- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpekler Neden Hızlı Nefes Alıp Verir?
Köpekler neden hızlı nefes alır? Köpeklerin normal solunumu dakikada 20 ila 30 nefes alma şeklinde olmalıdır. Dinlendikleri sırada dakikada 10 ila 35’e düşebilir. Hızlı nefes alıp vermeye başlamaları nefes alışlarının 300’e yükselmesine neden olabilir. Köpek sahiplenme kararı verdiğinizde köpeğinizin normal ve anormal nefesini ayırt edebilecek bilgiye sahip olmalısınız. Ancak bu şekilde olumsuz bir durumu fark ederek müdahale edebilirsiniz. Köpeklerin normal nefes almaları vücut sıcaklığı yükseldiği için gerçekleşir ve tamamen normaldir. Hızlı nefes almaları ağız, dil ve üst solunum yollarındaki ısı ve suyun buharlaşmasını sağlar. Fakat anormal şekilde gelişen nefes alıp verme çeşitli sağlık sorunlarının sonucu olabilir. Bu durumda vakit köpeğinizi kaybetmeden bir veteriner hekime götürmek gerekir.
Köpeklerde Anormal Solunum Nedir?
Köpek sahiplenme sürecinde köpeğinizin herhangi bir rahatsızlığa sahip olmadığından emin olmak isterseniz. Bu nedenle köpeğinizin her hastalık belirtisini kontrol etmelisiniz. Köpek sahiplenme ile birlikte köpeğinizin solunum şekli bile size sağlık durumu hakkında bilgi verebilir. Köpeğinizin anormal solunumunu anlayabilmek için bazı olumsuz belirtilere dikkat etmelisiniz;
- Özellikle uyurken ya da dinlenirken hızlı nefes alır.
- Nefes alıp verirken hırıltı benzeri sert ve anormal sesler çıkarır.
- Dinlenirken bile nefes nefese olması normal değildir. Fakat öncesinde sıcak bir ortamda bulunduysa ya da egzersiz yaptıysa nefes nefese olması normal kabul edilir.
- Nefes almaya çalışırken zorlanır. Havayı dışarı ya da içeri almak için karınla itmeye çalışır.
- Dilde ya da diş etlerinde mavimsi bir renk tonu olabilir.
- Ayağa kalkarken hızlı nefes almak, uzun süre dinlenmek ya da uzanmak isteyebilir.
- Anormal şekilde yavaş ve derin nefes alır.
Bu belirtilerden herhangi birini fark etmeniz durumunda köpeğinizin solunum sorunları olduğunu anlayabilirsiniz.
Köpeklerin Hızlı Nefes Alıp Verme Nedenleri
- Sıcak Çarpması
Köpeklerde ter bezleri yoktur. Bu nedenle vücutta biriken ısıyı hızlı hızlı soluyarak dilleriyle dışarı atmak isterler. Aşırı ısınmaları rahatsızlanmalarına neden olabilir. Uzun süre güneş altında kalmaları, sıcak havalarda çok hareket etmeleri ya da araç içinde kapalı kalmaları sıcak çarpmasına neden olabilir.
- Ağrı veya Acı
Köpekler ağrı ve acılarını saklamak konusunda oldukça başarılıdır. Köpeklerin hızlı nefes alıp vermesi rahatsızlıklarının ilk belirtisi olabilir.
- Obezite
Birçok köpek yetersiz egzersiz ve kötü beslenme nedeniyle obezitedir. Obezite köpeklerin vücut ısısını dengede tutmasını zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla köpeklerin daha hızlı nefes alıp vermesine yol açar.
- Kalp Hastalığı
Kalbin normal işlevini bozan herhangi bir durum köpekler için son derece tehlikeli olabilir. Kalp vücuda yeteri kadar oksijen dağıtmazsa, köpeğiniz bu durumu telafi etmek için daha hızlı nefes alıp verir.
- Kansızlık-Anemi
Kırmızı kan hücrelerinin düşüşü ile vücuda taşınan oksijen miktarı azalır. Bu nedenle köpekler daha hızlı nefes alıp vermeye başlar. Uyuşukluk, halsizlik ve soluk diş etleri aneminin diğer belirtileridir.
- Stres
Köpekler birçok nedenle strese girebilir. Yoğun bir stres, korku ya da endişe nefes nefese kalmalarına neden olabilir. Gürültü fobisi, evdeki değişiklikler, bunama, ayrılık kaygısı, ağrı ile ilişkili korku ve dışarıdan gelen köpek sesleri köpeklerin strese girmesine neden olabilir.
- Irksal Yatkınlık
Boxer, Bulldog, pekingese, Shih Tzu ve Pug gibi basık suratlı köpek ırklarında hızlı nefes alıp verme sık görülen bir durumdur. Bu ırkların ortak sorunu yüzlerinin yapıları sebebiyle sağlıklı şekilde nefes alıp verememeleridir.
Köpeğiniz Anormal Şekilde Nefes Alıyorsa Ne Yapmalısınız?
Köpeğinizin solunumunun normal olup olmadığını anlamak için, dinlenirken veya uyurken solunum hızını sayabilirsiniz. Anormal bir durum fark ettiğinizde, köpeğinizi kısa süre içerisinde veteriner hekiminize götürmeye çalışmalısınız. Sizin önemsiz olarak gördüğünüz herhangi bir neden veteriner hekiminiz tarafından acil bir tıbbi durum olarak değerlendirilebilir. Köpeğiniz hızlı nefes alıp vermesi dışında normal davranıyorsa, yine de veteriner hekiminize danışmalısınız. Veteriner hekiminiz köpeğinizi bir süre izlemenizi isteyecektir. Normale dönüp dönmediğini anlamak için solunum sayısını saymanızı isteyebilir. Köpeğinizde ortaya çıkan bazı belirtiler, acil müdahale gerektirebilir;
- Soluk ve mavimsi diş etleri
- Su içme, yemek yeme ve hareket etmek için isteksiz olması
- Dinlenirken ağzı açık şekilde solunum yapmaya çalışması
- Normal nefes sesinden daha yüksek sesler çıkarması
- Nefes almaya çalışırken mide kaslarını kullanması