Köpeklerde Nöbet: Grand Mal Nöbetler ve Tedavisi

Köpeklerde nöbet yaygın olmasa da görülebilir. Köpeklerde görülen rahatsızlıklar arasında yaşadıkları nöbetler vardır. Bu nöbetler bazen grand mal olarak isimlendirilmektedir. Köpeğiniz nöbet geçiriyor ve köpeklerde grand mal nöbetler ve tedavisi hakkında bilgi almak istiyorsanız epilepsi ve grand mal nöbetler hakkında bilgi alabileceğiniz yazı derledik.

Köpeklerin Nöbet Geçirmesi

Köpekler pek çok sebeple nöbet geçirebilmektedir. Bu nöbetler sırasında ve sonrasında köpeğinizin paniklemesi ve endişelenmesi son derecede normaldir. Nöbetler sırasında vücutta sertlik, titreme, spastik ve istemsiz hareketler meydana gelebilmektedir.

Köpeklerde Nöbet Evreleri

Köpeklerde nöbet evreleri nelerdir? Köpeğinizin yaşadığı nöbet sırasında geçirdiği evreler ve bu evrelerde gözlemlenen belirtiler şu şekildedir:

  1. Prodome Evresi: Bu evre çok sinsi ve çoğunlukla fark edilmeyen bir evredir. Bu evre birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilmektedir.
  2. Aura Evresi: Bu evre fark edilebilir köpek nöbetleri arasında yer almaktadır. Bu evrede beyinde elektriksel bir bozulma başlamıştır. Bu nedenle köpek aşırı salya üretmekte, hızını yönetememekte, hafif titremekte, yalanmakta, dönmekte ve saklanmaktadır. Bu belirtilerin biri ya da birkaçı birlikte görülebilmektedir.
  3. İktus Evresi: Bu evre nöbet evresi olarak da bilinmektedir. Nöbet bu evrede yaşanır ve çoğunlukla 45 saniye ile birkaç dakikaya kadar sürebilmektedir. Köpeğiniz bilincini kaybeder, dişlerini gıcırdatır, yana düşer ve çenesi kitlenir. Can veriyormuşçasına ayakları hareket eder, çırpınır, garip sesler çıkarır. Bazen idrar kesesinden ve bağırsaklardan dışkı ve idrar boşalması görülür.
  4. Postiktus Evresi: Bu evde nöbet sonrası yaşanan evre olup köpeğinizin adeta sarhoş gibi davrandığı bir evredir. Bu köpek epilepsi nöbeti evresinin ardından köpekler daha sık su içmekte ve vücutlarında elektrolit dengesini tekrar sağlama eğiliminde olurlar.

Köpeklerde Epilepsi Nöbetlerinin Türleri

Genel olarak köpeklerin geçirdiği epilepsi türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Büyük Nöbet (Grand Mal): Köpeklerin geçirdiği ağır nöbetler olup tek bir nöbet ya da art arda gelen nöbetler şeklinde görülebilir.

Partial: Kısmi nöbetlerdir. Bu nöbetlerde köpeklerin tek ayak, yüz, omuz gibi vücut bölgelerinde hafif nöbetler seyreder. Köpeğinizde kas seğirmeleri ve tikler gözlemlenebilir.

Petit Mal: Bu nöbetler küçük ve kısa süreli nöbetler olarak karşımıza çıkmaktadır. Beynin ufak bir bölümünde gözlemlenen elektrik impulsları sonucunda belirtileri hafif olarak seyretmektedir.

Köpeklerde Kriz Esnasında Ne Yapılmalı?

Eğer köpeğiniz kriz geçiriyorsa bu durumda başarılı bir köpek epilepsi tedavisi için doğru hareket etmeniz gerekecektir. Böylelikle köpeğinizin krizi atlatması çok daha kolay olacaktır. Genel olarak dikkat etmeniz gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sakin kalmaya çalışın. Kriz geçiren köpeğinizi eşyalara çarpıp zarar görmemesi için eşyasız bir alana getirin.
  • Köpeğinizin kriz süresi ve gösterdiği belirtileri not edin. Eğer nöbet beş dakikayı geçiyorsa hemen veterinerinize ulaşın.
  • Köpeğinizin kafasını vurmasını engellemek için başının altına havlu, ince yastık gibi nesneler koyun.
  • Kriz geçtikten sonra odayı loş tutun.
  • Kriz sırasında eğer evinizde beslediğiniz başka evcil hayvanlarınız varsa onları alandan uzaklaştırın.
  • Kriz bitince köpeğinizin yanından ayrılmayarak onu rahatlatın. Sakin bir tonla konuşun. Köpeğiniz kriz sonrası iyi duyamayacağından sizin varlığınız onu teskin edecektir.
  • Köpeğiniz kriz sırasında nefes alamıyor gibi görünüyorsa da nefes almaya devam edecektir. Eğer köpeğinizde bir morarma varsa nefes alamıyor demektir.

Köpeklerde Grand Mal Tedavisi

Genel olarak köpek grand mal tedavisi hastalığın ilerleyişine ve mevcut durumuna göre belirlenecektir. Genel olarak anti-epileptik ilaçlar ile uzun süreli tedavi yapılır. Böylelikle nöbetler bastırılır. Yine köpeklerde davranış terapisi, epilepsi krizleri sırasında yapmanız gerekenlerle ilgili veteriner hekiminiz size bilgi verecek ve bu süreci en kolay şekilde atlatmanız konusunda size yardımcı olacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap