali olan eşyaları ve yiyecekleri ortadan kaldırmalısınız. Soğan ve sarımsaklar köpeğiniz için son derece tehlikelidir. Aynı zamanda kesici aletleri ve kırabilecekleri eşyaları da ulaşamayacakları bir alana kaldırmalısınız.
- Ev içerisinde bulunan çöpleri evde tutmamanız gerekir. Köpeğiniz çöpü dağıtarak içerisinde atık besinleri yemek isteyebilirler.
- Köpeğiniz için enerjisini atacağı serbest bir alan oluşturmalısınız. Böylece rahatça dolaşabilecektir.
- Köpeğinizin ulaşmasını istemediğiniz yerlere barikat kurmayı denemelisiniz. Koltuklara çıkmaması için ya da girmesini istemediğiniz odalara gitmemesi için engeller koymalısınız.
- Köpeğinizin canının sıkılmaması için çeşitli oyuncaklar bırakmalısınız. En sevdiği oyuncağını kemirirken onlar için vakit daha kolay geçebilir.
Köpekleri Evde Yalnız Kalmaya Alıştırmak
- Köpeğinizi bırakacağınız yerin, köpeğinizin iyi deneyimler yaşadığı ve zihninde olumlu yer eden bir yer olduğundan emin olmalısınız.
- Eğitimde köpeğinizi aniden uzun süre yalnız bırakmamalısınız. Yalnız geçirdiği zamanı yavaş yavaş uzatmalısınız. 5-10 dakika ile başlayarak köpeğiniz alışmaya başladıkça 5’er dakika daha yalnız bırakmayı devam edebilirsiniz. Bu süreyi köpeğinizin verdiği tepkiler belirlemelidir.
- Evden çıkarken ya da eve geldiğinizde bu durumun büyük bir olay olmasına izin vermemelisiniz. Sakinliğini ödüllendirmeyi ihmal etmeyin.
- Evden çıkmadan önce dostunuzun tuvalet ihtiyacı giderdiğinden emin olmalısınız.
- Siz evde yokken köpeğinizi meşgul edecek oyuncaklar vermelisiniz. Hatta oyuncak içerisine ödül maması saklanan oyuncaklar onu uzun süre eğlendirecektir.
- Köpeğinizin yalnız hissetmemesi için size ait ve kokunuzun bulunduğu bir tişörtü bırakabilirsiniz.
Köpeğiniz Uzun Süre Evde Yalnız Kalırsa Ne Olur?
Özellikle eğitim almayan köpekler ve yavru köpekler fazla dışarı çıkmadıklarında davranış problemleri görülebilir. Eve geldiğinizde evdeki eşyaların, kapıların ve ayakkabıların kemirilmiş olduğuna şahit olabilirsiniz. Köpeğiniz çok fazla havlayarak komşularınızı rahatsız edebilir. Köpekler evde uzun süre yalnız kaldıklarında duygusal sorunlar yaşayabilirler. Terk edilme korkusu, suçluluk duygusu, istenmediğini düşünme, korku, endişe, stres ve depresyon bunlardan bazılarıdır. Bu durum köpeğin vücut sistemini ve bağırsak florasını da etkileyebilir. Çünkü köpeğiniz ihtiyaç duyduğu zaman idrarını ve dışkısını yapamaz. Bir köpek tuvalet ihtiyacını en çok 8 saat tutarlar. Bunun daha fazlası köpekler için sağlıklı ve rahat değildir. Köpeğinizin gece vakti yalnız kalması uyuduğu için daha kolay geçecektir. Gün içinde eve uğrayarak yalnız kaldığı 8 ila 10 saati bölebilirsiniz.
Beden Diliniz Köpeğinize Ne Anlatır?
Köpekler sahiplerinin beden dilini okumak konusunda oldukça iyidir.
- Dramatik vedalaşmalardan uzak durmalısınız.
- Evden çıkmadan önce sakin kalmanız önemlidir. Bu nedenle beden dilinize ve duygularınıza hakim olmalısınız.
- Köpeğinizi kandırmamalısınız. O bakmadığında evden kaçmanız köpeğinizi strese sokabilir.
- Köpeğinize strese ya da şüpheye sokacak davranışlardan kaçınmalısınız.
- Kendinize ve en önemlisi köpeğinize güvenmelisiniz.
Köpeğiniz siz evde yokken bazı ciddi belirtileri gösteriyorsa köpeğiniz için bir davranış uzmanından yardım almalısınız. Bu davranışların bazıları ise;
- Siz eve döndüğünüzde hep uyuyorsa ve çok yorgun oluyorsa,
- Bıraktığınız ödül mamalarını veya kendi mamasını yemiyorsa,
- Eşyalarınızda kemirme nedeniyle ciddi hasarlar oluşuyorsa,
- Tuvalet eğitime rağmen ev içerisine tuvaletini yapıyorsa,
- Siz evden çıkarken ağlaması, aşırı salya akıtması ve hızlı hızlı volta atması gibi durumlarda veteriner hekiminize danışmalısınız.