- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeğim diğer köpeklere havlıyor? Pek çok sebebi olabilir. Köpekler çok dürüsttür ve her zaman nasıl hissettiklerini gösterirler. Bu, köpeğin rahatsız olduğunu ifade etmek için kullandığı önemli bir koruyucu mekanizma olan hırlamayı içerir. Ancak köpeğiniz uygun olmayan durumlarda hırlarsa müdahale edebilirsiniz. Köpeklerde hırıltı hakkında daha fazla bilgi edinin.
Köpeğim Diğer Köpeklere Havlıyor: Köpek Duygusal Durumunu İfade Etmek İçin Hırlar
Köpeğim diğer köpeklere havlıyor diyorsanız, köpeğinizin hırlaması muhtemelen diğer köpeklerle oynarken meydana gelir. Köpeğiniz yürürken başka bir köpekle karşılaşır, birbirini koklar ve oynamaya başlar. Aniden köpeğiniz homurdanıyor, huzursuz oluyorsunuz ve müdahale etmeniz gerekiyor. Özellikle kendi evcil hayvanlarıyla, birçok evcil hayvan sahibi, kendi insani sosyal davranışlarını evcil hayvana aktarma eğilimindedir – bu durumda köpeğin hırlaması sinir bozucu ve uygunsuz olarak algılanır. Ancak köpeğinizin duygularını durdurmak, olumlu olanlardan daha fazla olumsuz etkiye sahip olma eğilimindedir. Köpeğinizin büyümesine izin verilmiyorsa, rahatsızlığını iletebileceği alternatif duygusal ifadeler edinmeye çalışır.
Köpeğiniz Tehlike Hissediyor
Köpeğinizin hırlamasının belki de en yaygın nedeni, bir tehlike duygusudur. Köpeğiniz kendisini rahatsız, endişeli veya risk altında hissettiği anda homurdanmaya başlayacaktır. Bu hırıltıyı görmezden gelmeyin, ancak köpeğin içinde bulunduğu durumu doğru bir şekilde değerlendirerek uygun şekilde yanıt verin. Çünkü oyunun homurtusu ile tehlike hırlaması arasında bir fark var. İkincisi, örneğin, köpeğiniz yürürken zaten bildiği ve olumsuz deneyimler yaşamış olduğu başka bir köpekle karşılaşırsa – “Benden uzak durun!” homurdanmasıyla ifade etmek istiyor. Böyle bir durumda köpeğinizin kendini korumasına izin verin, ancak kavgaya izin vermeyin.
Diğer Köpeklerle Oynarken Hırlamak
Hırıltı, diğer köpeklerle oynarken de meydana gelir. Ancak bu hırıltı, tehlike hırlamasından daha az gürültülü ve kısadır. Köpekler oyun oynarken arkadaş edinmeye çalışır. Bir köpek köpeğinizin sevmediği bir oyun oynuyorsa, “Oyunu sevmiyorum, kes şunu!” Diyen bir homurtuyla karşılık verir.
Köpeğim Diğer Köpeklere Havlıyor: Köpeğiniz Stresli Olması
Köpeğinizin günlük yaşamda hırlamasının bir başka nedeni de stres olabilir. Köpeğiniz bugün yeterince egzersiz yapmadı mı? Köpeğiniz günlerdir mışıl mışıl uyuyamıyor mu? Bu sorulara evet cevabını verdiyseniz, homurtunun cevabı zaten bellidir.
Köpeklerde Aşırı Uyarılma
Köpeğiniz, dayanamayacağı aşırı bir arka plan gürültüsüyle çok gürültülü bir ortamda olduğu için homurdanıyor. Özellikle çok sessiz bir eviniz varsa ve sessiz bir ortamda yaşıyorsanız, başka bir yerde biraz daha yüksek bir gürültü seviyesi ile kontrast köpeğiniz için çok daha büyüktür. Köpeğin işitme duyusu, insanın işitmesinden daha hassastır, bu nedenle, örneğin birçok köpek Yılbaşı gecesi huzursuz olur. Bu nedenle, köpeğinizin normalden daha yüksek seviyede gürültüye maruz kaldığını fark ederseniz, gürültüden kaçınarak hırıltıyı önleyin.
Köpeğiniz Ziyaretinizde Hırlarsa Ne Yapmalısınız?
Her köpeğin kendine özgü bir karakteri vardır ve bu karakteri köpek eğitiminizle şekillendirirsiniz: Komutlar ve köpek komutlarıyla köpeğinize belirli durumlarda nasıl tepki vereceğini gösterirsiniz. Köpeğiniz alışılmadık bir duruma maruz kalırsa, örneğin arkadaşları normalde çok sessiz olan daireyi ziyaret ettiğinde, bu onun ruh halini etkileyebilir: Kendini rahatsız hisseder, sevilmek istemez ve ziyarete homurdanarak tepki verir. Bu ipuçları yardımcı olabilir:
- Köpeğinizin sepetini oturma odasında bırakmak yerine, ziyaretçi gelmeden önce daha sessiz bir odaya taşıyın.
- Bir ikramla köpeğe sepetinin şimdi nerede olduğunu gösterirsiniz.
- Ziyaretçi içeri girdiğinde ve köpek huzursuz olduğunda, misafirlerinizi değil köpeği sakinleştirin.
- Yankılanan bir “hayır” ile hırıltıyı durdurmaya çalışın. Bu işe yararsa, köpeği bir ödülle ödüllendirin.
- Sizi istemiyorsa köpeğinizi sevilmeye zorlamayın. Köpeğiniz ilgi ister istemez yeniden yaklaşacaktır.