Evde Köpek Bakımı Alınması Gereken Önlemler

Evde köpek bakımı son zamanlarda artık apartmanlarda yaşayanların köpek sahiplenmeleri ile artış göstermiştir.  Bahçesi olmayan kişilerin apartmanda yaşamaya uygun köpek cinsleri ile artık evlerinde de rahatça köpek besleme imkânı bulmuştur. Köpeklerle bir arada yaşamamız onların bize ayak uydurması bizim onlara ayak uydurmamız açısından büyük değişimler gerektirir. İnsanlarla yaşayan köpekler için evin düzenini de değiştirmek sizlere düşüyor. Köpeğin yaşamı, sağlığı ve konforu için birtakım önlemler alınması gerekiyor. Köpekle beraber yaşamak, apartmanda köpek bakımı, evde köpek besleme konusunda ne gibi önlemler alınması gerektiğini makalemizin devamında okumaya devam edelim…

Evde Köpek Bakımı Alınması Gereken Önlemler

Bir köpek sahibi olmak son derece eğlenceli ve keyif veren bir şeydir. Hayatınızın her alanında eşlik edecek sevimli tüylü dostlarımızın varlığı mental olarak bizlere çok iyi gelir. İster yavru isterseniz yetişkin bir köpek sahibi olun eve geldiği andan itibaren köpeğinizin kendine ait bir alanı olmalı.  İlk defa eve geldiğinde köpek istemsizce korkar ya da çekinir. Evi ve sizi keşfetmesine izin verin. Zaten zamanla sizin yanınıza gelecek ve sizinle oyun oynamak istediğini belli edecektir. Yeni köpeğiniz eve gelmeden önce olası her türlü tedbir ve ayarlamaları yapın.

Ayrıca Bakınız: En İyi Apartman Köpekleri Hangileridir?

Alan Sınırlandırması

İlk önce yavru köpekler için ancak yetişkin köpekler içinde geçerli bir durum olan alan sınırıdır. Alan sınırlandırılması, yavru köpeğin eve geldiği andan itibaren yapılması gereken bir şeydir. Çünkü yavru köpeğin dünyası çok küçüktür. Evdeki tüm dikkat dağıtıcı şeyler köpeğin kafasının karışmasına neden olur. Bu yüzden köpeği sınırlı bir alan içinde organize etmelisiniz. Bunun için köpek çiti alarak yavrunuza ait bir sınırlı bir alan belirleyin. Böylece köpek evin diğer alanları ile uğraşmaması gerektiğini öğrenecek. Tuvalet alışkanlığını edinmesi ve eve adapte olması için ilk etapta alan sınırlandırması yapmalısınız.

Bazı köpek sahipleri alan sınırlandırılmasını evlerinin balkon kısımlarına yapabiliyorlar. Eğer böyle bir alan seçerseniz camlar soğuk havayı içeri geçirmiyor. Ancak yaz aylarında balkonlar sera etkisi yaratacağı için köpeğin sıcaktan bunalmasına neden olabilir. Bu köpeği çok zor durumda bırakabilir. Cam balkonların sera etkisi yapacağından dolayı havalandırma sistemini yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Evdeki Kabloların Gizlenmesi

Köpekler özellikle yavruluk dönemlerinde oldukça meraklıdırlar. Algıları bizler gibi olmadığı için çevredeki objelerin hepsiyle iletişim haline geçmeye çalışırlar. Çoğunlukla objeleri tanırken dişlerini kullanırlar.  Elektrik kabloları, internet, telefon kabloları gibi herhangi kablonun köpeğin ulaşamayacağı şekilde engellenmesini sağlamalısınız.

Evdeki Bitkiler

Evimizde baktığımız süs bitkileri, salon bitkilerinin bazıları köpekler için tehlikelidir. Özellikle egzotik saksı çiçekler köpeklerin ısırması sonucunda ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Toksik etkileri olan bu bitkilerin köpek eve geldiğinde temasının olmaması için engellemelisiniz. Saksı topraklarına oldukça meraklı olan köpek, yemeye ya da eşelemeye çalışırlar. Saksıların diplerine büyük dekoratif köpeğin ağzına sığmayacak taşlar koyarsanız hem bitki zarar görmez hem de köpek toprağı eşelemeye çalışmaz.  Ancak bitkileri ısırmaması için gerekli tedbirleri de almalısınız.

Sivri Köşelere Koruyucu Takın

Köpekler tıpkı çocuklar gibi kontrolsüz fevri hareketlerde bulunurlar. Evin içerisinde enerji patlamaları, koşturmalar özellikle yavru köpekte çok sık rastlanır. Cam sehpalar, köşesi sivri mobilya uçlarına karşı önlem alın. Sivri köşelere koruyucular takarak ya da tamamen kaldırarak köpeğinizi korumalısınız.  Böylece köpeğin hızlı hareketleri sırasında yaralanmasını da önlemiş olacaksınız.

Temizlik Malzemelerini Ortadan Kaldırın

Köpeklerin kimyasal maddelerle etkileşimini mutlaka dikkat etmelisiniz. Her evde mutlaka çamaşır suyu gibi kimyasal içerikli temizleyiciler vardır. Özellikle viledaların içerisinde unutmak çamaşır sulu kovaların ortada bırakmanın sonunda köpeğin gelip kimyasal suyu içmesine ya da yalamasına neden olabilir. Mümkünse temizleyici madde seçerken köpekler için toksik olmayanlardan seçmek ya da bu ürünleri ortada bırakmamak gibi önlem alınabilir. Bunun yanında kapalı alanlarda muhafaza etmelisiniz.  Yerleri sildikten sonra yüzey temizleyiciniz kimyasal içeriyorsa köpeğin yalamasına karşı korumak için kurulama işlemini çok iyi yapmalısınız.

Sert Küçük Oyuncakları Ortada Bırakmayın

Evinizde küçük bir çocuk varsa doğal olarak oyuncakları da vardır. Lego gibi küçük oyuncakları mutlaka köpek ağzına atmak isteyecektir. Yutulma sonrasında ciddi solunum sorunu yaşayabilirler. Mutlaka çocukların oyuncaklarını muhafaza etmelisiniz. Çocuğunuz oyuncaklarıyla oynarken köpeğinizin olmadığı ortamda oynamasını sağlayın.

Kirli Çamaşırları Muhafaza Edin

En sık karşılaşılan iç çamaşırı, ayakkabı, çorap ve terlik gibi objelere karşı köpeklerin yüksek ilgileri vardır. Bunun nedeni insanların kokularını bıraktığı en yoğun olduğu yerlerin olması. Köpeklerin en çok yuttuğu nesnelerdir. Bu yüzden kirli çamaşırları kapalı sepetlerde saklamalısınız. Evde bezlenen bir köpeğiniz varsa bezini değiştirdikten sonra mutlaka köpeğin ulaşamayacağı kapalı çöp kutusuna atmalısınız.

Açık Camların Güvenliğini Almalısınız

Özellikle yüksek katlarda oturanlar için köpeği aşağı atlar mı demeyin, atlayabilir. Mutlaka önlemini almalısınız. Pencereye basamak oluşturacak sehpa, sandalye, koltuk bulundurmayın. Örneğin pencereye kuş konar. Köpeğinizde onu kovalıcam derken aşağıya düşebilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap