- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde temel itaat eğitimi, köpeğin sahibinden almış olduğu komutları yerine getirmesi ile sahibinin otoritesini kabul etmesidir. Sahibinin otoritesini kabul etmekten köpeğin bir köle haline gelmesi anlaşılmamalıdır. Tam aksine köpeğin sahibi ile uyum içinde yaşaması ve kötü özelliklerinin törpülenmesi olarak gerçekleşen bir süreçtir. Köpek temel itaat eğitimi sonrası çevredeki insan ve diğer hayvanlarla daha uyumlu hale gelir. Neye nasıl tepki vereceğini iyice anlar. Bu nedenle köpeklerde temel itaat eğitimi onların hayatını kolaylaştırır.
Köpeklere Temel İtaat Eğitimi Hangi Zamanda Verilir?
Temel itaat eğitiminin zamanı yavru köpekler için ilk aydan itibaren başlar. Sağlıklı bir eğitim için köpek ile eğitmen arasında sağlam bir bağ kurulması şarttır. Bu nedenle yavru olmayan bir köpek ile bu durumu sağlamak çok güç olabilir. Köpeğin temel itaat eğitimi için en uygun zamanlar 3 ile 9 ay arasındaki süreçtir. Temel itaat eğitimi almayan köpekler daha sonraki aşamalarda ileri itaat eğitimi alamaz. Kangal, Alabay, Cane Corso, Husky, Mastif, Chow Chow ve Samoyed gibi inatçı ve güçlü ırklara 3 aydan itibaren eğitim verilmelidir.
Yaşı ilerleyen köpekler karakterleri oturduğu ve kas yapıları güçlendiği için temel itaat eğitimi için uygun değildir. Bu nedenle eğitim sürecine erken yaşta başlanması ve eğitimin kısa bir sürede sonuca varılması önemlidir. Yavru köpekler verilen talimatlara hızlı bir şekilde adapte olabilir. Yavru iken eğitilmeyen köpekler çevre için tehdit haline gelebilir. Zor olsa da yetişkin köpeklerin de eğitilmesi mümkündür. Acemi kişiler temel itaat eğitimi için profesyonel bir eğitmenden yardım alabilir.
Köpeklerde Temel İtaat Eğitim Komutları Nelerdir?
Temel itaat eğitiminin komutları köpeğin günlük hayatta yapmak zorunda olduğu pek çok eylemi içerir. Köpeğin hangi harekete ne şekilde tepki vereceğini kestirmek her zaman mümkün olmaz. Bu nedenle köpeğe öğretilecek komutlar hem onun hem çevrenin yararına olur. Verilen komutlar ile köpek sahibinin duygularını anlayabilir. Bu anlamda süreç içinde verilen komutlar bir anlamda köpek ile sahibi arasında iletişim şeklidir. Köpeklerde temel itaat eğitimi sürecinde verilen komutlar şu şekildedir:
Köpeklere Hayır Komutu Öğretmek
Bu komut ile köpeğin istenmeyen davranışlardan uzak durması sağlanır. Köpeğin hayatını kolaylaştırmak için edinmesi gereken temel komutların başında gelir. Bu komut sayesinde köpek hangi davranışları yapmaması gerektiğini öğrenir. Hayır komutunu öğretmek için şu adımlar izlenmelidir:
- Hayır komutunu verirken aynı zamanda işaret parmağını göstermek hem ses hem görüntü ile köpeğin algılamasına yardımcı olur.
- Köpek büyüdüğü zaman hayır komutuna uymuyorsa eğitim tasması ya da boğma zincir ile destek almaları sağlanabilir.
- Eğitim tasması kullanırken ayarlamayı iyi yapmak köpeğin zarar görmemesi açısından önemlidir.
- Eğitim tasması nadiren kullanılmalıdır. Aksi taktirde bir süre sonra işlevini yitirmeye başlar.
Köpeklere Gel Komutunu Öğretmek
Adından da anlaşılacağı üzere köpeğin istenilen noktaya gelmesini sağlar. Temel komutlardan biridir. Gel komutunu öğretmek için şu adımlar izlenmelidir:
- Köpeğin dikkatini çekmek için adı ile seslenin.
