Köpeklerde Gıda Alerjisi Nelerdir, Nasıl Kontrol Altına Alınır?

köpeklerde gıda alerjisi

Köpeklerde gıda alerjisi genellikle et, yumurta, balık ve bazı sebzeleri yemenin sonucudur. Köpeğinizin bu sorunu varsa, kaşıma gücünün yaraya neden olmak ve yaranın enfekte olmasına neden olmak için yeterli olduğunu fark edebilirsiniz. Veteriner muayeneleri ve doğal beslenme bu sorunu çözecek teknikler olabilir. Tıpkı insanlar gibi, köpekler de belirli yiyecekleri yerken alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu nedenle yapmanız gereken ilk şey, bir köpeğin gıda alerjisini belirli bir yiyeceğe olan duyarlılığından ayırmaktır.

Köpeklerde Gıda Hassasiyeti

Yiyeceklere duyarlılık, genellikle köpeklerin kusma veya ishal nedeniyle belirli yiyecekleri her yediklerinde belirli yiyecekleri kaybetmelerine neden olur. Bununla birlikte, köpek maması alerjileri genellikle evcil hayvanınızda birden fazla belirtiye neden olur.

Bu semptomlardan bazıları, göğüs, bacaklar, koltuk altı, anüs ve kulaklar gibi vücudun belirli bölgelerinde kaşıntı olarak sınıflandırılabilir. Bu nedenle kaşıntı genellikle hayvanın kendini kaşımasına, kızarıklığa ve yanmaya neden olur.

Normalde, tüm bu çizikler nedeniyle, köpeğin kaşınmasının neden olduğu spontane yaralar enfekte olur. Saçtaki kırmızı gözler ve lekeler de köpeklerde gıda alerjisi belirtileri arasındadır. Bu alerjilere genellikle neden olan besinleri sıralayacak olursak tavuk, sığır eti, balık, yumurta, kuzu eti, mısır, soya fasulyesi ve buğdaydır. Bu aynı içerikler birçok işlenmiş evcil hayvan mamasında da bulunur.

Köpeklerde Neden Gıda Alerjisi Olur

Tıpkı insanlar gibi, bir köpeğin vücudu da gıdada bulunan belirli proteinleri tanıyamaz. Bu durumla karşı karşıya kalan köpeklerde gıda alerjisi görülmektedir. Bu nedenle vücut, bu besinlerle savaşmak için bağışıklık sistemini harekete geçirir.

Sahibi, köpeğinin gıda alerjisi olduğundan şüphelenirse, köpeği teşhis etmemeli veya tedavi etmeye çalışmamalıdır. Bunların örnekleri arasında:

  • Belirli yaralar,
  • Böcek ısırıkları,
  • Bağırsak parazitleri,
  • Atopik hastalıklar
  • Enfeksiyonlar bulunur.

Veteriner hekim, doğru tanı koymaya yetkili tek kişidir ve köpeği tedavi etmek için hangi tedavi veya çözümün kullanılması gerektiğini belirtecektir.

Gıda Alerjisi Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Veteriner hekimler köpeklerde gıda alerjisi saptadıklarında, genellikle alerjik reaksiyonlara neden olan şüpheli maddeleri içermeyen diyetler yazarlar. Köpeğinizin 6 ila 12 hafta boyunca böyle yemesi gerekebilir. Bu sürenin sonunda hayvanı tekrar besleyin ve içeriğin alerjinin nedeni olup olmadığını kontrol edin. Bu işleme eliminasyon diyeti ve provokasyon testi denir.

Veteriner hekiminiz, belirli alerjenlere tepki gösteren köpeklerin hidrolize protein içeren ticari köpek maması ile beslenmeleri gerektiğini söyleyebilir. Bu protein genellikle köpeklerde alerjik reaksiyonlara neden olmaz çünkü daha hafif peptidler üreten enzimler tarafından parçalanır. Bu moleküller hipoalerjeniktir ve hayvanların sindirmesi daha kolaydır.

Bu özel formüllere ek olarak, veteriner hekiminiz, köpeğinizin aldığı besinlerdeki gıda alerjenlerinin alımını kontrol altında tutmanın başka bir yolu olan bir ev diyeti önerebilir.  Bu diyet BARF diyeti olarak adlandırılır ve baştan sona tasarlanmıştır. Tüylü dostunuzun çok güçlü bir alerjik reaksiyonu olduğunda, veterinerin önerdiği bir başka koruyucu önlem, hayvanın dışardan ekstra maddeler almasını sağlamaktır.

Köpeklerde BARF Diyeti

BARF diyetinin köpeklerde gıda alerjisi görüldüğü durumlarda alerjiyi kontrol altına alabilmek için uygulanan etkili bir yöntem olduğu gözlenmiştir. Çoğunlukla çiğ et ve bitkisel protein, bir miktar yağ, yoğurt, peynir ve birkaç başka karbonhidrattan oluşur. Bu yiyecekleri tamamen çiğ veya hafif pişmiş köpeklere vermelisiniz. Listeye kemikli et, organlar, çiğ et ve bazı meyveler de ekleyebilirsiniz.

Bu ürünlerin hiçbiri evcil hayvanınız için sağlık sorunlarına neden olmaz. Bu diyet, endüstriyel hayvan yeminin ortaya çıkmasından önce günümüz köpeklerinin atası olan kurt ve köpeklerin diyetini taklit eder. Bu çiğ veya yarı çiğ mamanın köpeğinizin bakterilerine bulaşıp bulaşmayacağını düşünürsek, en az üç gün köpek mamasını dondurmanız gerekir.

Bu diyetin bir dezavantajı, iyi planlamazsanız, zaman alıcı, pahalı ve düzensiz bir hazırlık haline gelebilmesidir. Endüstriyel köpek mamasının köpeğinizin beslenme ve vitamin gereksinimlerini hesaplayabileceğini unutmamalısınız. Gördüğünüz gibi, bir köpeğin besin alerjisi, belirli bir yiyecekteki bir maddeye verilen tepkidir. Farklı çözümler vardır. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce daima veterinerinizle konuşmalısınız.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap