- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Erkek köpeklerde çiftleşme dönemi farklı belirtiler ile kendini gösterir. Bu belirtiler ırktan ırka değişiklik gösterebilir. Ancak erkek köpeklerin 15 – 19. aylar arasında ilk çiftleşme belirtilerini göstermesi mümkündür. Dişi köpekler ise daha erken dönemde ilk çiftleşme belirtilerini gösterebilir. Erkek köpeklerin çiftleşme için yeterli olgunluğa ulaştığını görülen belirtilerden anlayabilirsiniz. Yavru köpek sahiplenme sırasında pek çok kişi köpeklerin çiftleşme dönemlerinin ne zaman olduğunu ve bu dönemin nasıl geçtiğini merak etmektedir. Peki, erkek köpeklerde çiftleşme dönemi ve belirtileri nasıl anlaşılabilir? Köpeklerde görülen hangi belirtiler çiftleşmeye işaret eder?
Erkek Köpeklerde Çiftleşme Dönemi
Erkek köpeklerin çiftleşme döneminde olduğunu gösterdikleri belirtiler ile anlayabilirsiniz. Bu belirtiler kimi zaman davranış bozuklukları ile görülebilmektedir. Kimi zaman erkek köpekler daha agresif hal alabilir ve daha çok dışarı çıkma isteği göstermeleri olasıdır. Bu durumda köpeğinizin çiftleşmesini istemiyorsanız kısırlaştırmayı tercih edebilirsiniz ya da onu kontrollü şekilde çiftleştirebilirsiniz. Kontrollü çiftleştirme köpeğinizin yavrularının sağlıklı olmasına yarar sağlar. Bu belirtiler kısırlaştırılan köpeklerde görülmez. Bu nedenle köpek sahiplenme sırasında köpeğinizin kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığını öğrenebilir ve çiftleşme dönemi davranışları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Erkek Köpeklerde Çiftleşme Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Erkek köpeklerde çeşitli davranışsal durumlar çiftleşme dönemi belirtilerinin görülebilir hale gelmesini sağlar. Bu belirtiler şunlar olabilir:
- Agresif şekilde davranma.
- Huzursuz olma.
- Gece saatlerinde havlayarak evin içinde dolaşma.
- Farklı noktalara idrar yapma.
- Evden kaçma.
- İstenmeyen davranışları daha çok sergileme eğilimi gösterme.
- İştahsızlık.
Köpeğiniz çiftleşme döneminde olduğu zaman görüldüğü üzere farklı belirtiler gösterebilir. Özellikle de evden kaçma gibi daha önce hiç görmediğiniz yaramazlıkları yapabilecek olan köpeğinizi bu dönemde dikkatle izlemeniz gerekir. Evden kaçmaması için onunla ilgilenmeniz ve yaramazlıklarını azaltmak için enerjisini atmasını sağlayacak oyunlar ile onu eğlendirmeniz bu dönemi rahat atlatmayı sağlar.
Köpeğiniz bu dönemde kendi alanını işaretlemek ve kendi kokusunu yayar. Bunun için evdeki farklı noktalara idrarını yapmak isteyebilir. Eğer köpeğinizde bu tip davranış bozuklukları görürseniz onu sert şekilde uyarmamanız gerekir. Sert bir dil ile köpeğinizi uyarmanız onun bu yaramazlıkları daha çok yapmasına neden olabilmektedir.
Erkek köpekler çiftleşme döneminde kaçma davranışı gösterirse bu durum onun için tehlikeli olabilir. Özellikle de tek başına dışarı çıkma ve eve dönem alışkanlığı olmayan köpeklerin bu dönemde evden kaçması risklidir. Bu nedenle de köpeğinizin evden kaçmasını engellemek için onu kontrol etmelisiniz. Kaçmasını engelleyecek önlemler almanız gerekecek.
Çiftleşme döneminde olan erkek köpeğiniz özellikle de istemediğiniz ve kızdığınız hareketleri sergileyebilir. Bu hareketler sizi kızdıracak olsa bile köpeğinize karşı sert davranmayın. Onunla sakin şekilde iletişim kurarak bunu yapmaması gerektiğini öğretmeniz lazımdır. Köpeğiniz sizin sert tepkinize karşı bu hareketleri daha çok gösterir. Bunun için ona sürekli bağırarak ya da kızarak o ana kadar verilen tüm eğitimin ters tepmesine neden olabilirsiniz.
Erkek Köpekler Çiftleşme Döneminde Olduğunda Ne Yapmalı?
Erkek köpeğinizin çiftleşme döneminde olduğunu ve farklı belirtiler ile bunu açıkça gösterdiğini fark edebilirsiniz. Belirtileri gördükten sonra köpeğinizin çiftleşmesini istiyorsanız yavrularda herhangi bir sağlık sorunu olmaması için onu uygun bir dişi ile çiftleştirmeniz önerilir. Kimi zaman kontrolsüz çiftleşmeler sonucunda yavrularda farklı hastalıkların kalıtsal olarak aktarımı söz konusudur. Ayrıca ırkların devamlılığı isteniyorsa köpeğiniz ile aynı ırktan bir köpeği çiftleştirmeniz de uygun olabilir.
Köpeğinizin çiftleşmeye zorlanmaması gerekir. Köpeğiniz her dişi ile çiftleşmek istemeyebilir. Bu durumda onu zorlamanız ilerleyen dönemde köpeğinizin davranışlarını olumsuz şekilde etkiler. Bundan dolayı köpeğinizin çiftleşme isteğine karşılık onun istediği bir eş ile çiftleşmesine kontrollü şekilde izin vermeniz uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Çiftleşme istenmiyorsa köpeğinizi kısırlaştırmanız daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede belli dönemlerde köpeğinizde davranış bozukluklarını görmezsiniz. Köpeğinizin kontrolsüz şekilde çiftleşmesinin de önüne geçebilirsiniz. Ayrıca köpeklerin kısırlaştırılmasının farklı konularda sağlığı desteklediği de görülmüştür. Prostat rahatsızlığının oluşmasını ve testis kanserinin görülme olasılığını kısırlaştırma sayesinde en aza indirebilirsiniz. Kısırlaştırılan köpeğinizin beslenmesine ve egzersiz programına dikkat ederseniz kısırlaştırıldıktan sonra pek çok rahatsızlıktan korunmasına da yardımcı olabilirsiniz. Kimi zaman köpek sahiplenme konusunu düşünen kişiler bilerek kısırlaştırılmış köpekleri sahiplenir. Çünkü bunun hem sağlıkları hem de davranışları için daha sağlıklı olabileceğini düşünürler.