Köpeklerde Arı Sokması Sonrası Yapılması Gerekenler

İnsanlar gibi köpeklerde arı sokması da sık görülür. Neden olduğu yaralarla sık sık karşılaşırız. Bu durum özellikle ilkbahar ve yaz aylarında belirgindir. İnsan arı sokmaları genellikle eller, kollar ve yüz çevresinde meydana gelir. Köpeklerde arı sokması genellikle yüz bölgesinde meydana gelir. Köpekler dışarı çıktıklarında çevreyi çok merak ederler ve koklamayı severler.

Arıyı çevrede hareketli bir nesne olarak görünce merakla kovalayıp koklamaya çalışır, maalesef bu hareketleri bazen arı sokmasıyla sonuçlanır. Bu durum nedeniyle köpeklerde arı sokmaları genellikle yüzde, özellikle burun bölgesinde meydana gelir. Bu bölgelerdeki arı sokmaları, diğer yerlerdeki arı sokmalarından daha tehlikelidir.

Yine de pençelerde arı sokması görülmesi çok yaygındır. Tabii buna ek olarak, vücudun diğer bölgelerindeki arı sokmalarında da ciddi yaralanmalarla karşılaştığımız olur.

Evcil hayvanlarımız da böcekler tarafından yaralandıklarında alerjileri veya iltihaplı reaksiyonları olacaktır. Onlar için en güvenli yol onları arılardan ve böceklerden uzak tutulmalı. Ancak özellikle genç hayvanları meraklarına direnmeye ikna etmek zor olur. Neyse ki, bir arı veya böcek ısırığından sonra köpeğinize yardım etmek için atabileceğiniz adımlar vardır.

Köpeğimizi Arı Sokmasından Koruma

Köpeklerde arı sokması ciddi sonuçlara hatta ölüme bile yol açabildiği için bundan korunma çok önemlidir. Bahçeli bir eviniz varsa, krizantem, limon otu veya çuha çiçeği gibi arılar için çekici olmayan bitkiler ekmeye başlayabilirsiniz. Bahçede köpekle vakit geçirmeyi planlıyorsanız limon otu mumu yakarak arıları uzak tutabilirsiniz. Açık havada yiyecek saklamamaya dikkat etmelisiniz.

Köpeğinizin sizi istemediğiniz bir yere sokması durumunda köpeğinize “dur ve bırak” gibi komutları öğretin. Bu şekilde ona zarar verebilecek şeylerden onu uzak tutabilirsiniz.

Tüm önlemler alınmış olsa da maalesef bazı kazalar meydana gelir. Evcil hayvanlar yüzlerinden, ağızlarından, dillerinden ve üst çenelerinden gelir; arıları yakalamaya çalışırlarsa pençelerinden sokulabilirler, arıların üzerine otururlarsa bacaklarından ısırılabilirler, bu yüzden hazırlıklı olmak her zaman iyidir.

Köpeğimizi Arının Soktuğunu Nasıl Anlarız?

Köpeklerde arı sokması sırasında ortaya çıkabilecek ilk belirti olarak köpeğiniz sokmadan ağrı hissedecek ve aniden tepki göstererek ses çıkarır. Köpeğinize yakınsanız, bir şeyler olduğunu anlayacaksınız. Daha sonra arı sokmasını bulursanız, yerel alerjileri göreceksiniz.

İnsanlarda olduğu gibi, köpekler de arı bölgesinde şişer, kızarır, vücut ısısını yükseltir ve kaşınır. Bunu kolayca fark edebilirsiniz. Köpekler ve insanlar arasında bazı köpekler arılara karşı aşırı derecede hassastır. Daha ciddi koşullar ortaya çıkar. Bazen bu arıların sokması ölüme bile yol açar. Ayrıca köpeklerde arılar nedeniyle genellikle yüz çevresinde, özellikle burun çevresinde yaralanmalar meydana gelir. Nefes almada zorluk gibi durumlarda oluşur.

Arı Sokması Durumunda Ne Yapmalıyız?

Köpeklerde arı sokması durumunda ilk olarak köpeğinizi ısıran bir arı görürseniz, arının nerede soktuğunu bilirsiniz ve semptomlar ortaya çıkmadan müdahale etme fırsatınız olur. Köpeği sessiz bir yere getirdikten sonra, arının sokma bölgesine soğuk kompres uygulayın.

Olayın ciddileşmesini önlemek için müdahale öncesi en kısa sürede veteriner hekime götürmekte fayda vardır. Alerjinin daha ciddileşmemesi için gerekli uygulamalar yapılacaktır. Özellikle arı sokması karşısında şişlik yeterince şiddetli ise sonuç daha da kötüleşir. Genellikle sokulmadan bir saat sonra ortaya çıkan aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz,

• Köpeğin yüzünde şiddetli ve aşırı şişlik (sadece dudaklarda değil, aynı zamanda tüm yüzde oluşmuşsa

•Köpeğinizin muhtemelen boğazın şişmesine bağlı olarak nefes almada güçlük

• İç dudaklar ve diş etleri çok açık veya mavi yapışkan bir madde oluşursa,

• Köpeğinizin nabzı hızlı ve düzensiz atıyorsa,

• Uzun kılcal doldurma süresi varsa,

Veteriner hekime en yakın zamanda başvurmalısınız.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap