- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kışın köpek yıkanır mı? Kış aylarında köpek yıkamak için karar vermek birçok köpek sahibi için zordur. Köpeklerin ne sıklıkla yıkanacağının iyi bilinmesi gerekir. Köpeklerin tüy yapısı, ırkı, sağlığı, hareketliliği ve ne sıklıkla kirlendiği yıkama sıklığının değişmesine neden olabilir. Kışın yapılan banyo seanslarında daha dikkatli olunması gerekir. Köpeğiniz ciddi anlamda kirli değilse ve kokmuyorsa yıkamayı tercih etmeyebilirsiniz. Köpekler özellikle kışın kolayca hasta olabilirler. Köpeğinizi banyo sonrasında yeteri kadar kurutamayabilirsiniz. Köpeğinizi ideal sıcaklıkta yıkamamanız da hasta olmasına neden olabilir. Köpeğinizin banyo vakti geldiyse ve havanın soğuk olduğunu düşünüyorsanız, veteriner kliniklerinde ya da pet kuaförlerinde köpeğinizi yıkatabilirsiniz. Kış aylarında dahi köpeğinizin yıkanması gerektiğini düşünüyorsanız, köpeğinizi durulamaya ve iyice kurutmaya özen göstermelisiniz.
Kışın Köpek Yıkanır mı? Kışın Köpek Yıkamak İçin Öneriler
- Köpeğinizi sık yıkamamalısınız. Sıklıkla yıkanan köpekler kendi kokularını üretemez. Kokuları ile iletişim kuran köpekler için bu ciddi bir sorun olacaktır. Köpeğinizi sıklıkla yıkamanız yağ üretimine engel olarak tüylerinin özelliklerini de yitirmesine neden olabilir.
- Özellikle kışın köpek yıkamak için hızlı hareket etmelisiniz. Böylece köpeğinizin hasta olmasını engellersiniz. Banyo keyfini yaz aylarında yapmayı tercih etmelisiniz.
- Köpeğinizi sıcak suyla yıkamalısınız. Bu şekilde hem üşümez hem de banyonun tadını çıkarabilir.
- Köpeğinizi evin içerisinde yıkamalısınız. Aksi halde köpeğiniz grip gibi hastalıklara yakalanabilir.
- Köpeğinizin iyice kurulandığından emin olmalısınız. Banyonun ardından silkelenerek üzerindeki suyu atması kurumasına yardımcı olur.
- Köpeğinizi yıkamak için güneşli günleri tercih etmelisiniz. Köpeğiniz güneşte uzanarak kuruyacak vakti olabilir.
Kış Aylarında Köpek Bakımı
Tıpkı insanlar gibi köpeklerin de bakıma ihtiyacı vardır. Köpeğinizi yazın güneşten ve kışın da soğuktan korumaya özen göstermelisiniz. Soğuk havalarda köpekler ekstra bakıma ihtiyaç duyar. Köpeklerin kışın yağmur, çamur ve soğuk karşısında tüyleri yıpranır ve değişen deri yapıları nedeniyle bakım yapılması gerekir. Köpekler için kış bakımı için düzenli fırçalanmaları oldukça önemlidir. Kışın köpek yıkamak her zaman gerekmese de taranmalarına özen gösterilmesi gerekir. Köpeğinizi sık sık taramak onlara masaj gibi geldiği için rahatlamalarını da sağlar. Fakat köpeğinizin derisi hassassa ya da yaraları varsa tarama işlemini veteriner hekiminize sorarak gerçekleştirmelisiniz. Fakat köpeğiniz son derece sağlıklıysa, tarama işleminde tüylerindeki dolaşmaları açmak için onlar için özel üretilen spreylerden kullanabilirsiniz.
Kışın Köpeğinizi Hasta Olmaktan Nasıl Korursunuz?
- Kış aylarında köpeğinizi soğuktan korunacağı şekilde giydirmelisiniz.
- Köpeğinizi güneşli havalarda sık sık dışarı çıkarmalısınız.
- Kış aylarında köpeğinizle dışarıda geçirdiğiniz zamanı kısıtlamalısınız.
- Köpeğinizin soğuk havalarda zeminde yatmasına izin vermemelisiniz.
- Köpeğinizi ısıtıcılardan korumalısınız. Köpekler ısıtıcının yakınına giderek uyumak isteyebilir. Fakat uzun süre ısıtıcının yakınında olan köpeklerin tüyleri ve ciltleri zarar görebilir.
- Kuru ve soğuk havalarda köpeklerin ciltleri zarar görebilir. Bu nedenle köpeğinizin tüylerine nemlendirici yağlar sürebilirsiniz.
- Köpeğinizin yeteri kadar su içmesini sağlamalısınız.
- Köpeğin düzenli bakımını aksatmamalı ve tüylerini sık sık taramalısınız.
- Köpeğinizin patilerine bakım yapmalısınız. Soğuk havalar köpeklerin patilerinin çatlamasına neden olabilir.
Kışın Köpeğinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?
- Soğuk Isırması: Köpeğinizin vücudunun üşümesi ile soğuk ısırması başlar. Vücudu otomatik olarak uzuvlardaki kan akışını vücudunun orta kısmına doğru yönlendirir. Köpeğinizin patileri, kulakları ve kuyruğu aşırı şekilde üşür. Hatta üzerinde buz kristalleri oluşması dahi mümkündür. Soğuk ısırması rahatsızlığının en riskli yanı ise kendini kısa sürede belli etmemesidir.
- Hipotermi: Köpeklerde görülen bir diğer ciddi sağlık problemi ise hipotermidir. Hipotermi vücut sıcaklığının düşmesine anlamına gelir. Köpeğinizin soğuk havada fazla zaman geçirmesi ya da soğuk havada ıslanması ile meydana gelebilir. Hipotermi köpeklerde titremeye neden olur. Hipotermi ilerledikçe, kasları katılaşır ve kalp ile akciğerler etkilenir. Bir süre sonra köpeğinizde depresyon belirtilerini gözlemleyebilirsiniz.