- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde iştahsızlığın belirtileri genel olarak iki nedene dayandırılmaktadır. İlkinde köpek yemek ister fakat fizyolojik birtakım sıkıntılar yüzünden yemek yiyemez. Diğer durumda ise köpeğiniz yemeğini yemek istemez. Köpeklerde iştahsızlık neyin belirtisidir sorusuna yanıtta “köpeğin hasta olabileceğinin belirtisi” şeklinde yanıt verilebilmektedir.
İştahsızlığın belirtileri arasında köpeğin her zamankinden az yemek yemesi, mamasını yemek istememesi, yemeğini yemek istemesi ama bunu yapamaması, kilosunda azalma görülmesi, kusma eğilimi gibi faktörler vardır.
Köpeklerde Yemek Yememe Nedenleri
Köpeklerde iştah kaybının nedenleri aşağıdaki şekilde açıklanmıştır:
- Hastalıklar: Karaciğer hastalıkları, enfeksiyonlar, böbreklerin düzgün çalışmaması gibi tıbbi sorunların belirtisi iştahsızlık belirtisi olabilir. Eğer iştahsızlığın yanında farklı şikayetler de var ise tıbbi bir problem olabilir. Direkt olarak hastalık var demek yanlış olacaktır. Bu tarz bir durumla karşılaşılırsa veteriner hekiminize danışmak en iyi seçenek olacaktır.
- Diş ve Diş Eti Sorunları: Eğer köpeğiniz yemek yemeye iştahlı fakat yemeğini yemekten çekiniyorsa ağız ya da dişinde herhangi bir problem olabilir. Diş ağrıları ve diş eti sorunları köpeğinizin yemek yemesine engel olabilir.
- Aşı Olmak: Yeni aşı olmuş bir köpekte, aşının vermiş olduğu yan etkilerden dolayı iştah kaybı olabilmektedir.
- Çevre Değişimi: Normalde yemek yemesinde problem olmayan bir köpekte ortam ve çevre değişikliklerine tepki olarak yemek yemeyi reddedebilirler. Ev değişikliği sonrası da görülebilen, stres sonucu doğan iştah kayıpları da olabilmektedir. Bu durum geçicidir. Köpeğinizin zamanla çevreye alışması ile birlikte iştah kaybı sorunu ortadan kalkacaktır.
- Dostlarımızda iştah kaybının sebepleri genel olarak bu şekildedir. Köpeklerde iştah kaybının sebepleri genel olarak ilaçların yan etkileri, hastalıklar, stres gibi etkenlerden oluşmaktadır. Buna ek olarak alışmış olduğu mamanın değişmesi veya sürekli aynı mamadan yemesi de köpeklerde iştah kaybına sebep olabilmektedir. Köpeğinizin mamasında çeşit olması açısından sadece kuru mama vermemek gerekir. Arada yaş mama vererek de beslenmesini geliştirebilirsiniz.
Köpeklere İştahsızlık Tanısı Koyma
Köpeklerde iştahsızlık için tanı konulup müdahale edilmesi hekimin görevidir. Köpeğiniz bazı günlerde ruh haline göre davranabilir ve sadece canı sıkkın olduğu için de yemiyor olabilir. Köpeğiniz hareketlerini yapmakta zorlanıyorsa ve çok sevdiği mamasını yemiyorsa bir problem olabilir. Eğer köpeğiniz yeterli miktarda su tüketmiyor ve bazı bağırsak problemleri yaşıyor ise köpeğinizde iştah ve halsizlik sorunu olabilir.
Köpeklerde iştahsızlık neyin belirtisidir sorusuna yanıt olarak “köpeklerin canının sıkkın olmasının belirtisi” şeklinde yorum yapılabilmektedir. Köpekler sürekli hareket halinde olarak günlük aldıkları kaloriden de fazla kalori harcamaktadır. Eğer bu enerjiyi harcayamaz ise oldukça huzursuz olacaktır. Gün içerisinde huzursuzluk çıkaracak, geceleri uyumakta güçlük çekecek ve iştahsızlık ve halsizlik yaşayacaklardır. Bu durum da köpeklerdeki iştahsızlığın sebeplerindendir.
