Köpeklerde Dirsek Displazisi Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde dirsek displazisi, dirsek eklemlerinde meydana gelen problemleri içeren bir rahatsızlıktır. Eklemlerin ve kasların gelişiminde görülen anormalliklerin ya da artrit gibi farklı rahatsızlıkların köpeklerdeki dirsek displazisi durumuna neden olabileceğini söylemek mümkündür. Bu rahatsızlık kalıtsal olarak farklı köpek ırklarında daha yaygın şekilde görülebilmektedir. Farklı belirtiler ile kendini ortaya koyan dirsek displazisi, köpeklerin hareket ederken zorluk yaşamalarına ve acı çekmelerine neden olabilmektedir. Peki, köpeklerde dirsek displazisi belirtileri ve tedavisi nedir?

Köpeklerde Dirsek Displazisi Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde görülen dirsek displsizisinin farklı nedenleri olabileceği gibi farklı belirtiler ile kendini göstermesi de mümkündür. Özellikle de kalıtsal şekilde görülebilen bu hastalık, büyük ırk köpeklerde daha yaygındır. Kalıtsal olarak görülmesi nedeniyle de köpeklerde erken yaşlarda dahi belirtilerini ortaya koyabilir. Alman çoban köpeklerinde, Golden retrieverlarda ve bunlara benzer büyük ırklarda yaygın şekilde dirsek displazisi ile karşılaşmak mümkündür.

Köpeklerde direk displazisi görülmesinin en temel nedenleri genel anlamda orantısız ağırlık dağılımı, anormal büyüme ve uygun olmayan besinlerin tüketimidir. Köpeklerin kısa sürede çok kilo alması ve büyümesi, ön kollara ya da arka bacaklara yüklenen ağırlığın diğerinden daha fazla olması dirsek displazisi nedeni olabilir. Bu durumlara ek olarak sağlıklı ve yeterli şekilde beslenmeyen köpeklerde de bu hastalığın görülebileceği söylenebilir. Köpekler yeterli, düzenli ve dengeli şekilde beslenirse kilo alma durumlarında da bir anormalliği gözlemlemek mümkün olmayacaktır.

Köpeklerde Dirsek Displazisi Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde görülen dirsek displazisi farklı belirtileri ile kendini gösterir. Topallama, yürümekte ve koşmakta zorlanma, oyun oynamada isteksizlik, eklemlerde görülen şişkinlikler, yürüyüşler ya da aktif bir günün ardından köpeklerde görülen halsizlik durumu aslında dirsek displazisinin temel belirtileridir. Bu belirtilerin yanı sıra köpeklerde genel halsizlik durumu görülmesi de olasıdır. Otururken, ayağa kalkarken ve gün içinde aktif hareketler sırasında zorluk çekmeleri mümkündür. Tüm bunların yanı sıra köpeklerin ciddi ağrılar yaşaması da mümkündür.

Bu ağrılar günlük yaşamlarını büyük ölçüde kısıtlar ve köpeklerin ciddi sorunlar yaşamasına neden olabilir. Yemek yeneceği zaman mama kabına dahi gitmekte zorlanabilen köpeklerin günlük aktiflik miktarlarında büyük değişimler görülmesi söz konusudur. Bu durumda köpeklerin hareketlerinin kısıtlanabileceğini söylemek mümkündür. Hareket ederken zorlanmaları, yürüyüşler sırasında sürekli olarak dinlenmek istemeleri görülebilir. Bu tür belirtiler görüldüğü zaman veteriner desteği almak gereklidir.

Köpeklerde Dirsek Displazisi Tedavisi Nasıl Olur?

Köpeklerde dirsek displazisi durumunun teşhis edilebilmesi için kısa sürede veterinere başvurmak önemlidir çünkü köpeklerin eklem ve kemiklerinde ciddi ağrıların hissedilmesi söz konusudur. X ışınları ile gözlemlenen eklemler incelendikten sonra bazı yürüme ve koşma durumlarının da gözlemlenmesi olasıdır.

Dirsek displazisi için önerilen tedaviler genel anlamda cerrahi operasyonlardır. Bu operasyonalar sayesinde köpeklerin dirsek displazisi durumu kısa sürede ortadan kalkabilir. Operasyon sırasında köpeklerin kemiklerinde, eklemlerinde ve kıkırdaklarında meydana gelen problemler düzeltilir. Bu sayede köpekler için zorlayıcı olan etmenlerin de ortadan kaldırılması mümkün olur. Bu işlem sonrasında köpeklerin bir süre dinlenmeye ve sağlığını korumaya ihtiyacı vardır. Ameliyat sonrası dönemde iyi şekilde dinlenen, düzenli ve yeterli beslenen köpeklerin kısa sürede eski formuna kavuşması mümkün olacaktır. Bu dönemde veterinerler vitamin desteklerini, besleyici ek gıdaları tavsiye edebilirler. Veterinerlerin ameliyat sonrası tavsiyelerine uymak, köpeğinizin kısa zamanda eski sağlığına kavuşmasını sağlayacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap