Golden Retriever Kaç Yıl Yaşar?

Golden Retriever sahiplenme kararı verildiğinde, köpeğinizin ortalama ne kadar yaşayacağı da merak edilen konulardan biridir. Herhangi bir köpek ya da Golden Retriever sahiplenme fark etmeksizin her köpeğin ortalama yaşam süresi farklılıklar gösterebilir. Köpeğinizin daha uzun süre yaşaması ve paylaşacağınız anların çoğalması sizin ve ilginiz sayesinde olabilir. Özellikle Golden Retriever yavru sahiplenme ile köpeğiniz ve siz daha güçlü bir bağ kurabilirsiniz. Köpekler sahiplerini diğer herkesten farklı tutar ve ona sadık olur.

Golden Retriever sahiplenme yabancılarla, çocuklarla ve hatta diğer evcil hayvanlarla da sıcak ilişkiler kurabilirler. Bu köpeklerin ömrü 10 ila 12 yıl arasında değişmektedir. Muhteşem güzellikleri ve sempatik tavırları ile kalpleri çalan sevimli köpekler bazı genetik hastalıklara yatkınlık da gösterebiliyorlar. Bu nedenle köpeğinizi sahiplendikten hemen sonra veteriner kontrollerini sağlamalısınız.

Golden Köpeklerde Genetik Hastalıklar

Tüm köpek türlerinde olduğu gibi Golden köpek ırkının da bazı sağlık problemlerine yatkınlık gösterdiği bilinmektedir. Bu rahatsızlıklar her köpekte görülmese de risk oranlarının bilinmesi ve veteriner kontrollerinin aksatılmaması gerekir.

  • Kulak enfeksiyonları
  • Katarakt
  • Dirsek displazisi
  • Kalça displazisi
  • Cilt sorunları
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Patella çıkığı
  • Von Willebrand (genetik bir kan hastalığı)
  • Kanser (Golden Retriever, tüm köpekler arasında en yüksek kanser olma ihtimaline sahip köpek ırkıdır. Golden Retriever Kulübü bilgilerine göre tüm Golden Retriever köpeklerinin %60’ı çeşitli kanser türleri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Golden Retriever köpek ırkında en sık görülen kanser çeşitleri ise; osteosarkom, lenfasarcoma ve mastositomdur.

Golden Retriever Köpeklerin Ömrü Nasıl Uzatılır?

  • Köpeğinizin yaşam süresini ancak iyi bir bakım, sağlık kontrollerinin aksatılmadan yapılması ve düzenli bir beslenme programı ile uzatabilirsiniz. Köpeğinizin ırk özelliklerine sahip olmalı ve ırkına bağlı olarak ekstra ihtiyaç duyduğu şeyleri bilmelisiniz. Örneğin, köpeğinizin ırkına göre ona özel ırk kuru mama ile beslemeniz sağlığı bakımından oldukça önemlidir. Köpeğinizin ihtiyaçlarını belirledikten sonra ırkına göre kilo kontrolünün sağlanması gereklidir.
  • Köpeğiniz kısır ise kesinlikle kısırlaştırılmış kuru köpek mamaları ile beslenmesi gerekir. Kuru mama tüketirken belirlediğiniz ölçünün aşılmaması gerekir. Aksi halde rahatça kilo alınır ve obezite sorunu ortaya çıkabilir. Obezite köpeklerde birçok sağlık sorununu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle köpeğiniz ömrü kısalabilir.
  • Köpeğinizin kilo almasını engellemek için mama seçimini özenli yapmalısınız. Aynı zamanda düzenli egzersizlerinin aksatılmaması da önemlidir. Köpeğinizi her gün en az 2 defa egzersiz için dışarı çıkartmalısınız.
  • Köpeğinizin yıllık olarak yaptırması gereken aşıları ihmal etmemelisiniz. Bu şekilde yakalanabileceği herhangi bir hastalıkta hem erken teşhis hem de tedavi sağlanabilir. Köpeğiniz için kısırlaştırma ameliyatının kanser riskini büyük oranda azalttığını bilmelisiniz.
  • Köpeğinizin yaşadığı ortam, mama ve su kapları ile eşyalarının yeterince temiz olması da yaşam süresini uzatmaktadır.

Golden Retriever Kökeni

Golden köpek ırkı, 19.yy dönemlerinde İskoçya’da ortaya çıkmıştır. O dönemlerde avcılığa yardımcı olması için kullanılmıştır. Golden Retriever Newfoundland, Irish Setter ve Coated Retriever ırklarının melezlenmesi ile ortaya çıkmıştır. İsimleri Golden olsa da aslında ilk örnekleri siyah renktedir.

Golden köpekleri, avda vurulan kuşların bulunup getirilmesi için kullanılmıştır. En sık rastlanan aile köpeklerinden biridir ve ev içerisinde bakılması oldukça kolaydır. Oldukça sabırlı, hoşgörülü ve çocuklarla iyi anlaşabilen bir köpek türüdür. Bebek bakıcılığı yapabildiği gibi görme engelli kişilere yardımcı köpek olma görevi de görürler. En zeki köpekler testinde 4. Sırayı aldıkları bilinir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap