- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpek havlaması, köpekler pek çok nedene bağlı olarak havlar. Bu havlama da kimi zaman köpeğinizin bir rahatsızlığını dile getirmesi, kimi zaman da iletişim kurmak istemesi nedeniyle olur. Köpekler farklı nedenlerden dolayı havlayarak isteklerini, ihtiyaçlarını ya da rahatsızlıklarını dile getirebilirler. Ancak bu durum özellikle de gece saatlerinde başlayan bir havlama olduğu zaman sizi de komşularınızı da ciddi anlamda rahatsız edebilmektedir. Peki, gece havlayarak komşularınızı ve sizi rahatsız etmeye başladığı zaman köpek havlaması nasıl engellersiniz? Köpeğinizin havlamaması için ne yapmanız gerekir?
Köpek Havlaması Engelleme Yolları
Köpeklerin havlamasının farklı yöntemlerle engellenebilir. Ancak bu noktada köpeğinizin duygularını incitmemeniz ve ona kızmamanız gerekir. Köpek havlaması engelleneceği zaman köpeğinize gerçek anlamda kulak vermeniz gerekir. Onu sakinleştirmek, sorununu anlamak, buna yönelik hareket etmek havlamanın önlenmesi için gereklidir.
Köpeğinizin Havlamasının Nedenini Bulun
Köpek havlamasının engellenmesi için öncelikli olarak havlamanın nedeninin belirlenmesi önemlidir. Köpeğinizin neden havladığını, bir problemi olup olmadığını bilmeniz aslında havlamasını engellemek için de katkı sağlayacak olan bir durumdur. Örneğin her zaman köpeğiniz bir rahatsızlıktan dolayı havlamaz. Bazen susamış, acıkmış ya da uykusu kaçmış olur. Bir tehdit algılamış ya da rüya görmüş bile olması olasıdır. Bu durumda havlama nedenini çözmek, havlamasını sonlandırmak ve problemi çözüme kavuşturmak için gereklidir.
Havlamanın nedeni anlaşılırsa çözüme kavuşturmak da kolay hale gelir. Örneğin su kabının boş olduğunu fark ettiğiniz köpeğinize su verirseniz havlama da kesilecektir. Bunun gibi problemi belirleyerek hareket etmek, kısa sürede havlamanın çözüme kavuşmasını sağlar.
Köpek Tek Başına Kalmasın
Köpekler genellikle tek başlarına kaldıkları zaman havlayabilirler. Bu durumda saat kaç olursa olsun evde bir başlarına kalmaları ve uzun süreyi tek başlarına geçirmeleri doğru değildir. Köpekler sahiplerine çok bağlı oldukları için gün içinde onları aramaları da normaldir.
Bu durumda uzun süre yalnız kalmaları demek psikolojik anlamda problemler yaşamaları anlamına gelir. Sizi çağırmak için, gelmenizi istemek için evde tek kaldığı sürede havlaması normaldir. Bu nedenle de onu evde uzun saatler boyu evde tek başına bırakmamanız tavsiye ediyoruz.
Köpeğinizin Havlamasına Karşılık Verirken Dikkat
Köpeğinizin havlamasına kimi zaman bağırarak, kimi zaman da uyarılar ve şefkatle yaklaşmanız mümkündür. Bu durumda köpeğinizin tepkisi de sizin tepkinize göre değişebilecek bir yapıya sahip. Bir sorun nedeniyle havlayan köpeğinize bağırmanız, onu agresif hale getirip daha çok havlamasına ve size bir nevi karşı çıkmasına neden olabilir.
Sakin ve kısık bir ses tonu ile köpeğinizin yanına gitmeniz, onunla temas kurmanız ve kendini güvende, rahat hissetmesini sağlamanız önemlidir. Bu sayede havlamasının kesilmesi mümkündür. Havlamasına karşılık verirken yüksek sesle, tehditkar bir yaklaşım göstermek olumlu bir sonuç elde etmenize yardımcı olmayacaktır.
Köpek Havlaması: Ödüller ve Eğitimler
Köpeğinizin havlamaması için havladığı anda yüksek bir ses çıkararak sonrasında “Sus” gibi net bir komut verebilir, ödül maması ile köpeğinizin havlamaması için eğitimini sağlayabilirsiniz. Örneğin bir zil çalıp hemen arkasından ona bir “Sus” komutu verin. Köpeğiniz bunun arkasından ödül maması alacağını bildiği için ve zamanla susmasının bu noktada doğru bir hareket olduğunu öğrenecektir. Bu hareket kolay, anlık ve kalıcıdır.
Verilen eğitimler sırasında köpeğinizin basit bir kelimeyi anlaması, onun sonucunda ödüllendirileceğini ve iyi bir şey yaptığını bilmesi gereklidir. Bu sayede havlamasına kısa sürede çözüm bulmanız mümkün olabilir. Ona karşı olan tavrınız, eğitimin düzenli şekilde ilerlemesi, ödüllendirme ve komut arasında bir senkron olması bu durumu daha kolay hale getirecektir.