- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde konjuktivitis pembe göz hastalığı olarak bilinir. Köpeğin göz içine doğru büyümesi, alerjik reaksiyon, viral ve bakteriyel enfeksiyon, yabancı cisimler gibi pek çok etki sonucunda gözlemlenen önemli bir hastalıktır. Bu hastalığa yol açan yukarıdaki tüm neden ve faktörler tedavinin seyrini önemli ölçüde belirlemektedir. Gözleri iyice temizledikten sonra ilaçla tedaviye geçerek köpeğinizin bu hastalıktan korunmasına yardım edebilirsiniz. Göz damlası, merhem aracılığıyla tedavi edilebilen konjuktivitis hastalığının ilerlemesi halinde veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.
Köpeklerde Konjonktivit Hastalığı
Köpek konjonktivit hastalığı genellikle köpeğin göz bölgesinde göz kapaklarını kaplayan mukozada görülen bir iltihaplanma sonucunda oluşur. Gözün konjonktiva adı verilen beyaz kısmında görülen bu iltihap evcil hayvanınızın görüş açısına önemli ölçüde zarar verir. Hava kirliliğinden kaynaklanan göz kuruluğu, kir ve yabancı cisimlerin varlığı gözü tahriş ederek konjonktivit hastalığına zemin hazırlar. Evcil hayvan sahibine bulaşma ihtimali yoktur. Uygun şekilde tedavi edilmediği sürece evcil hayvanınızda körlüğe bile neden olur. Bu nedenle veteriner hekiminize götürdükten sonra semptomların farkında olarak doğru ilaç ve tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Köpek Konjonktivit Türleri Nelerdir?
Köpek konjonktivit türleri alerji, alerjik konjonktivit’tir.
Alerjik konjonktivit evcil hayvanınız vücudun tahriş eden ürüne temas ettiğinde tepki vermesine neden olan alerjen bir hastalıktır.
Köpeklerde Alerjiye Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Alerjiye neden olan faktörler şunlardır:
Polen ve akarlar, böcek ısırığı, genel olarak kir, bitkilerle temas, temizlik ürünleri, alerjene yanıt olarak köpeğinizin verdiği tepki.
Köpeklerde Bakteriyel ve Mantar
Bakteriyel ve mantar konjonktivite neden olan önemli bir faktördür. Organizmanın bulaştığı nesneler ve köpekler arasında temastan kaynaklanır. Bakteriyel ve mantar evcil hayvanınızın göz bölgesinde çoğalarak köpeklerde konjuktivitis enfeksiyon ve virüsten kaynaklanır. Köpeklerin solunum ve oküler sistemini etkileyen önemli bir hastalıktır.
Köpeklerde Keratokonjonktivit
Keratokonjonktivit kuru göz sendromu olarak biliniyor. Gözyaşı bezlerinin ve göz yapısının diğer kısımlarının iltihaplanmasından kaynaklanır. Genellikle gözyaşı üretiminde yetersizliğe neden olan bu hastalık hayvanın gözlerinin kurumasına neden olur. Göz kuruluğu keratokonjonktivit oküler yapı kuruluğundan kaynaklanır.
Köpeklerde Yeni Doğan Konjonktivit
Yeni Doğan konjonktivit evcil köpeğinizin doğumundan itibaren ilk günlerde ortaya çıkar. Evcil hayvanınızın göz kapaklarını ilk kez açmasından önce ya da sonra oluşur. Genellikle virüs, enfeksiyon ve bakteri ile doğrudan ilişkilidir.
Köpeklerde Foliküler Konjonktivit
Foliküler konjonktivit göz içinde yer alan lenfoid adı verilen hücrelerin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan konjonktiviteye verilen addır. Göz kapağının iç dokusunu değiştirebilen bu bölgede kızarıklık ve şişlikler meydana gelir.
Köpek Nasıl Enfekte Olur?