Köpeğinizde iştah kaybının olduğundan şüpheleniyorsanız ilk önce ona en sevdiği mamayı veya ödül mamasından bir tane vermeyi ve onunla oyun oynamayı deneyin. Köpeğinizin durumunda herhangi bir iyileşme gözlemlemiyorsanız mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz.
Yavru Köpeklerde İştahsızlık Görülmesi
Yavru köpeklerde görülen iştahsızlık aşaması ileride hem sizin hem de köpeğinizin fizyolojik ve zihinsel açıdan bazı sorunlar yaşamasını sağlayabilmektedir. Yavruluk döneminde köpeğinize ekstra dikkat etmeniz gerekmektedir. Yavru dostlarımızda yemek yememe durumu uzun sürerse ihtiyaç duyduğu besinleri yeterince alamayacaktır ve gelişiminde problemler ortaya çıkması oldukça olasıdır. Yavru köpeklerde iştah kaybının sebepleri oldukça fazladır. Genelde yavru köpeklerde iştah kaybı, sahibinin evine ilk girdiği dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Yeni bir ortamın da getirmiş olduğu baskı onun çekingen davranması oldukça olağan bir durumdur ve ortama zamanla alışması ile birlikte bu sorun ortadan kalkacaktır. Yeni ortamın getirdiği stresin yaratmış olduğu gerginliğin yanı sıra sindirim sistemindeki tıkanma, enfeksiyon veya mamalarını sevmemiş olmaları da iştah kaybına ve halsizliğe yol açabilmektedir. İştahsızlık yanında yavru köpeklerde sindirim sistemi bozuklukları, istifra etme, enerjisinde düşüş gibi ekstra sorunlar gözlemliyor iseniz mutlaka köpeğinizi veteriner hekime götürmelisiniz.
Köpeklerde İştahsızlığın Tedavisi
Köpek iştahsızlığını tedavi etme özellikle iştahsızlığı uzun süredir devam eden ağır vakalarda işe yaramaktadır. Köpeğinizde iştah kaybı var ise bu durum her zaman tedaviye ihtiyacı olduğu anlamına gelmez. Eğer köpeğinizde normal sürelerden fazla iştah kaybı söz konusu ise bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Eğer köpeğinizin yaşamış olduğu iştah kaybı tıbbi sebeplerle ise köpeğinizin tedavisi sahip olduğu hastalığa göre yapılır. Eğer köpeğinizin iştahsızlık sebebi yeni girdiği ortamdan kaynaklanıyor ise köpeğinizi yeni ortama alıştırmak için ona göre davranışlarda bulunulabilir. Yemek seçme konusunda hassas olan köpekler için farklı mamaların verilmesi, sık egzersiz yürüyüşlerine çıkarılması gibi farklı yöntemleri deneyerek köpeğinizin iştah kaybının önüne geçebilirsiniz.
İştah kaybının doğurmuş olduğu asıl olan sorun fazla süre aç kalan köpeğin yeterli besin ögelerini alamamasıdır. Kaybettikleri besin ögelerini alabilmeleri için serum ile beslenme tedavisine başvurulur.
Köpeklerdeki İştah Kaybının Önlenmesi
Köpek iştahsızlığını önleme için köpek sahibin gerek ruhsal gerekse de fiziksel yönden köpeğine destek olması gerekmektedir.
Köpeklerin öncelikli ihtiyaçları ilgi ve sevgi gösterilmesi, yeterli düzeyde beslenmesi ve egzersiz yürüyüşleri yapmaktır. Onlara bunları verdiğimiz taktirde daha mutlu ve yemek yemeye hevesli olacaklardır. Bunları yaptığımız zaman sevimli dostlarımızın bağışıklık sistemi güçlü kalacaktır. Onların en sevdiği oyunları oynamak da iştahlarını ve enerjilerini geri getirmede oldukça yardımcı olacaktır.
Köpeklerde iştahsızlık neyin belirtisidir sorusuna daha detaylı yanıtı veteriner hekiminizden alabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir?