- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde regl ağrısına iyi gelen şeylerin başında ilgi ve şefkat gelmektedir. Dişi köpekler de tıpkı insanlar gibi regl görür ve insanların çektikleri ağrılarla aynı ağrıları çeker. Bazı köpekler bu dönemi çok rahat atlatırken bazı köpekler oldukça sıkıntılı bir dönemden geçerler.
Köpeklerde regl ağrısı köpek sahipleri açısından bazen başa çıkılamayacak bir durum haline gelebilir. Köpekler regl döneminde dertlerini hal ve hareketleriyle anlatmaya çalışırlar. Bu onlar için çok zorlu bir süreçtir.
Köpek sahipleri, adet döneminin aşamalarını bilirlerse, köpeklerdeki regl dönemiyle çok daha kolay bir şekilde başa çıkabilir. Böylelikle regl döneminin ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceği hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilinmesi gerekli olan bir diğer ayrıntı ise, köpeğin yılın hangi zamanlarında regl gördüğüdür.
Dişi köpek sahiplenmek isteyen herkesin bilmesi gereken en önemli nokta, dişi köpeklerin yılda en az iki kez olmak şartıyla insanların algılayamadıkları fakat başka köpekler için fark edilmesi mümkün olan bir koku salgıladıklarıdır. Bu da onların çiftleşme isteklerini artırır.
Köpeklerde regl ağrısı için uzman veteriner kontrolünde ağrı kesici iğneler yapılabilir. Bu bir süreliğine de olsa onları rahatlatacak ve ağrılarının geçmesini sağlayacaktır.
Köpeklerde Regl Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde regl belirtileri, farklı şekillerde kendini gösterir. Kısırlaştırılmamış dişi köpekler, 6 aydan sonra regl görmeye başlayabilir. Sağlıklı olan her dişi köpek kısırlaştırılmadığı sürece 18 ayını doldurana kadar ilk regl dönemini sağlıklı bir şekilde atlatır.
Dişi köpeğin regl olduğunu gösteren en büyük belirti yere kan damlacıkları bırakmasıdır. Regl döneminde olan dişi köpekler, genital bölgelerini her zaman olduğundan çok daha fazla yalarlar. Bunun yanı sıra regl döneminde olan dişi köpeklerin vajinaları olduğundan daha fazla büyür ve genital bölgesinin renginde değişim meydana gelir.
Regl döneminde olan dişi köpeğin meme uçları da şişer. Bu dönemde dişi köpeklerin su içme miktarında ve çiş yapma miktarlarında da artışlar görülür. İnsanlar nasıl ki regl dönemlerinde fiziksel ve psikolojik değişimlere maruz kalıyorsa, köpeklerde tıpkı insanlar gibi bu değişimlere maruz kalır. Hatta bazı dişi köpekler aynı insanların çekmiş olduğu gibi dayanılmaz regl ağrıları çekebilir. Bu dönemde köpeklerde keyifsizlik, iştahsızlık ve halsizlik gibi davranışlar gözlemlenir. Hatta bazı dişi köpekler sahiplerine daha çok sokulur, ilgi ve şefkat konusunu da çok fazla abartır. Bu dönemde çok daha fazla sevilmeye ihtiyaç duyarlar.
Bazı köpekler ise regl döneminden hiç etkilenmezler ve hayatlarına günlük rutinde devam ederler.
Köpeklerde Regl Dönemi Aşamaları Nelerdir?
Köpeklerde regl dönemi aşamaları 4 farklı şekilde incelenir. Her bir dönemin kendine has farklı özellikleri bulunur. Bu regl dönemi aşamaları şu şekildedir;
Proestrus: Köpeğin davranışlarındaki değişiklikler ve kanamalar bu aşamada başlar. Bu dönem 6 ile 11 gün arasında sürer ve hormonel değişikliklerin en fazla olduğu dönemdir. Ayrıca köpeklerde regl ağrısı bu dönem içerisinde görülür.
Östrus: Dişi köpeğin hamile olabilme riskinin yüksek olduğu aşamadır. Bu dönemde köpekler çok yoğun bir şekilde davranış değişikliği gösterir hatta duygu durum bozuklukları yaşayabilir. Bazı köpekler bu aşamada çok sakin olurken bazıları da çok agresif tavırlar sergiler.
Diestrus: Bu aşama bir önceki aşamaya göre değişiklikler gösterir. Eğer köpek hamile kalırsa, bu aşama adet döngüsünün son aşaması olarak kabul edilir. Aksi durumda süt bezlerinde büyüme meydana gelir. Köpekte herhangi bir gebelik söz konusu değilse, yalancı süt verme dönemine girebilme ihtimali yüksek olur.
Anestrus: Hamile kalmayan dişi köpekler için bu aşama son aşamadır. Bu evre hormonel dinlenme evresi olarak adlandırılır ve yaklaşık olarak 4 ay sürer. Bu dönemde hormonel değişiklikler çok az görülür ve kısırlaştırma düşünülüyorsa en uygun zamandır.
Köpeklerde bir yıl içerisinde görülen adet sayısı değişkenlik gösterebilir. Adet döngüsü normal şartlarda 6 ay da bir kere ya da yılda iki kere olmalıdır. Fakat yılda bir ya da dört kere de görülebilir. Kısırlaştırılmayan dişi köpekler, hayatlarının sonuna kadar regl görmeye devam eder.
Köpek Sahiplerinin Regl Döneminde Yapması Gerekenler Nelerdir?
Köpek sahiplerinin regl döneminde yapması gerekenler öncelikle köpeğin tahammülsüz ve depresif olabilme gerçeğinin unutulmaması gerektiğidir. Köpekler bu dönemde kendilerini geri çekip dinlenmek isteyebilir. Bu dönemde asla köpeklerin üstüne gidilmemelidir.
Yürüyüş yapma, oyun oynama ve yemek yeme gibi alışılmış rutinlerini yerine getirmiyorsa, bu konuda üstlerine gidilmemesi ve onu kendi haline bırakmak gerekir. Bu dönemde ona gösterilecek ilgi ve şefkatin kat ve kat artması gerekir. Fakat ilgiyi abartmayarak yalnız kalmak istediği zamanlarda yalnız bırakılmalıdır.
Köpeklerin regl dönemlerinde kan damlatmamaları adına, köpek petleri kullanılabilir. Fakat köpeğin genital bölgesi hiçbir şekilde temizlenmemelidir. Kendi kendisine temizleme işlemini yapacaktır.
Köpeklerde Regl Dönemi ile Baş Etmenin Yolları Nelerdir?
Köpeklerde regl dönemi ile baş etmenin yolları şu şekilde sıralanır;
- Eğer köpeğin çiftleştirilmesi garanti değilse, kısırlaştırılması önerilir.
- Dişi köpeklerin kısırlaştırılması meme kanseri ve enfeksiyonları önler.
- Bir köpeğin ilk adet döneminde kısırlaştırılması tehlike arz eder. Bunun sebebi ise cinsel olgunluğa tam anlamıyla erişmemiş olmasıdır. Doğum sırasında problemler yaşama ihtimali yüksektir. Kısırlaştırmadaki en ideal zaman adet dönemi öncesidir.
- Köpeğin hamile kalması isteniyorsa, çok fazla sayıda yavru doğurma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenden dolayı iyi bakılması gerekir ya da iyi bakabilecek ailelere sahiplendirme yapılmalıdır.
Köpekler regl döneminde çok fazla ağrı çekebilir. Bu nedenden dolayı köpeklerde regl ağrısı baş edilemeyecek durumlara gelebilir. Böyle durumlarda uzman veteriner hekimlerden tavsiye alınabilir.
Ayrıca Bakınız: Köpek Tırnak Kesimi Nasıl Olmalıdır?