Köpek enfekte olma nedeni mikroorganizma, bakteri ve kirdir. Hayvanlarda, insanlarda meydana gelen, konjonktivitten farklı olarak enfeksiyon oluşumu hayvandan diğerine bulaşmaz.
Köpeğinizin Konjonktivite Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Köpeklerde konjonktivite olduğunu anlamak için şu ana semptomlara dikkat etmelisiniz:
- Şişme
- Işık hassaslığı
- Kaşıntı
- Göz salgısı
- Kırmızı gözler
- Sürekli göz açıp kapama
- Göz kapaklarını açık tutma zorluğu
- Göz salgısı
Konjonktivite Köpek Bakımı
Konjonktivite köpek bakımı oldukça kolay ve pratik şekilde olur. Veteriner hekiminizin verdiği göz damlası, antibiyotik, tuzlu su evcil hayvanınızın gözlerini kısa sürede iyileştirilir. Yukarıda belirtilen tüm bakım ve temizleme aşaması veteriner hekiminiz gözetiminde yapılmalıdır. Genel tedavi süreci köpeğinizin klinik durumuna göre şekillenmekte olup sadece veteriner hekimimiz tarafından gerçekleştirilir.
Köpek Konjonktivitinde En İyi Göz Damlası Hangisidir?
Köpeklerde konjonktivitinde en iyi göz damlası genellikle hafif köpek konjonktivit vakalarında tercih edilir. Damlalar iltihaplanma ilerlemediğinde özellikle hafif konjonktivit durumunda köpeğinizin gözüne uygulanır. Evcil hayvanın gözlerini nemlendirerek, akıntıları gideren, tahrişleri azaltan önemli iyileştirici, tedavi edici etkisi bulunmaktadır. Genellikle günde 2 – 3 kez kullanılması ideal olup kullanım sıklığı köpeğinizin büyüklüğüne, klinik durumuna göre değişir. Günümüzde pek çok farklı göz damlası bulunmakta olup evcil hayvanınız için en doğru, iyileştiricinin nitelikte olan, veterinerinizin tavsiye ettiği göz damlalarını tercih etmeniz önerilir. Gözün genel halinin kötüleşmeden, istenmeyen etkilerin oluşmasını önlemek için göz damlası, ilaç ve tedavi uygulamalarını hekiminizin gözetiminde yapmanız gerekir.
Köpek Konjonktivity için En İyi Antibiyotik Hangisidir?
Köpeklerde konjonktivity için en iyi antibiyotik sorunun şiddetine, iltihap, bakteri durumuna göre değişir. Bazen antibiyotikler iltihaplanma ilerlemişken kullanılırken genellikle bakteri enfeksiyonların azaltarak zamanla yok eder. Antibiyotikler kalifiye uzman profesyonel rehberler eşliğinde verilmelidir.
Köpek Konjonktivity Nasıl Belirlenir?
Köpeklerde konjonktivityin belirlenmesi, doğru teşhisin konulması için evcil hayvanınızı profesyonel bir veteriner hekime götürmelisiniz. Gözlerini açmada zorluk çeken köpeğinizi veteriner hekiminiz inceleyerek gerekirse sorunun nedenini kesin olarak belirlemek için çeşitli bazı testler isteyecektir. Gözyaşı testi olarak bilinen Schirmer testi köpeklerde konjuktivitis teşhisi için tercih edilen popüler test yöntemlerden bir tanesidir. Köpeğinizin ürettiği gözyaşı miktarının yeterli olup olmadığını anlamak için gözyaşı testine başvurulur. Bunu yapmak için hekiminiz evcil hayvanınızın alt göz kapaklarına bir kâğıt şeridini yerleştirerek 5 dakika boyunca bekletir. Daha sonra şeritleri çıkararak kâğıdın ıslak olma durumuna göre konjonktivit üretim seviyesi ölçülür.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kilo Kaybı Neden Olur?