- Köpek baktığı esnada sesli olarak “gel” deyin.
- Komuttan sonra köpeğin tasmasını çıkarın.
- Köpek komutu uygularsa onu bir mama ile ödüllendirin.
Köpeklere Otur Komutunu Öğretmek
Genel olarak köpeğin oturur vaziyette durup hiçbir şeye tepki vermemesini sağlar. Öğretilmesi son derece kolay bir komuttur. Otur komutunu öğretmek için şu adımlar izlenmelidir:
- Yemek zamanı otur komutunu vermek için idealdir. Bazı köpekler yemek zamanı komut verilmeden oturur vaziyette bekleyebilir. Bu köpeklere yemek verirken otur komutunu vermek köpeğin alışmasını sağlar.
- Yaşı ilerleyen köpeklerin eğitimi sırasında fiziki destek sağlanması gerekir. Bu nedenle otur komutundan önce “dur” komutu vermek ve tasmasını yukarı çekip kalçasını aşağı bastırarak oturur pozisyon verilmelidir.
- Omuzdan kalça kısmına doğru okşanan köpeği otur komutu vermek alışmasına yardımcı olur.
Köpeklere Dur Komutu Öğretilmesi
Köpeğin hareketi durdurmasını sağlar. Dur komutunu öğretmek için şu adımlar izlenmelidir:
- Avuç içi köpeğe doğru olduğu zamanda verilmesi gereken bir komuttur.
- Dur komutuna tepki vermeyen köpeği “hayır” komutu ile ikaz etmek gerekir. Hemen ardından tekrar dur komutu verilmelidir.
- Köpek komuta uyarsa mama ile ödüllendirin.
Köpeklere Yat Komutunun Öğretilmesi
Ev ve dışarda köpeğin sorun çıkarmasını engelleyen yararlı bir komuttur. Yat komutunu öğretmek için şu adımlar izlenmelidir:
- Oturduğu sırada bacakları tutup omzu bastırmak şeklinde komut vererek alışması sağlanabilir.
- Komuta cevap vermeyen köpeğe “hayır” komutu verildikten sonra tekrar yat komutu verilmelidir.
- Söz dinlemeyen köpeklerde ön ayaklarını çekip yatış pozisyonuna getirdikten sonra yat komutu tekrarlanmalıdır.
Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi Ne Kadar Sürer?
Temel itaat eğitiminin süresi 5 ile 6 hafta arasında değişen bir aralıktadır. Pek çok köpek ırkı bu zaman dilimi içinde temel itaat eğitim sürecini başarı ile tamamlar. Köpek eğer sakat, saldırgan, dominant, hasta ve zihinsel sorunlar yaşıyorsa bu süre uzayabilir. Temel itaat eğitimi süresinin değişmesi eğitmenin tecrübesi ve yeterliliğine de bağlıdır. İşinin ehli olmayan kişiler için bu süre uzar.
Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi Neden Önemlidir?
Temel itaat eğitim önemi köpeklerin sosyal yaşama adapte olmaları yönündedir. Köpeklerin davranışları insanlara göre oldukça farklıdır. Bu nedenle bir arada yaşamak için bazı iletişim yöntemleri bulmak gerekir. Köpekler nerede nasıl davranması gerektiğini bilemez. Bu nedenle sahibinin onu uyarması gerekir. Temel itaat eğitimi tam olarak köpeğin yaşam içinde nasıl durması gerektiğini gösterir.
Sokak Köpekleri Temel İtaati Öğrenir mi?
Temel itaat sokak köpeklerinde işe yarayan bir eğitim olsa da oldukça güçtür. Söz konusu temel itaat eğitimi safkan köpeklerde daha çok işe yarar. Buna rağmen yeterli sabır ve azim gösterildiği zaman sokakta yaşayan köpeklerde temel itaat eğitimi sonuç verir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kanser Belirtileri Nelerdir?