Köpeklerde Çiftleşme İsteği Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde Çiftleşme İsteği Nasıl Anlaşılır

Köpeklerin çiftleşmeye hazır olup olmadığı cinslerine göre birbirinden farklılık gösterir. Köpeklerde çiftleşme ırk durumlarını da ilgilendirir. Küçük köpek ırkları büyük köpek ırklarına göre daha erken çiftleşmeye hazır olurlar. Köpekler regl olduklarında çiftleşmeye hazır hale gelirler.

Regle girme döneminin birbirinden farklılık göstermesine bağlı olarak çifteleşmeye hazır oldukları dönemde farklıdır. Köpeklerin cinsiyetleri de çiftleşmeye hazır olup olmadıkları üzerinde etkilidir.

Erkek köpeklerde çifteleşme yaşı ortalama olarak 6 aylıktan sonra başlar. 12 ve 15 aylık döneme gelindiğinde ise erkek köpek tam olarak cinsel erişkinliğe sahip olur. Sağlıklı erkek köpeklerde çiftleşme eğilimi yaşlılığa kadar sürer. Aktif olarak çiftleşmeye her zaman hazır olurlar.

Dişi köpeklerde ise regl döneminden sonra çitleşmeye hazır hale gelinir. Bu da 6 aylık dönemle beraber başlar. Ancak köpeğin ırkına göre olan bu değişimle bu süre de değişebilir. En geç 18 aylık dönem ile 2 yaş arasında çiftleşmeye hazır hale gelinir.

Köpeklerde Çiftleştirmede Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Köpeklerde çiftleştirme aşamasına gelindiğinde önce köpeğin buna hazır olup olmadığına bakılır. Köpek çiftleşme eğiliminde ise köpeğe uygun bir eş bulunmalıdır. Özellikle köpek dişi ise çiftleşmeden sonra yavrulama durumu da göz önünde bulundurularak buna uygun bir şekilde hazırlanmak gerekir.

Köpek saf ırk ise çiftleşmeye daha da önemlidir. Saf ırk olan köpeklerin yine kendisi gibi saf bir ırk ile çiftleştirilmesi gerekir. Bu durumda veteriner ile görüşülerek köpeğin kalıtsal hastalıklarına bakılmalıdır.

Köpekte kalıtsal bir hastalık varsa bunun yavrulara geçme ihtimali göz ardı edilmemelidir. Köpeğe uygun bir eş bulunduktan sonra bulunan eşin hastalık geçmişi araştırılmalıdır. Köpekte kalıtsal bir hastalık varsa sağlıklı köpek ile çiftleştirilmemesi gerekir.

Çiftleşmede en önemli noktalardan biri de dişi köpeğin erkek köpeğe göre daha büyük olmasıdır. Eğer dişi köpek küçük olursa doğacak yavrular büyük olur ve doğum zor gerçekleşir. Hatta bu durumlarda sezaryene bile ihtiyaç duyulabilir.

Köpeklerde Çiftleştirme Öncesi Sağlık Kontrolleri

Köpeklerde çiftleştirme yapılmadan önce bütün sağlık kontrolleri tam yapılmalıdır. Gerçekleşecek cinsel birliktelik için her iki köpeğin de sağlıklı olması gerekir. Doğacak yavruların sağlıklı olması için düzenli veteriner kontrollerinin yapılmış olması gerekir.

Dişi köpeğin aşırı kilolu olmaması gerekir. Kilolu köpeklerin kas tonularında eksiklik olduğu için kilolu olmamaları gerekir. Köpeğin sağlık durumuna ek olarak zihinsel sağlığının da yerinde olması gereklidir.

Çabuk sinirlenen, güvensiz ve dengesiz bir köpeğin yavrularına iyi bir anne olamayacağı düşünüldüğünde bu konuda da yeterli olması beklenir. Çiftleşme gerçekleşemeden 1 ay önce dişi köpek veteriner tarafından detaylı olarak kontrol edilmelidir.

Fiziksel anlamda köpeklerde çiftleşme köpeğin anneliğe hazır olup olmamasıyla gerçekleşmelidir. Aşı takvimindeki tüm aşıları güncel olmalıdır.

Köpeklerde Kızgınlık Dönemi ve Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde kızgınlık dönemi köpeğin regl olduğu ve cinsel birleşmeye hazır olduğu döneme girmesidir. Bu dönem 6 aylıkken başlar ve buna bağlı olarak köpek artık üremeye hazır olur. Köpeklerde kızgınlık dönemine geçiş belirtileri:

  • Agresif bir ruh hali
  • İçe kapanıklık
  • Vajinada kanama
  • Vajinada renk değişimi
  • Meme uçlarında şişme
  • Diğer köpeklere yakınlaşma
  • Vajina ve genital bölgeyi sıklıkla yalama
  • Dış genital bölgede şekil değişiklikleri
  • Vulvada belirgin şişlikler ile kendini gösterir. Bu belirtiler köpeğin kızgınlık dönemine girdiğini gösterir. Bu duruma gelen köpek çiftleşme ve üremeye hazırdır.

Köpek Çiftleştirmede Doğru Zaman Nedir?

Köpeklerde çiftleştirme zamanı köpeğin ruh hali için önem taşır. Köpek zamanından önce çiftleştirilirse erken yaşta anne olup gelişimlerini tamamlayamaz. Gelişimini tamamlayamayan köpekte çeşitli sağlık sorunları meydana gelir.

Köpeklerin 6 aylık olması cinsel olgunluğa gelmesi anlamına gelmez. Aynı zamanda 6 aylık olması gebe kalmasının da normal olduğu anlamına gelmez. Her köpeğin gelişmişlik dönemi birbirinden farklıdır.

Köpeklerin fiziksel ve ruhsal açıdan erişkinliğe geldiği anlaşılınca çiftleştirilmesi gerekir. bu da köpeklerin ırklarına göre değişiklik gösterir. Küçük köpek ırklarında 12 ile 18, orta ırklarda 15 ile 18, büyük ırklarda ise 18 ile 24 aylık dönemde çiftleştirme yaşı olur.

 Köpeğin cinsel olgunluğa gelmeden çiftleşmeye maruz bırakılması ve zorlanması köpekte ömür boyu sorunlara neden olur.

Çiftleşmeden Sonra Köpeğin Gebe Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde gebelik belirtileri kendini erken dönemde belli etmez. İlk haftalarda köpek içe dönük hareketler sergiler. Bu durumda bir şey fark edilmese de daha ilerleyen zamanlarda belirtiler kendini gösterir.

3. 4. Haftalara girerken köpekte sabahları mide bulantısı başlar. Normalden daha az yemek yer ve yorgun görünür. Her köpekte görülmese de kusma da meydana gelebilir. Genel olarak belirtiler:

  • İştah artışı
  • Köpeğin kilo alması
  • Memelerin büyümesi
  • Göbekte şişme
  • Aşırı ve çabuk yorulma
  • Yuvalamaya çalışama
  • Sinirlilik hali
  • Aşırı şefkat gibi belirtiler köpeğin hamile olduğunu gösterir. Köpeklerde çiftleşme sonrası köpeğin gebe kalması muhtemeldir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Regl Olduğunu Nasıl Anlarız?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap