- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpekler su içmeden ne kadar süre dayanır? Bu sorunun cevabını çoğu köpek sahibi ve köpek severler tarafından oldukça merak edildiğini görüyoruz. Hayvanlarında sağlıklı bir vücut sistemi olması için yeterli miktarda su tüketmeleri son derece önemlidir. Çünkü vücuttaki su miktarı terleme, idrara çıkma ile kendini dışarı atar. Bu su kaybının yerini doldurmak için her gün harcanan enerjiye, yaşa ve diğer gereksinimleri göz önünde bulundurarak almak gerekiyor. Aksi takdirde vücut sürekli su kaybına uğrarsa köpeklerde dehidrasyon kaçınılmaz olur.
Köpekte dehidrasyon yaşanılması hayati organların işlevini bozmasına kadar büyük bi tehlike oluşturur. Kimi durumlarda tedavi ve destekleme sağlanmadığı sürece de ciddi yaralanmalar ve ölümcül sonuçlara kadar ilerleyebiliyor. Gelin bir köpek ne kadar susuz kalabilir? Köpekler susuz kaç gün yaşar?
Köpekler susuz kaldığında vücudunda neler olur daha detaylı inceleyelim.
Köpekler Susuz Kaç Gün Yaşar?
Bir köpeğin hayatta kalması için yemek yemenin yanı sıra su içmesi çok büyük önem taşır. Aslında köpekler yemek yemeden daha uzun yaşıyorlarken, susuz kalmaları sonucunda hayatlarını kısa sürede kaybediyorlar. Köpekler en fazla 3 gün su içmeden hayatta kalabilirler. Ancak köpek hasta, yaşlı ya da sıcak altında çok kalmışsa bu süre daha az bir zamana tekabül edecektir. Susuz kalan bir köpek 24 saat sonunda dehidrasyon belirtilerini göstermeye başlar. Köpekte dehidrasyonun olumsuz etkilerini gözlemlediğinizde acilen köpeğin suya ulaşmasını sağlamalısınız.
Köpekler susuz ne kadar kalabilir? Hiçbir olumsuz etki göstermeden bir köpeğin susuz kalma süresi en fazla 6-10 saat olmalı. Bu köpeğinizi gün boyu evde yalnız başına bıraktığınızda akşam siz eve gelene kadar idare edebileceği anlamına geliyor. Ancak aşırı sıcak havalarda günde 2-3 kez köpeğin suyunu değiştirilmesi ve doldurulması da gerekebilir.
Köpeğim Neden Su İçmiyor Diyorsanız;
Bir köpeğin suyu reddetmesinin altında birkaç neden vardır. Bununla beraber eğer ciddi bir hastalığı varsa bir günden uzun bir süre içmeyi istemeyecektir. Böyle bir durumda veteriner hekiminize gitmeli ve köpeğin muayene ile hastalığının teşhisi sağlanmalıdır. Eğer köpek su içerken acı çekiyorsa ağız içi yaraları, damak yaralanmaları olması ihtimaline dayanarak köpeğinizin ağzını kontrol edin. Ağız içinde herhangi bir sorun görmediyseniz başka hastalıklar için veteriner hekiminizle görüşmeniz gerekecektir. Örneğin diyabet, böbrek hastalığı, mesane enfeksiyonları yaşayan köpekler su içmeyi reddederler.
Bazı köpekler ise su içmeyi kısa vadel sorunlara bağlı olarak bırakırlar. Yeterli egzersiz yapmamaları, su kabını beğenmeme, köpeğin ağzına uygun bir su kabı olmaması, psikolojik sorunların yaşanması… Bu tür sebepler herhangi bir hastalığın olmaması sayesinde köpeğin sevmediği şeyleri ortadan kaldırarak çözülmesi kısa sürer.
Köpeğin Su İçmesi Nasıl Sağlanır?
Eğer sizin de köpeğiniz su içmeyi istemiyorsa yapabileceğiniz birtakım yöntemler vardır. Evin her yerine su kapları yerleştirin. Köpeğin su içmesini teşvik etmek için birden fazla su kabı almanız faydalı olacaktır. Sürekli kuru mama ile beslemeyin. Suya alışması için ıslak mama ile ya da kuru mamasını ıslatarak yemesini sağlayın.
Bazı köpekler suyun tadını sevmedikleri için içmezler. Köpeğinizin sevdiği lezzetlerin suyuna birkaç damla ekleyerek içmesini sağlayabilirsiniz. Dikkatini çekecek farklı su kaplarını deneyin. Eğer bütün bunları yaptığınızda yine olmuyorsa bir uzmanla görüşmelisiniz.
Köpekler Susuz Kaç Saat Dayanır?
Normal şartlarda bir köpeğin özellikle hiçbir sağlık sorunu olmayan köpekler en fazla 10 saate kadar susuz dayanabilirler. Ancak bu her köpek için geçerli bir süre değildir. Basık suratlı Pug, French Bulldog gibi köpeklerin bu kadar uzun susuz kalmaları kesinlikle büyük tehlike oluşturacaktır. Bir köpeği vücudunun %80’i sudan oluşur. Buna bağlı olarak köpeğin ideal vücut neminin yaklaşık %10’u kadar su kaybı yaşaması durumunda köpekte dehidrasyon başlangıcı kaçınılmaz olur.
Köpekle Yürüyüş Sırasında Su İçmesini Sağlayın
Her köpek sahibi günlük rutin yürüyüşlerini yapar. Köpeğinizi yürüyüşe çıkardığınız özellikle sıcak havalarda yanınızda mutlaka su bulundurun. Uzun yürüyüşler için gerekli olan temiz suya ulaşımını sağlamanız son derece önemli. Köpekle yürüyüş sırasında hem taşıması kolay hemde köpeklerin içmesini kolaylaştıran biberonlardan alarak su probleminin de önüne geçmiş olursunuz.