Köpeklerde Diş Nasıl Fırçalanır?

Köpeklerde Diş Nasıl Fırçalanır?

Köpeklerin dişi diş fırçası ve köpeklere özel temizleyiciler ile fırçalanır. Köpeklerde diş fırçalama sağlık açısından büyük önem taşır. İnsan sağlığında olduğu gibi köpeklerin sağlığında da ağız temizliğine dikkat edilmelidir.

Köpeğin sağlığının korunmasında yer alan birçok bileşen vardır. Bu bileşenlerin başında ağız ve diş sağlığı gelir. Köpeklerde ağız ve diş sağlığının bozulmasıyla köpeğin ağzından kötü bir koku gelmeye başlar.

Köpeklerin kendilerine has bir ağız kokusu vardır. Bu nedenle köpek sahipleri hastalık kaynaklı olarak köpeğin ağzından gelen kokuyu umursamayarak ve köpeğin sağlığını ihmal eder. Köpeklere ağız ve diş sağlığının bozulmasına bağlı ağızdan koku gelmesi ilk 4 yaşta görülür.

Köpeklerde Diş Sağlığının Bozulduğunun Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde dişlerin bozulmasının belirtileri vardır. Köpeklerin diş sağlığı bozulmaya başlayınca ve herhangi bir tedavi uygulanmayınca ortaya önü alınmaz sonuçlar çıkar. Diş sağlığı bozulma belirtileri:

  • Diş kayıpları
  • Çürük dişler
  • Ağrılı apse oluşumu
  • Sistemik enfeksiyonlar
  • Kalıcı çene hasarı
  • Kalp hastalıkları
  • Sindirim sorunları gibi büyük sorunlar meydana gelir. Henüz bu belirtiler görülmeden köpeğin tedavi ettirilmesi gerekir. Köpeklerde bu tür sorunlarla karşılaşmamak için köpeğin ağız sağlığına dikkat edilmelidir.

Köpeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Köpeklerin diş temizliği özel diş fırçaları ile yapılır. Birçok köpek sahibi köpeklerin dişlerinin fırçalanmasını gereksiz görmüştür. Ancak köpeğin ağız ve diş sağlığı korunduğunda bununla beraber vücudun diğer birçok sistemi de korunur.

Köpeklerin dişleri köpekler için üretilmiş özel diş fırçaları ile temizlenir. Diş fırçası alımında dikkatli davranılmalı ve kesinlikle insanlar için üretilen fırçalar alınmamalıdır. Fırçayla beraber köpeğin sağlığına olumsuz yönde etki etmeyecek özel diş macunları alınır.

İnsanlar için olan temizlik malzemeleri ve diş macunları köpeklerin kullanımına uygun değildir. Bu ürünler köpek temizliğinde kullanıldığında ortaya önemli sorunlar çıkar. Haftada 2 kez veya en az 1 kez köpeklerin dişi fırçalanmalıdır.

Köpeklerin diş temizliğinde kullanılabilecek bir diğer ürün ise diş mendilleridir. Diş temizleme mendili ile köpeğin dişleri temizlenerek plak oluşumu engellenir. Plak oluşumu köpeklerde çok hızlı seyrettiği için diş temizlenmemesi durumunda önemli sorunlar ortaya çıkar.

Köpeklerin diş temizliğinde kullanılacak bir diğer ürün de diş temizleyici spreylerdir. Diş bakım rutinine dahil edilecek bu spreyler sayesinde dişte çürüme ve tartar önlenir. Diş temizleme spreyleri özellikle köpeklerin kötü ağız kokusunu gidermede etkilidir.

Köpeklerde Diş Fırçalamada Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Köpeklerde diş fırçalama işlemi çok küçük yaşta başlamalıdır. Aksi takdirde köpek dişin fırçalanmasına alışmaz ve her zaman temizlemeye direnebilir. Yavruluk dönemlerinde bu konuya dikkat edildiğinde köpek ileriki yaşlarında daha iyi bir davranış sergiler.

Köpeğin dişi fırçalanırken oldukça hassas ve sevecen bir yaklaşım ile fırçalanmalıdır. Bu konuda istekli olmayan köpekleri durumdan daha da rahatsız hale getirmemek için yumuşak hareketlerle temizleme yapılmalıdır.

Köpeklerde diş fırçalama süreci olabildiğince kısa tutulmalıdır. Köpek uzun süre aynı pozisyonda kalmak istemeyeceği için temizleme işlemi kısa sürmelidir. Özellikle uzun süre temizleme yapıldığında bir dahaki temizlemede köpek bundan kaçacaktır.

Köpeklerde Diş Sağlığını Korumada Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Diş sağlığı beslenmenin düzene konmasıyla sağlanabilir. Köpeğin sağlıklı bir ağız ve diş sağlığına sahip olması için beslenmesi sağlıklı ve dengeli bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle insanlarına artıklarıyla köpek beslenmemelidir.

Köpeğin beslenmesinde en iyi ve kaliteli ürün kuru köpek mamalarıdır. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan bu mamalar lezzetleri ile de köpeklerin damak zevkine hitap eder. Diş sağlığını koruyan bileşenleri de içeren bu kaliteli mamalar ile beslenme ve diyet sağlandığında köpeğin dişlerinin ömrü çok daha uzun olur.

Sert yapıda olan kuru mamaların bu sertlikleri köpeğin dişinde sürtünme etkisi yaratarak tartar oluşmasına neden olacak plak tabakasını eritir. Ayrıca sert ve kuru oldukları için köpek bunu uzun bir süre çiğner. Bu çiğneme köpeğin dişlerinin daha çok sağlamlaşmasını sağlar.

Sürekli olarak yaş mama kullanıldığında yaş mama diş aralarına girerek plak oluşumunu hızlandırır. Bu bakımdan yaş mama ve ev gıdalarının köpek beslenmesinde sık kullanımı sakıncalıdır.

Köpeklerde Diş Bakımında Muayenenin Önemi Nedir?

Köpeklerde diş sağlığını korumak için düzenli olarak muayeneye gidilmesi gerekir. Kuru mama ve dişlerin düzenli olarak fırçalanması dişleri her zaman korumaz. Dişleri hassas ve diş etleri sorunlu olan köpeklerde her ne kadar temizleme yapılsa da bazı sorunlar yaşanabilir.

Bu sorunların önüne geçmek için rutin kontrollerin yanı sıra dişlerin dağlığı için de ek kontrollere gidilmelidir. Özellikle köpeğin ağzından koku geldiğinde muayeneye gerek duyulur. Köpekte aşağıdaki sorunlar görüldüğünde acil veteriner desteği alınmalıdır.

  • Keskin bir ağız kokusu
  • Çiğneme alışkanlıklarında farklılık
  • Dişlerde düşme
  • Diş etlerinde renk değişimi
  • Ağrılı veya ağrısız apse oluşumu
  • Diş eti kenarlarında tartar oluşumu
  • İştah eksikliği
  • Bitkinlik gibi durumlarda veteriner desteği alınmalıdır. Köpeklerde diş fırçalama her zaman dişleri korumadığı için köpeğin dişindeki değişimlere dikkat etmek gerekir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Kuduz Olduğunu Nasıl Anlarız?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap